Αν υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής για τις σημερινές κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, αυτός είναι η τόλμη για επενδύσεις, παρά την οικονομική ανασφάλεια. Και κυρίως η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των ανθρώπων τους, από τη γραμμή παραγωγής ως τους εκπροσώπους τους διεθνώς.
Μεταξύ των κορυφαίων, η εταιρία Παπαστράτος, για την οποία (και) το 2016 ήταν δικαιωματικά η χρονιά της, καθώς εξασφάλισε δύο σημαντικά βραβεία. Το πρώτο, από το ολλανδικό ινστιτούτο Top Employers, που της απένειμε – όπως και το 2015– τον τίτλο «Κορυφαίος Εργοδότης» για την ελληνική αγορά, μετά από έρευνα που έδειξε πως η εταιρεία διασφαλίζει εξαιρετικές συνθήκες εργασίας και ταυτόχρονα προωθεί και αναπτύσσει τα ταλέντα της επιχείρησης, σε όλα τα επίπεδα.
Δεύτερη βράβευση εκείνη που ανακοίνωσε το οικονομικό περιοδικό Fortune: 293 επιχειρήσεις και 1.450 στελέχη κλήθηκαν να αναδείξουν τις «20 Πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες της Ελλάδας», επιλέγοντας ανάμεσα σε 64 από όλους τους κλάδους. Πρώτη σε κατάταξη και εδώ η Παπαστράτος. «Είναι μεγάλη αναγνώριση για εμάς, του έργου της εταιρείας που επί 85 χρόνια συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία. Είναι ένα ισχυρό έναυσμα για να συνεχίσουμε δυναμικά”. Eτσι εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Χρήστος Χαρπαντίδης τη χαρά του μαθαίνοντας τα καλά νέα.
Οι φετινές διακρίσεις έρχονται να προστεθούν στις συνεχόμενες βραβεύσεις της εταιρίας ως «Great Place to Work» τα τελευταία χρόνια (2012, 2013 και 2014) αλλά και στα πρόσφατα χρυσά βραβεία που απέσπασε στον διαγωνισμό Ανθρώπινου Δυναμικού, HR Awards 2015.
Η Παπαστράτος ιδρύθηκε το 1931 και εντάχθηκε στον όμιλο της Philip Morris International (PMI) το 2003. Μερικά εντυπωσιακά στοιχεία: 700 εκατ. ευρώ σε υποδομές, εργοστάσια, ανθρώπινο δυναμικό, κοινωνικές ενέργειες είναι μόνο μερικές από τις επενδύσεις της στην ελληνική αγορά, ενώ έχει αναλάβει ενεργή δράση κατά του λαθρεμπορίου. Περί τα τέλη του 2015 η Παπαστράτος δώρισε στο υπουργείο Οικονομικών ένα ειδικό σκάνερ αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ, με ακτίνες Χ, για τον καλύτερο εντοπισμό και την κατάσχεση παράνομων φορτίων τσιγάρων, με σκοπό να χρησιμοποιείται στα τελωνεία της χώρας.
Στα εσωτερικά της, η εταιρεία απασχολεί άμεσα και έμμεσα 800 άτομα, ενώ συνεργάζεται με περίπου 25.000 επιχειρήσεις λιανικής – κατά βάση ελληνικές – και 900 προμηθευτές. Πλέον τα προϊόντα της φτάνουν σε περισσότερες από 30 χώρες και η συνεισφορά της στα κρατικά έσοδα ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ, που σημαίνει το 2,5% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.
Και όλα αυτά με στήριξη της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας, που απασχολεί περί τις 30.000 οικογένειες εντός Ελλάδας. Αναγνωρίζοντας πως τα ελληνικά καπνά είναι εξαιρετικής ποιότητας, και ως εκ τούτου τα ακριβότερα παγκοσμίως, η PMI υπέγραψε με την ελληνική κυβέρνηση Συμφωνία Συνεργασίας, που ανανεώθηκε το 2016 για ακόμα τρία χρόνια, και περιέχει δέσμευσή της να αγοράζει ελληνικά καπνά από τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, τη Θράκης και της Πιερίας, περιοχές που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
Πρόκειται μάλιστα για συμφωνία που και οι ίδιοι οι καλλιεργητές ζητούσαν, καθώς αναγνωρίζουν πως χωρίς αυτή θα βρίσκονταν σε δεινότερη θέση. Τα οφέλη για την χώρα, πέρα από την οικονομική σταθερότητα στην παραγωγή καπνών για τρία χρόνια, είναι έσοδα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, υποστήριξη της απασχόλησης και σημαντικές εξαγωγές καπνών στην παγκόσμια αγορά.
Η προσφορά της εταιρίας εκτός επενδυτικού πλαισίου, σε κοινωνικές ενέργειες, εξίσου αξιοσημείωτη. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον ΟΑΣΑ τον ΟΣΥ και την ΜΚΟ PRAKSIS, έστησαν την «Φροντίδα εν κινήσει», το πρώτο λεωφορείο ατομικής υγιεινής για αστέγους, που θα παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας σε περίπου 1.500 άτομα κάθε μήνα. Παράλληλα η στήριξη άστεγων μονογονεϊκών οικογενειών μέσω του Κέντρου Ημέρας της ΜΚΟ PRAKSIS καθώς και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης καπνοκαλλιεργητών συμπληρώνουν, κατά ένα μέρος, την κοινωνική συνεισφοράς της.
Τέλος, ένα αξιόλογο hub, ένα ενδιαφέρον εργαστήριο καινοτομίας. Το 2015 η Παπαστράτος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε υποψήφιες startup εταιρείες, για να καταθέσουν τις ιδέες τους. Υπεβλήθησαν συνολικά 200 ιδέες, που αξιολογήθηκαν και τελικά 10 από αυτές έλαβαν χρηματοδότηση ύψους 15.000 ευρώ, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούν ήδη ως επιχειρήσεις.