Σε έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (IIED) η Αθήνα των μόλις 4 εκ. κατοίκων «γεννά περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από το Πεκίνο των 14.500.000 κατοίκων. Το Πεκίνο, πρωτεύουσα της Κίνας, της ισχυρότερης ίσως χώρας στο κόσμο, τέθηκε εκτός συναγωνισμού στη ρύπανση από την ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 100 πόλεις 33 χωρών και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment and Urbanization. Οι πόλεις του πλανήτη συγκεντρώνουν τους μισούς περίπου κατοίκους της Γης αλλά είναι συνολικά υπεύθυνες κατά 71% για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 76% έως το 2030. Όμως δεν είναι απαραίτητα οι πιο μεγάλες μεγαλουπόλεις να είναι αυτές που ρυπαίνουν περισσότερο, αν μη τι άλλο επειδή σε αυτές οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα αυτοκίνητα τους. Μικρότερες πόλεις όπως το Ρότερνταμ ή το Ντένβερ είναι περισσότερο υπεύθυνες για την ατμοσφαιρική μόλυνση. H Αθήνα ξεπερνά ακόμα και το Παρίσι, το Λονδίνο ενώ κοντεύει να υπερκαλύψει ακόμα και τη Νέα Υόρκη οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι ευθύνεται αναλογικά περισσότερο για την κλιματική αλλαγή! Για το λόγο αυτό η έρευνα συνιστά αλλαγές στην χωροταξία των πόλεων και στις συνήθειες ζωής των πολιτών ώστε να απεξαρτηθούν από το αυτοκίνητο τους.
Προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται ήδη εδώ και 8 χρόνια η οργάνωση ECOCITY προωθώντας «πράσινους» τρόπους μετακίνησης μέσω της εκστρατείας Ecomobility! Με την Ecomobility ομάδες μαθητών από είκοσι έξι πόλεις της χώρας μελέτησαν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και συνθήκες μετακίνησης στην πόλη τους. Από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για Πράσινη Μετακίνηση στις 26 πόλεις με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας αστική ζωής.
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων που θα γίνουν στις 26 πόλεις, οι ομάδες των μαθητών θα καταθέσουν λύσεις για την περιοχή τους, μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες που είναι ελεύθεροι να επιλέξουν (θεατρικά δρώμενα, video, τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφική, χορό κ.ά.). Η ομάδα με την καλύτερη εργασία και ο καθηγητής θα συμμετέχουν στην αποστολή του ECOCITY, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, που θα γίνει τον Ιούνιο. Οι νικητές των δημιουργικών βραβείων θα φιλοξενηθούν τον Αύγουστο, στο ECOCAMP στα Καλάβρυτα. Η Εκστρατεία θα κλείσει με την έκθεση των εργασιών των μαθητών, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, που θα λειτουργήσει στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.
Εφόσον η αλλαγή αργεί να έρθει από τους μεγάλους ίσως η σωτηρία έρθει από τις αίθουσες των γυμνασίων..ντροπή και περηφάνια παράλληλα!
– πηγή: περιοδικό Ecocity Letter, Ιανουάριος 2011.
* Ο Βαγγέλης Γεωργίου είναι δημοσιογράφος