Οι φωνές του Βασίλη Παπακωνσταντίνου είχαν καταφέρει να καλύψουν τον θόρυβο από τα διερχόμενα αυτοκίνητα: «άντε να λύσουμε, να ξεκινήσουμε και τους βαρέθηκα, δεν τους μπορώ..». Ηταν πρωί Δευτέρας 16 Μαΐου και έξω από το κτίριο του Κεράνη, επί της λεωφόρου Θηβών, είχαν στηθεί τα πρώτα πηγαδάκια δημοσιογράφων αλλά και καλοντυμένων κατοίκων της περιοχής. Οι περαστικοί ρωτούσαν τι γίνεται με το κτίριο που επί πολλά χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτο και μερικές δεκάδες εργαζομένων πραγματοποιούσαν την δική τους διαμαρτυρία: «Τα γυαλιστερά μάρμαρα δεν καλύπτουν την οσμή του σκανδάλου».
Η συνάντηση αυτή των… διαφορετικών δυνάμεων έγινε με αφορμή την παρουσίαση του κτιρίου που σε λίγους μήνες -όπως όλα δείχνουν- θα φιλοξενήσει ορισμένες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος για το κτίριο με τους πολλούς μνηστήρες που όμως εδώ και χρόνια παραμένει «ανύμφευτο».
Τα μάρμαρα του κτιρίου ήταν πράγματι γυαλιστερά. Η εξωτερική είσοδος σε οδηγούσε σε έναν μεγάλο φωτεινό διάδρομο και αυτός με την σειρά του στον εσωτερικό χώρο. Οι φρεσκοβαμμένοι τοίχοι και οι μεγάλοι χώροι, σου έδιναν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα νέο κτίριο ενός πλούσιου προαστίου μιας ευρωπαϊκής πόλης. Και όμως, αυτό το εξαώροφο κόσμημα μικτής ωφέλιμης επιφάνειας 42.300 τ.μ παρέμενε επί χρόνια σφραγισμένο.
Το κτίριο των παλιών καπναποθηκών του Κεράνη επί της οδού Θηβών 196-198 ανήκε στο ελληνικό Δημόσιο μέχρι το 2014. Τότε συμπεριλήφθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στα δύο πακέτα των συνολικά 28 ακινήτων (14 και 14) που αποκτήθηκαν για 20 χρόνια από την Εθνική Πανγαία και την τότε Eurobank Properties και νυν Grivalia Properties, αντί τιμήματος 115,5 και 145,8 εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα. Μάλιστα το Δημόσιο είχε την υποχρέωση της επαναμίσθωσης για 20 έτη, με το μηνιαίο μίσθωμα των 221.000 ευρώ. Ολα αυτά για ένα κτίριο που ακόμα δεν έχει τύχει εκμετάλλευσης.
Στον τέταρτο όροφο του κτηρίου οδηγηθήκαμε σε μία μεγάλη αίθουσα όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ενημέρωνε τους εκπροσώπους του Τύπου για τα κυβερνητικά σχέδια σε σχέση με το συγκεκριμένο κτίριο. «Δεν γίνεται να αφήνουμε οποιαδήποτε δυνατότητα εξοικονόμησης, ανεκμετάλλευτη» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης που στην συνέχεια κατηγόρησε τους προκατόχους του ότι «ενώ πραγματοποιούσαν οριζόντια μέτρα (ομαδικές απολύσεις) για μείωση δαπανών, δεν αξιοποίησαν κτίρια σαν αυτό της οδού Θηβών».
Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Αλεξιάδης, το κράτος αυτήν την στιγμή μισθώνει 7 κτίρια (για φορολογικές υπηρεσίες). Σε αυτά απασχολούνται 1.027 εργαζόμενοι ενώ έχουν εμβαδό συνολικά 22.534 τ.μ. και 215 θέσεις στάθμευσης. Συνολικά κοστίζουν μηνιαία 232.119 ευρώ. Το κτίριο Κεράνη από την άλλη μπορεί να παρέχει 2.300 θέσεις εργασίας ενώ έχει συνολικό εμβαδό 42.300 τ.μ., 506 θέσεις στάθμευσης και κοστίζει μηνιαία 221.000 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης δήλωσε χαρούμενος για την επικείμενη αξιοποίηση του χώρου, δηλώνοντας: «Πάμε να ζωντανέψουμε ένα νεκρό κτίριο. Προσδοκούμε ότι θα δώσει μία δυναμική στην περιοχή και θα της δώσει νέα πνοή».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι οι μετεγκαταστάσεις θα ξεκινήσουν σε δύο με τρεις μήνες. Καθώς ξεναγούμαστε μαζί με αρκετούς πολίτες στους χώρους του κτιρίου, τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν. «Υδρομασάζ έχει;» αναρωτήθηκε χαριτολογώντας ένας ηλικιωμένος κύριος την ώρα που αρκετές καλοντυμένες γυναίκες αγνάντευαν από τα μεγάλα παράθυρα του τετάρτου ορόφου.
Εξω από το κτίριο του Κεράνη οι εργαζόμενοι μάζευαν τα πανό τους ενώ το βανάκι με τις ντουντούκες χανόταν στην οδό Θηβών. Οι καλοντυμένες κυρίες από την πλευρά τους, συζητούσαν χαρούμενες αφού κατάφεραν επιτέλους να μπουν στο «καταραμένο» κλειδωμένο κτίριο που φυλάσσεται από την αστυνομία για πάνω από μία δεκαετία…