Protagon A περίοδος

Η γνώση της ημέρας: Ο κυρ Άδωνις και το πολυτονικό

Ο μάστερ-σεφ της επίδειξης και της πρόκλησης ενδιαφέροντος κυρ Άδωνις Γεωργιάδης κατάφερε με ένα φύλλο χαρτί Α4 να τραβήξει πάλι την προσοχή τιποτένιων καναλιών και κάποιων ραδιοσταθμών.

Αλκης Γαλδαδάς

Ο μάστερ-σεφ της επίδειξης και της πρόκλησης ενδιαφέροντος κυρ Άδωνις Γεωργιάδης κατάφερε με ένα φύλλο χαρτί Α4 να τραβήξει πάλι την προσοχή τιποτένιων καναλιών και κάποιων ραδιοσταθμών. Να οι διηγήσεις, να οι αναφορές και οι παρουσιάσεις για το πώς έγραψε έξω από το γραφείο του τον φρεσκοφορεμένο τίτλο του στο πολυτονικό. Λες και σκότωσε κανένα θαλάσσιο κήτος από την καρέκλα του γραφείου του στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Το συμβάν δεν πρέπει να μας κάνει να ταυτίσουμε το πολυτονικό σύστημα της ελληνικής γλώσσας με τον κύριο αυτόν. Όπως ακριβώς και το ότι κάποιοι χουλιγκάνοι στους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος  αφού τυλιχτούν με την ελληνική σημαία, μετά βρωμίζουν με τη συμπεριφορά τους όλο το χώρο γύρω, δεν έχει σχέση με ό,τι συμβολίζει για τον καθένα αυτό το πανί.

Το ότι αντικαταστάθηκε το πολυτονικό από το μονοτονικό σύστημα ήταν έργο ανόητων ή στην καλύτερη περίπτωση αφελών, κατά τη γνώμη μου. Ακόμη και με τη θεωρία που έχει ως αντικείμενο τα διάφορα συστήματα σε πολύ γενικότερο επίπεδο γνωρίζουμε ότι όσο περισσότεροι κανόνες έχουν θεσπιστεί για το καθένα από αυτά τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσει και να αντέξει στη φθορά που φέρνει η χρήση (Βλέπε για παράδειγμα την Κινεζική ή την Ιαπωνική γλώσσα και επίσης τα σημάδια της Βυζαντινής Μουσικής). Και πέρα από αυτό, όσες απόψεις συνέκλιναν για το πόσο πιο εύκολα θα μάθαιναν υποτίθεται να χειρίζονται ικανοποιητικά την ελληνική γλώσσα οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες με το πολυτονικό, αποδείχτηκαν επιεικώς αφελείς. Και προσθέστε σε αυτό  το ότι ο καθένας που μαθαίνει ελληνικά σήμερα με το μονοτονικό, ιθαγενής ή ξένος, δεν θα καταλάβει ποτέ γιατί λέμε «Υφυπουργός Ναυτιλίας», «ανθυπασπιστής» αλλά και «αντιβασιλέας», «καθημερινός» αλλά «κατ’ άρθρο» και τελικά  το τόσο φορεμένο «ανθέλληνας».

Σήμερα πέρα από τους άλλους ιντερνετικούς τόπους που προσφέρουν δυνατότητα για πολυτονικό υπάρχει και αυτός, που έχει αναπτυχθεί από τον Έλληνα καθηγητή Πληροφορικής Γιάννη Χαραλάμπους, που εργάζεται στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Τηλεπικοινωνιών στη Βρετάνη της Γαλλίας. Ο ίδιος πρωτοστατεί σε ένα κίνημα επαναφοράς του πολυτονικού συστήματος. Στη διεύθυνση: www.keymangreek..gr/ μπορεί, όποιος θέλει, να βρει εργαλεία σχετικά με τη χρήση του πολυτονικού συστήματος.

Το να υποστηρίζεις το πολυτονικό δεν είναι κάτι που σου αφαιρεί την όποια επαναστατικότητα νομίζεις ότι διαθέτεις ή δεν σε κατατάσσει αυτόματα στους ακροδεξιούς. Μπορεί όποιος θέλει να βρει κείμενα υπέρ του πολυτονικού που έχουν γράψει π.χ. ο Γρηγόρης Σηφάκης (εδώ) και ακόμη ο Άγγελος Ελεφάντης στο Περιοδικό «Ο Πολίτης» που δεν τον λέγαμε και αντιδραστικό όταν ζούσε. Πάντως δεν θα έπρεπε να θεωρήσουμε ότι το συγκεκριμένο  σύστημα συνδέεται με οποιαδήποτε ιδεολογία. Ανήκει σε όλους τους ανθρώπους.