Τι είναι τελικά οι Πανελλήνιες Εξετάσεις; Ο καθένας μπορεί να δώσει την εξήγηση που του ταιριάζει:
- Η προφανής: είναι η είσοδος ενός ανθρώπου στο πανεπιστήμιο.
- Η φιλοσοφική: είναι το ουσιαστικό τέλος της αθωότητας. Ο απογαλακτισμός της νεολαίας που καλείται σιγά σιγά να αναπτύξει τις δικές της δεξιότητες προκειμένου να παραλάβει την σκυτάλη από τις παλαιότερες γενιές.
- Η κυνική: είναι η ώρα που τα ψέματα τελειώνουν και ο καθένας πρέπει να ετοιμαστεί για το μέγα αλισβερίσι που λέγεται ζωή.
- Η γονική: είναι το καμπανάκι που ακούγεται πριν την τελευταία στροφή στον στίβο της ζωής. Όταν οι κόποι 12 ετών φτάνουν στην κορύφωση μόνο και μόνο για να δώσουν το έναυσμα για ένα ακόμα (το τελευταίο;) «Citius, Altius, Fortius» που θα ακολουθήσει στην διάρκεια της πανεπιστημιακής φοίτησης.
- Η Καβαφική: «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς πανελλήνιες; Οι εξετάσεις αυτές ήσαν μια κάποια λύσις».
- Η συνδετική: είναι η στιγμή που γονιός και παιδί ενώνουν δυνάμεις για να φτάσουν μαζί στον στόχο. Η κούραση, τα ξενύχτια, το άχτι, η απελπισία αλλά και μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, μια ενθάρρυνση, όλα μαζί συνθέτουν έναν σιωπηλό όρκο μεταξύ των δύο ότι θα τα καταφέρουν. ΕΝΩΜΕΝΟΙ.
Όποια εξήγηση κι αν διαλέξει κανείς, το σίγουρο είναι ότι δε θα είναι πλήρης. Για τον απλούστατο λόγο ότι θα βλέπει μόνο το προφανές. Δε θα έχει ξεχωρίσει όμως το υπαρξιακό vice versa όπου το παιδί γίνεται ο δάσκαλος ενώ ο γονιός παίρνει πλέον την θέση του μαθητή. Λαμβάνοντας, ο μέχρι πρότινος μπαρουτοκαπνισμένος ενήλικας, μαθήματα που δεν πρόκειται να βρει σε κανένα πανεπιστήμιο. Σαν κι αυτά που φάνηκαν μέσα από τις εκθέσεις των γονέων 10 μαθητών που έδωσαν πέρυσι εξετάσεις και πέρασαν στην σχολή που ήθελαν. Και που μέσα σε αυτές υπάρχουν φράσεις όπως οι παρακάτω:
- «Η επιμονή της, η σταθερότητα της, η θέληση της να προχωρήσει»
- «Πιο δυνατή από ποτέ, αντιμετώπισε με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα»
- «Μας δίδαξε ότι η ζωή είναι δική του και του ανήκει αποκλειστικά»
- «Μέσα από τα μάτια της κόρης μου ονειρεύτηκα κι εγώ»
- «Την βλέπω να συνεχίζει και συνεχίζω κι εγώ μαζί της»
- «Η αγάπη και το πείσμα για μάθηση»
- «Στο μυαλό αλλά και στην καρδιά μου η Μαρία είναι ένας ήρωας»
- «Αυτό που μου δίδαξε ήταν η επιμονή της για να περάσει στην σχολή που ήθελε χωρίς να χάσει το χιούμορ της και την ζωντάνια της»
- «Πάντα πίστευα ότι το πείσμα της κόρης μου δε θα της βγει σε καλό. Πόσο άδικο και πόσο λάθος είχα»
«Γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος» έλεγε ο Σόλων ο Αθηναίος, ένας εκ των επτά σοφών της αρχαιότητας, για να συμπληρώσει «υπό χρηστών μόνον» ο πάντα επίκαιρος Πλάτωνας, υπογραμμίζοντας το αυτονόητο. Κάπως έτσι λοιπόν, μέσα από αυτές τις ενδεικτικές φράσεις, όλα γίνονται διάφανα και καθαρά. Όχι μόνο για τους συγκεκριμένους γονείς αλλά και για όλους τους υπόλοιπους που καταλαβαίνουν ότι η ζωή δεν είναι μια ευθεία γραμμή αλλά πολλές τεθλασμένες καμπύλες που κάποιες φορές μας γυρνάνε πίσω για να πάρουμε αυτό που θα αποκαλούσαμε «μια συμπληρωματική εκπαίδευση».
Ως φοιτητές πλέον, αυτά τα παιδιά είναι αποδέκτες των υποτροφιών που εδώ και 16 χρόνια απονέμονται από την Cosmote σε πρωτοετείς φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Φέτος, μέσα από δύο έξυπνα στη σύλληψη και τρυφερά στο περιεχόμενο video, γινόμαστε κοινωνοί τόσο των σκέψεων των γονιών όσο και των αντιδράσεων των παιδιών που διαβάζουν τις εκθέσεις αυτές.
Συγκινούμαστε κι εμείς μαζί τους γιατί αυτή η αντιστροφή ρόλων μας εμπνέει, μας εκπαιδεύει, μας βοηθά να κατανοήσουμε την ίδια την ζωή και εντέλει μας πάει ένα σκαλί παραπάνω στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Αυτή είναι και η πιο ολοκληρωμένη εξήγηση στο ερώτημα που τέθηκε στην αρχή αυτού του άρθρου.
Βλέποντας αυτά τα δύο video δεν μπορεί κάποιος να μείνει εύκολα αμέτοχος. Δεν μπορεί επίσης να μη θαυμάσει την δύναμη και το πείσμα όλων αυτών των παιδιών και των γονιών τους που δεν σταματούν να αγωνίζονται σκληρά μέχρι ο αγώνας να τελειώσει.
Το φετινό Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE συνολικού ύψους 620.000 ευρώ, απευθύνεται σε πρωτοετείς φοιτητές στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δυσκολίες, εντάσσεται στις δράσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ και στα 16 χρόνια της ιστορίας του έχει απονείμει 581 υποτροφίες συνολικής αξίας άνω των 4,4 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE 2017-2018 περιλαμβάνει:
• 40 υποτροφίες ύψους δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000€)¹
η καθεμία για πρωτοετείς φοιτητές όλων των σχολών και
• 1 υποτροφία «Ζαχαρίας Πιπερίδης», ύψους είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000€)¹ για πρωτοετείς φοιτητές στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδας, στη μνήμη του διακεκριμένου στελέχους του Ομίλου ΟΤΕ.
Επιπλέον των υποτροφιών η COSMOTE προσφέρει στους υποτρόφους δωρεάν τηλεπικοινωνιακά προϊόντα και υπηρεσίες για όλα τα έτη σπουδών τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, όρους, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά μπορεί κανείς να επισκεφθεί και το www.cosmote-scholarships.gr και να δηλώσει συμμετοχή μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2017.