Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, το οποίο ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας.
Ο βρετανικός Guardian, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Το νησί του Mamma Mia ρωτά τους τουρίστες: θέλετε να επιστρέψετε τα βότσαλά σας;», κάνει λόγο για τα δραστικά μέτρα τα οποία αναγκάζεται να πάρει η Σκιάθος προκειμένου να αποτρέψει την αλλοίωση της γραφικής παραλίας Λαλάρια.
Η Σκιάθος, κατά το ίδιο δημοσίευμα, εκεί όπου έγιναν κάποια από τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας «Mamma Mia», χάνει τα ολοστρόγγυλα βότσαλά της τόσο γρήγορα, που κάποιοι αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα.
«Αυτή την εβδομάδα εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο της Σκιάθου κουτιά με τον τίτλο ‘Κουτί με βότσαλα της παραλίας Λαλάρια’, καθώς οι ντόπιοι διεξάγουν εκστρατεία για να σώσουν την παραλία από τους τουρίστες, που παίρνουν μία από τις περίφημες λείες μαρμάρινες πέτρες. ‘Δεν είχαμε άλλη επιλογή’, δήλωσε στην Helena Smith του Guardian o Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος είναι επικεφαλής πολιτιστικού συλλόγου της Σκιάθου. Η παραλία Λαλάρια μπορεί να μην έχει υποστεί κατολίσθηση, όμως η ανθρώπινη παρέμβαση είναι τέτοια που η φυσική της ομορφιά καταστρέφεται με ανησυχητικό ρυθμό», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Πέραν των κουτιών συλλογής για τα βότσαλα, οι Αρχές ανακοίνωσαν πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ για τους τουρίστες που εντοπίζονται να έχουν στην κατοχή τους τα βότσαλα από την συγκεκριμένη παραλία. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί αφίσες στα πλοία και, αντίστοιχα, πινακίδες στην παραλία που προτρέπουν τους επισκέπτες να «παίρνουν φωτογραφία και όχι βότσαλα». «Καπετάνιοι προειδοποιούν με μεγάφωνα», γράφει ο Guardian και σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πως τα μέτρα θα αποδώσουν.
Η εφημερίδα γράφει πώς η Λαλάρια -ξεκίνησε να γίνεται γνωστή τη δεκαετία του ‘80 από τα κρυστάλλινα νερά της- απογειώθηκε όταν οι παραγωγοί του Mamma Mia επέλεξαν αυτό το νησί ως ένα από τα μέρη που θα γίνονταν τα γυρίσματα. Μάλιστα, αυτό λειτούργησε διαφημιστικά για τη χώρα μας, αφού πολλοί τουρίστες πήγαν εκεί για να παντρευτούν ή για να ανανεώσουν τους όρκους τους.
Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου, η καταστροφή της παραλίας δεν οφείλεται μόνον στους τουρίστες. «Ντόπιοι επίσης παίρνουν βότσαλα για τον κήπο τους και για να φτιάξουν μωσαϊκά πατώματα στο σπίτι τους. Η φύση δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό αναπλήρωσης για τα βότσαλα που εξαφανίζονται», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα η Αθηνά Παπαγεωργίου.
Πάντως, στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι λιμενικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει να διεξάγουν έρευνες στους τουρίστες που πηγαίνουν με τα καραβάκια στη Λαλάρια – είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης.
Είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες των Αρχών του αεροδρομίου της Σκιάθου -για μεγάλο χρονικό διάστημα- λόγω της ανεξήγητα μεγάλης ποσότητας από βότσαλα που έβρισκαν στις αποσκευές των ταξιδιωτών, κατά τον έλεγχο τους.
Αλλά η εμφάνιση των «κουτιών τιμιότητας» -μετά την απειλή των προστίμων- μπορεί να δουλέψει. ‘Είμαστε ευχάριστα έκπληκτοι με το αποτέλεσμα’, δήλωσε ο κ. Τζούμας. ‘Είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους κλέβουν βότσαλα να τα αποχωριστούν, εάν δεν θέλουν να τα εντοπίσουν πάνω τους’», καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.