Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι ευρωπαίοι πολίτες στην ιδέα του ενεργού και ενσυνείδητου πολίτη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ανακυρήξει το 2011, Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού (ΕΕΕ). Στα πλαίσια του ΕΕΕ, η Επιτροπή πήρε τη πρωτοβουλία να διοργανώσει μία "Περιοδεία Εθελοντισμού" στα 27 κράτη μέλη της Ένωσης, στην οποία ο πολίτης θα μπορεί να έρθει σε επαφή με ΜΚΟ, ανθρωπιστικές οργανώσεις, σωματεία και απλούς εθελοντές ώστε να πάρει μία γεύση του τι σημαίνει να είσαι εθελοντής.
Επισκέφθηκα τη "Περιοδεία" στη Τεχνόπολις στο Γκάζι. Στην αρχή φάνηκε άλλη μία κλασσική εκδήλωση-έκθεση. Κάθε ΜΚΟ είχε το περίπτερο της, φυλλάδια, βιντεο και κάποια άτομα από την οργάνωση που ήθελαν να σε ενημερώσουν για τις δράσεις τους. Αυτό, όμως, που έκανε τη διαφοά στη συγκεκριμένη έκθεση ήταν η παρουσία απλών εθελοντών. Ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί, όχι επειδή έπρεπε αλλά επειδή το ήθελαν. Η Κατερίνα για παράδειγμα: εκπροσωπούσε μία ΜΚΟ που ονομάζεται "Ο Κόσμος χωρίς Πολέμους". Στο φυλλάδιο τους που μου έδωσε, βλέπω μία ομάδα έξι ατόμων ντυμένα στα λευκά που φορούν με μία ανέκφραστη μάσκα στο πρόσωπο τους. "Είμαστε ενάντια στους πολέμους, ενάντια στη ξενοφοβία, ενάντια στη βία", μου λέει η Κατερίνα, "θέλουμε αυτή την αντίδραση μας σε κάθε μορφή βίας να τη διοχετεύσουμε σε πράξεις και να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε". Δεν είναι μία κοινή ΜΚΟ και αυτό φαίνεται και πότη Κατερίνα. Άλλωστε, τα παιδιά από το "Κόσμο χωρίς Πολέμους", εκπροσωπούν ίσως τη μόνη ΜΚΟ που συμμετέχει σε διαδηλώσεις. Είναι και αυτός άλλος ένας τρόπος "να ακουστούν", όπως μου λέει. Εντύπωση μου έκανε και άλλη μία εθελόντρια, η κα Μαριάνθη Ζαμπέτα από τη FAZOO, μία φάρμα αδέσποτων ζώων. «Στην αρχή μάζευα γατάκια και σκυλάκια σπίτι μου. Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερα κι' έτσι, αποφάσισα να ιδρύσω τη συγκεκριμένη οργάνωση». Σε μία φάρμα στο Πικέρμη, η Μαριάνθη, φιλοξενεί 65 σκύλους και 20 γάτες, τις οποίες περιθάλπει και προσπαθεί να τους βρει ένα σπίτι. Μόνη της, επειδή "απλά της άρεσε", δημιούργησε τη FAZOO, η οποία, όπως μας λέει, έχει συναντήσει τεράστια ανταπόκριση με αποτέλεσμα εκατοντάδες αδέσποτα ζώα να έχουν βρει σπίτι.
Οι οργανώσεις που συνάντησα και μου κίνησαν το ενδιαφέρον ήταν πολλές αλλά, δυστυχώς, αδυνατώ να τις αναφέρω όλες. Θα ήθελα να κλείσω, όμως, με μία κίνηση που απευθύνεται κυρίως στους νέους και πιστεύω ότι αξίζει να αναφερθεί: πρόκειται για το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας "ελίξ" που δίνει την ευκαιρία σε νέους να ταξιδέψουν στο κόσμο αποκτώντας παράλληλα εργασιακές εμπειρίες. Όποιος δηλώσει συμμετοχή, μπορεί να επιλέξει να εργαστεί σε μία από 60 χώρες όπως ο Καναδάς, η Ινδία, το Νεπάλ, το Περού, η Τουρκία, κ.α. Σε μία οικονομική περίοδο που πολλοί νέοι αισθάνονται ότι η Ελλάδα τους "πνίγει", μία τέτοια προσπάθεια μπορεί να προσφέρες πολλές "ανάσες". Αυτό, άλλωστε, είναι και το νόημα του εθελοντισμού.