Protagon A περίοδος

Επικίνδυνες σχέσεις

Η αποχώρησή μας από το κοινό νόμισμα δεν έχει τέτοια δυναμική ώστε να προκαλέσει την κατάρρευση του ευρώ ή, ακόμα περισσότερο, την αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τάσος Μελετόπουλος

Στρογγυλοκαθισμένοι στον γνωστό αναπαυτικό μας καναπέ, τρώγοντας ποπ–κορν και πίνοντας αναψυκτικό, καμαρώνουμε τον «μετριοπαθή» κ. Βαρουφάκη να ισχυρίζεται ότι: «Για την ευρωπαϊκή κρίση ευθύνεται η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Δεν φταίνε ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι χώρες, ούτε οι θεσμοί. Σχεδιάστηκε με λάθος τρόπο η Ευρωζώνη, αλλά τώρα ξαναρχίσαμε να τη σχεδιάζουμε με σωστό τρόπο». Και η αγωνία κάθε μέρα κορυφώνεται με τις αλλοπρόσαλλες, σπασμωδικές δηλώσεις στελεχών και υπουργών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνωστισμένοι στη μικρή γέφυρα του δικού μας πλοίου, μας οδηγούν, μέχρις στιγμής, σε πλήρη ρήξη με τους εταίρους μας και δανειστές, κατευθύνοντας τη χώρα σε απόσταση αναπνοής από τα κοφτερά βράχια της «δραχμής».

Η αποχώρησή μας από το κοινό νόμισμα δεν έχει τέτοια δυναμική ώστε να προκαλέσει την κατάρρευση του ευρώ ή, ακόμα περισσότερο, την αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως, αρκετοί από τους γνωστούς χρηματοπιστωτικούς οίκους προβλέπουν ότι σε λίγους μονάχα μήνες θα έχουν απορροφηθεί από τις αγορές τα απόνερα ενός Grexit. Τώρα, δε, που και η ΕΚΤ αγοράζει ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ αξίας κρατικά ομόλογα από τα κράτη-μέλη της, οι πολιτικοοικονομικές αναταράξεις ενός Grexit θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο.

Ο κ. Λαπαβίτσας, εκπροσωπώντας την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει ότι για την Ελλάδα (του) είναι συμφέρον να βγούμε από το ευρωπαϊκό νόμισμα και να πάμε με τη σύμφωνη απόφαση των εταίρων μας στη δραχμή. Θέλει να πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα βοηθήσουν -όπως η κάθε μητέρα τα παιδιά της- να πέσουμε στα απαλά ώστε να μπορέσουμε να ανασηκωθούμε στα δυο μας πόδια με ελάχιστες γρατσουνιές στα γόνατα. Να αναστηλώσουμε την οικονομία μας σε μερικούς μονάχα μήνες και με τον τρόπο αυτό, συμπληρώνω εγώ, να δείξουμε και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη ότι η έξοδος από το κοινό νόμισμα είναι εφικτή και… αναίμακτη!

Αυτές όμως οι απόψεις δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φροντίσουν με κάθε τρόπο να μην διαλυθεί το σπίτι τους, αφήνοντας εμάς στο έλεος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εύχομαι να μην φτάσουμε ως εκεί γιατί η κατάσταση από κει και πέρα δεν θα είναι πια αναστρέψιμη.