Protagon A περίοδος

Απάντηση στην «Ελληνικός Χρυσός»

Έγραψε πληροφορίες που δεν έχουν αξιοποιηθεί από τα ΜΜΕ. Οι θέσεις της εταιρείας είχαν προβληθεί κατά κόρον. Άσχετα αν ήταν γεμάτες με ανακρίβειες, όπως και η απάντηση της εδώ.

Αλκης Γαλδαδάς

Το να πας σε ένα πάμφτωχο μέρος και να πετάξεις ένα κομμάτι ψωμί, ακόμη κι αν αυτό είναι μουχλιασμένο, κάποια πεινασμένα πλάσματα θα βρεθούν να το αρπάξουν. Το να πας σε ένα μέρος όπως είναι η Χαλκιδική όπου κάποτε υπήρχαν εν ενεργεία μεταλλεία και να πεις ότι θέλεις να ξαναρχίσει εκεί το μεταλλευτικό έργο, θα φέρει κοντά σου αρκετούς ανθρώπους πρόθυμους να δουλέψουν ξανά σε αυτή τη δουλειά. Έστω και αν κάποτε δούλεψαν, αυτοί ή οι πατεράδες τους κάτω από άθλιες συνθήκες στα ίδια μεταλλεία και έμειναν στη νεώτερη ιστορία οι τρομεροί απεργιακοί αγώνες τους και οι εξεγέρσεις στο Μαντέμ Λάκκο και την Ολυμπιάδα το 1977. Τώρα όμως αυτά φαίνεται πως είναι περασμένα ξεχασμένα και ισοπεδωμένα αν πιστέψουμε βέβαια τα όσα αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην απάντησή του σχετικά με αυτά που έγραψα (…εδώ) στο Protagon.gr για τα επεισόδια και τη ζωή γενικότερα στις Σκουριές και τη γύρω περιοχή.

«… βιώνουν καθημερινά τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη που προσφέρει (η επένδυση) στην περιοχή λαμβάνοντας υπόψη και την υπερχιλιετή μεταλλευτική δραστηριότητα» έγραψε ο κ. Γεωργαντζής, υπεύθυνος επικοινωνίας, για να προσθέσει λίγο παρακάτω: «…καθώς 1.600 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής απασχολούνται άμεσα και έμμεσα σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει «κραχ ανεργίας» σε ολόκληρη τη χώρα». Να διαβάζεις και να αναρωτιέσαι δηλαδή ποιος απευθύνεται σε ποιον και ποιον προσβάλλει. Όταν γράφεις ότι υπάρχει το κραχ στη χώρα και επομένως να είσαστε και ευχαριστημένοι που κάναμε αυτή την επένδυση με αυτούς τους όρους. Και να λες κατάμουτρα στον αναγνώστη, που βρίσκεται μακριά, ότι η επένδυση προσφέρει ακόμη και περιβαλλοντικά οφέλη(!!!). Ποια να είναι άραγε αυτά; Σε έναν τόπο όπου υπήρχαν τα πάντα. Από μέλισσες έως βίδρες και μαυροπελεκάνους, μέσα σε ένα δάσος 300 χρόνων; Αλλά και για ποια κοινωνικά οφέλη να μιλήσουμε; Ότι διχάστηκε ένας νομός και έγιναν με φάκελο οι αντιφρονούντες; Όσο για τα οικονομικά θα τα δούμε παρακάτω.

Στο άρθρο μου έγραψα καθαρά από την αρχή ότι θα αναφέρω γεγονότα και θα δώσω κάποιες πληροφορίες που δεν έχουν αξιοποιηθεί από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης εδώ στην Αθήνα. Οι θέσεις της εταιρείας είχαν προβληθεί κατά κόρον. Άσχετα αν ήταν γεμάτες με ανακρίβειες όπως και η απάντηση που δημοσιεύθηκε χθες:

«…τα παραπάνω επιχειρήματα, αν τα διαβάσετε χωρίς προκαταλήψεις, θα σας βοηθήσουν να εμπλουτίσετε την επιχειρηματολογία σας σ’ αυτό το θέμα». Ομολογώ πως με βοήθησαν ήδη. Κατάλαβα ότι οι άνθρωποι εκεί επάνω δεν έχουν εξεγερθεί άδικα. Μόνον που η εταιρεία δεν είναι ο μόνος ένοχος.