Protagon A περίοδος

Για την ΕΥΠ

Η δημόσια αυτή υπηρεσία, η σημαντικότερη ίσως που διαθέτει κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του, έχει μία δομή που αντανακλά τον κόσμο 20 τουλάχιστον χρόνια πριν. Στο εξωτερικό της χώρας είναι ανύπαρκτη...

Τάσος Τέλλογλου

Δεν πιστεύω ότι ο Αμερικανός πρέσβης χρειαζόταν την τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για να πειστεί ότι η ΕΥΠ είναι ένα μηδενικό και ότι είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια .Αν είναι έτσι ασφαλώς θα ήταν ο πρώτος που θα το γνώριζε, όπως ακριβώς γνωρίζει για κάθε ευρωπαϊκή χώρα τις πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες της υπηρεσίας πληροφοριών της.

Αλλού είναι το «ψητό» στην τοποθέτηση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Χρυσοχοϊδης μιλάει στο τηλεγράφημα που δημοσιεύτηκε προχθές στον «Γκάρντιαν» για την ανάγκη να «ξαναχτιστεί» η υπηρεσία από το μηδέν και αναγγέλλει για να εξυπηρετήσει αυτή την ανάγκη την ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου. Η δημόσια αυτή υπηρεσία, η σημαντικότερη ίσως που διαθέτει κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του, έχει μία δομή που αντανακλά τον κόσμο 20 τουλάχιστον χρόνια πριν.

Στο εξωτερικό της χώρας είναι ανύπαρκτη με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, τα κονδύλια που χρησιμοποιεί για αυτήν την δραστηριότητα είναι πραγματικά πολύ μικρά σε σχέση με τις υπηρεσίες άλλων χωρών ενώ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός κόσμου με αυξανόμενη βαρύτητα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της μετανάστευσης και των δικτύων της ενέργειας. Μία υπηρεσία σαν και αυτήν κρίνεται από τον όγκο των πληροφοριών που πρωτογενώς αντλεί και επεξεργάζεται και την δυνατότητά της να επισημαίνει έγκαιρα πιθανούς κινδύνους για τη χώρα και τα συμφέροντά της στην πολιτική με τρόπους που δεν ενδιαφέρουν εμάς τους υπόλοιπους.

Η ΕΥΠ δεν είναι σε θέση εδώ και πολύ καιρό να ανταποκριθεί σε αυτόν της το ρόλο και πρέπει να αλλάξει. Σε αυτή της την εξαγγελία η κυβέρνηση του κ Γ. Παπανδρέου είναι ακόμα ασυνεπής με τους ίδιους τους στόχους που περιέγραφε ο Μ. Χρσυοχοϊδης στον Αμερικάνο συνομιλητή του.