Δεν το γνωρίζω, ξέρω όμως ότι ο μέσος εκλεγμένος Καλλικρατικός Περιφερειάρχης έχει όντως εννέα!
Εξηγούμαι. Την επομένη της ανακοίνωσης των μέτρων για την διαθεσιμότητα όσων διοικητικών υπαλλήλων ΔΕΝ έχουν πτυχίο και επιπλέον ΔΕΝ προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ (άρα προσελήφθησαν με ΜΕΣΟΝ), με πήρε τηλέφωνο περίλυπος ο φίλος μου Διονύσης. «Άστα μου λέει, από το γραφείο του Περιφερειάρχη φεύγουν 7 από τα 9 άτομα». Έκπληκτος τον ρωτάω «γιατί;»
-Τους πιάνει η νέα διάταξη!
-Πιάνει και σένα;
-Όχι, εγώ είμαι επιστημονικό προσωπικό, άρα είμαι ΟΚ (αυτός είναι ο-τουλάχιστον-δέκατος, λοιπόν).
-Α, και θα μείνει ο περιφερειάρχης με μόνον δύο άτομα στο γραφείο του; ρωτάω βλακωδώς, πνίγοντας την οργή μου.
-Πώς θα λειτουργήσουμε τώρα; επανέρχεται ο Διονύσης, ο οποίος μεταφράζει λάθος τη βουβή οργή μου.
Κλείνω το τηλέφωνο βιαστικά και τηλεφωνώ σε γνωστό μου, ο οποίος είναι επιτυχημένος γενικός γραμματέας υπουργείου. Όταν του λέω το περιστατικό, εξανίσταται. «Μα δικαιούμαστε 2 γραμματείς και 2 επιστημονικούς συνεργάτες μόνον. Εγώ τόσους έχω και κάνω τη δουλειά μου μια χαρά! Αυτός πως έχει 9 γραμματείς;»
Για να είμαι δίκαιος. Αν κάποιος γενικός γραμματέας υπουργείου, ή περιφέρειας, ή μεγάλου δημόσιου οργανισμού, ή ΔΕΚΟ δουλεύει από τις επτά το πρωί έως τις δέκα το βράδυ, είναι απόλυτα λογικό να χρειάζεται 2 γραμματείς που θα δουλεύουν από ένα οκτάωρο. Οι υπόλοιποι 7 όμως τι χρειάζονται; Και επειδή μπορεί να κατηγορηθώ ότι από ένα μεμονωμένο περιστατικό κρίνω το σύνολο της δημόσιας διοίκησης, καταθέτω την δεκαετή εμπειρία μου από επισκέψεις σε νομαρχίες, υπουργεία, περιφέρειες και δήμους. ΠΟΥΘΕΝΑ, πραγματικά πουθενά και ΠΟΤΕ δεν περίμενα σε προθάλαμο υψηλόβαθμου ή μεσαίου κρατικού λειτουργού και να μην βρω ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 γραμματείς (στην ίδια βάρδια εννοείται, άρα άλλους 2 στην επόμενη). Το συχνότερο σκορ είναι 3 ως 4 γραμματείς ανά βάρδια. Κατά διαβολική σύμπτωση ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την εκλογική περιφέρεια του νομάρχη, υφυπουργού, υπουργού, προέδρου Οργανισμού, γενικού γραμματέα. Μην ξεχνάμε ότι οι πρόεδροι Οργανισμών και οι γενικοί γραμματείς συχνότατα είναι μη εκλεγέντες βουλευτές…
Προχωρώ σε ορισμένους υπολογισμούς:
- 20 υπουργοί επί 32 συμβούλους έκαστος, σύνολο 640 άτομα. Τόσους δικαιούνται, συνήθως το εξαντλούν. Μόνο ο κύριος Βρούτσης έδιωξε μερικούς και κόντεψε να τον φάει το μαύρο φίδι της μεταπολίτευσης.
- 30 υφυπουργοί επί 16 συμβούλους, σύνολο 480
- 260 ΜΗ υπουργοποιηθέντες βουλευτές επί 5 άτομα έκαστος, σύνολο 1.300 άτομα
- 75 ειδικοί και γενικοί γραμματείς επί 4 γραμματείς & συμβούλους ο καθένας, 300 άτομα
- 52 πρώην νομάρχες (τώρα λέγονται Αντιπεριφερειάρχες) και 13 περιφερειάρχες και 7 διορισμένοι περιφερειάρχες (λέγονται γραμματείς Αποκεντρωμένης διοίκησης) επί 4 (δεν βάζω 9, είμαι ήπιος), (52+13+7) επί 4, ίσον 288 άτομα
- 350 καλλικρατικοί δήμαρχοι επί 5 άτομα έκαστος, 1.750 άτομα και δεν υπολογίζω τους συμβούλους σε δημοτικές ενότητες πρώην δήμων που συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη
- Πρόεδροι και γενικοί διευθυντές οργανισμών, 1.000 θέσεις επί 2 άτομα έκαστος, 2.000 άτομα και λίγα λέω.
Κάντε μία σούμα, 6.758 άτομα, με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς. Μάλλον το νούμερο είναι πολλαπλάσιο, γιατί οι άρχοντες υπερβαίνουν το νόμιμο αριθμό συμβούλων/γραμματέων με διάφορα τερτίπια. Δηλαδή μιλάμε για 10.000 ως 15.000 μισθοδοτούμενους από εσένα και μένα, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Είναι όλοι κακοί; Πρέπει όλοι να πάνε σπίτι τους; Όχι, και πάλι όχι, ειδικά αν σκεφτούμε τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ελλείψεις σε ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΥΣ εργαζόμενους! Εκτρέφονται όμως σε ένα σύστημα που καταστρέφει την αυτοπαρακίνηση του καλού εργαζόμενου, σε ένα σύστημα που μισθοδοτεί για να «στελεχώνει» προθαλάμους γραφείων, όπου η σημαντικότερη φράση που εκστομίζεται είναι: «Γραφείο κυρίου υπουργού, λέγετε παρακαλώ!»
ΥΓ: Το ρεκόρ οργάνωσης το κατέχει έτερος περιφερειάρχης, στον προθάλαμο του οποίου περίμενα 15 λεπτά μαζί με τις 5 (εκείνη την ώρα) γραμματείς του. Ζήτησε ο άνθρωπος το πιο απλό ντοσιέ, το ντοσιέ με τα πρακτικά του περιφερειακού συμβουλίου. Και; Το βρήκατε! Δεν το ανακάλυψαν το ντοσιέ τα 5 λαγωνικά! Επιπλέον δεν ντρεπόντουσαν να επιδεικνύουν επί ένα τέταρτο της ώρας την έλλειψη οργάνωσης και επαγγελματισμού τους μπροστά σε έναν τρίτο!
Για να μην τεθούν λοιπόν σε διαθεσιμότητα και αυτοί οι υπάλληλοι, απεργούν οι δήμοι, οι περιφέρειες και κάποια υπουργεία; Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να σταθώ αλληλέγγυος.