Μια μοτοσικλέτα που βρίσκεται σπασμένη, ένα αυτοκίνητο που έχει ξεμείνει στην άκρη ενός δρόμου στο βουνό και μετά ο ιδιοκτήτης του και ιδιοκτήτης της μοτοσικλέτας το βρίσκει σπρωγμένο στο γκρεμό, ένα σπίτι, το σπίτι του, που παίρνει φωτιά κάποιο βράδυ, Χριστούγεννα, ενώ εκείνος λείπει. Οι αστυνομικοί που έρχονται και αν έπαιζαν σε έργο θα δημιουργούσαν την εντύπωση στο θεατή ότι ξέρουν κάτι παραπάνω. Ή μήπως αυτό είναι παιχνίδι του σκηνοθέτη; Πρόκειται δηλαδή για σενάριο παλιάς ταινίας με σκηνικό τοποθετημένο στον αμερικανικό Νότο και μέσα από το σενάριο να ξετυλίγεται μια απροσδιόριστη απειλή; Θα μπορούσε να ήταν κι έτσι. Προς το παρόν όλα τα παραπάνω όμως δεν τα φαντάστηκε κάποιος αλλά ΕΓΙΝΑΝ στο Πήλιο. Και, μια ολόκληρη εβδομάδα μετά τον εμπρησμό, αναφέρθηκε σε αυτόν ο τοπικός Τύπος ενώ τώρα φθάνουν τα νέα και στην πρωτεύουσα. Είναι μακριά το Πήλιο κι ο Άγιος Λαυρέντιος, ένα χωριό που μερικοί μπορεί και να μην το έχουν ξανακούσει καν; Ναι, αλλά είναι πολύ κοντά κάποια άλλα πολύ ανησυχητικά πράγματα.
Αυτοί που κάηκε το σπίτι τους δεν θέλουν να πουν πολλά, να κατηγορήσουν και να έλθουν σε ρήξη με όσους από το χωριό μπορεί να θεωρηθεί ότι τους στηρίζουν. Όμως εμείς αν και απέξω έχουμε απορίες για τη… χριστουγεννιάτικη αυτή ιστορία.
• Η Αστυνομία εμφανίστηκε μετά τις έξι το πρωί αφού σβήστηκε η φωτιά από την Πυροσβεστική. Ήλθε λέτε για να κάνει ανακρίσεις για τον εμπρησμό; Μπααα. Βρέθηκε εκεί γιατί τους καταγγέλθηκε ότι κάποια αυτοκίνητα βρέθηκαν χαραγμένα εκείνες τις ίδιες ώρες. Και όταν κάποιοι εκεί γύρω τους είπαν: να και αυτοί που κάηκε το σπίτι τους οι αστυνομικοί, αρκετά θυμωμένοι (γιατί άραγε;) βρέθηκαν να ζητούν αρκετά επιθετικά τα στοιχεία των… καμένων!! Θα τους ελέγξει άραγε κάποιος για το αν ενήργησαν όπως έπρεπε και αν για άλλα πράγματα έπρεπε να ψάξουν; Και αν τελικά τα γρατζουνισμένα αυτοκίνητα είναι πιο σπουδαία από ένα καμένο σπίτι;
• Οι δράστες έριξαν βενζίνη μέσα στο σπίτι και γι’ αυτό το λουκέτο στο σπίτι βρέθηκε σπασμένο. Το πήραν οι αστυνομικοί αλλά κανείς από τους παθόντες δεν ενημερώθηκε για τις επόμενες ενέργειες (αποτυπώματα κλπ) διότι κανείς δεν ξαναφάνηκε ή δεν τηλεφώνησε. Επικοινώνησε κάποιος από την Αστυνομία με την Πυροσβεστική για το τι βρήκαν εκείνοι ή θα περιμένουν αν ο εισαγγελέας θα κινηθεί με βάση το πόρισμα των πυροσβεστών; Που οι πυροσβέστες ήταν πάντως εξ αρχής κατηγορηματικοί ότι κάποιοι μπήκαν μέσα και το σπίτι δεν λαμπάδιασε έτσι από μόνο του (φυσικά, άλλο αν οι αστυνομικοί δεν το κατάλαβαν). Βέβαια τα πιο φρέσκα νέα λένε και ότι οι πυροσβέστες είπαν πως δεν υπάρχουν τελικά ίχνη στο εσωτερικό. Άρα έχει ακόμη πιο μεγάλη σημασία τι ίχνη υπάρχουν στο λουκέτο.
• Δεν ήταν αρκετά περίεργα και δυσφημιστικά για το χωριό αυτά που συνέβησαν αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και το ότι τη δεκαετία του ’90 Αλβανοί και οποιοσδήποτε άλλος ανεπιθύμητος αναγκάσθηκαν από κάποιους με ασυνήθιστα βίαιο τρόπο να φύγουν από εκεί;
• Μήπως πρέπει να θεωρήσουν ζήτημα τιμής και οι κάτοικοι του Αγίου Λαυρεντίου το να αποκαλυφθούν οι ένοχοι ώστε να μην πέφτει η υπόνοια του εμπρησμού σε όλους; Γιατί το μέρος είναι και τουριστικό και άμα τους βγει το όνομα…
Το ένα κρατούμενο λοιπόν είναι εδώ το ότι για άλλη μια φορά η Αστυνομία κινείται με όχι απρόβλεπτο τρόπο. Δεν «σκοτώνεται» να ψάξει άμεσα για ίχνη, ενδείξεις και μαρτυρίες. Τι μας θυμίζει αυτό; Την υπόθεση της μικρής από τη Βουλγαρία που τη διέσυραν στον Αμάρυνθο και βγήκαν κι από πάνω χωρίς κανείς από τους δράστες να πληρώσει, την υπόθεση Κούνεβα, την υπόθεση του ακτιβιστή στην Γκιώνα που του έκαψαν το σπίτι γιατί πήγαινε κόντρα στα συμφέροντα όσων ήθελαν στο βουνό… μεγαλεία με μεταλλεία. Και γενικά βλέπουμε ότι αυτό συμβαίνει όπου κάποιος δεν είναι προβλέψιμα αρεστός σε αυτούς με τις στολές. Εντάξει, ο Υπουργός να εκνευρίζεται με αστυνομικούς που μας ντροπιάζουν με την κτηνώδη συμπεριφορά τους απέναντι στους αλλοδαπούς που έτυχε να έχουν την ανάγκη μας. Εδώ όμως έχουμε μια ακόμη πιο βαθιά σαπισμένη νοοτροπία όπου τρέχουμε άμα καίγεται το σπίτι του πρέσβη και δεν πάει να καεί το σπίτι του αριστερού, του ακτιβιστή, του αναρχικού, του κομμουνιστή, του ενοχλητικού, αυτού που δεν τον ξέρουμε βρε αδελφέ. Ας ρωτήσει λοιπόν ο κ. Υπουργός γιατί έγιναν όλα αυτά στον Άγιο Λαυρέντιο και τι έκανε το τμήμα της Αγριάς μέχρι σήμερα για το θέμα.
Ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι το ότι μερικοί «Έλληνες» αποφάσισαν ότι κάποιοι άλλοι Έλληνες δεν χωράνε σε ένα χωριό, σε ένα κομμάτι δηλαδή της Ελλάδας. Αυτό βέβαια είναι το πικρό μάθημα για όλους όσους δεν νοιάστηκαν όταν σε αυτό τον τόπο στο κυνήγι ήταν (και είναι βέβαια ακόμη) άνθρωποι από άλλες εθνικότητες. Τώρα οι αλήτες αυτοί, αφού δεν τους κυνηγάει και κανείς, αποθρασύνθηκαν. Γι αυτό έχει σημασία να στηριχτούν και να μη φύγουν από τον Άγιο Λαυρέντιο τα παιδιά που τους έκαψαν το σπίτι. Αν ζητήσουν βοήθεια να τους τη δώσουμε ακόμη και βοηθώντας στην ανοικοδόμηση. Γιατί αλλιώς ο κάθε άρρωστος Ελληνάρας θα αποφασίζει ποιόν θέλει και ποιόν δεν θέλει δίπλα του. Και θα βρεθούμε και καμένοι και δαρμένοι και ο αστυνομικός από δίπλα θα μας κυνηγάει για την εξακρίβωση των στοιχείων μας!!!!!!!