Η εταιρεία NSO Group έχει δημιουργήσει ένα λογισμικό παρακολούθησης πολιτών μέσω των κινητών τηλεφώνων το οποίο χρησιμοποιούν, όπως αναφέρει, κάποιες κυβερνήσεις για τον έλεγχο της πανδημίας | NSO
Επικαιρότητα

Ελεγχοι για τον κορονοϊό μέσω κινητού: τα συν και τα πλην

Ισραηλινή εταιρεία cyber security δημιούργησε ένα λογισμικό που παρακολουθεί τις κινήσεις κατόχων κινητών τηλεφώνων για τον έλεγχο των ασθενών με τον κορονοϊό. Το λογισμικό χρησιμοποιείται πιλοτικά, αλλά σε καθεστώς μυστικότητας από κάποιες κυβερνήσεις και τα ερωτήματα για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό και άλλα αντίστοιχα προγράμματα μετά το τέλος της πανδημίας πληθαίνουν
Protagon Team

Η ισραηλινή εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων διαδικτυακής ασφάλειας και ηλεκτρονικής κατασκοπίας NSO Group δημιούργησε ένα λογισμικό το οποίο, όπως υποστηρίζει, χρησιμοποιεί τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων και με την επεξεργασία που κάνει μπορεί να παρακολουθεί και να δίνει προβλέψεις για την εξάπλωση του κορονοϊού. Η εταιρεία αναφέρει ότι είναι ήδη σε επαφή με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να τους πουλήσει το λογισμικό της και ορισμένες από αυτές έχουν ξεκινήσει να το δοκιμάζουν για να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα του.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το  BBC, κατά της NSO Group έχει υποβληθεί μήνυση από την δημοφιλή τηλεπικοινωνιακή εφαρμογή WhatsApp η οποία ισχυρίζεται ότι η εταιρεία αυτή έστελνε κακόβουλο λογισμικό στα τηλέφωνα δημοσιογράφων και ακτιβιστών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εταιρεία από την πλευρά της αρνείται κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες.

«Το νέο λογισμικό δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δίνει στην κυβερνήσεις την δυνατότητα να κατανοήσουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και να πάρουν αποφάσεις που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα. Είναι ένα λογισμικό που αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο» δήλωσαν στελέχη της εταιρείας στο BBC.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι υπάλληλοι της δεν θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που καταγράφει το λογισμικό αλλά επισημαίνει ότι αυτό λειτουργεί καλύτερα αν μια κυβέρνηση ζητήσει από τους τοπικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας να της κοινοποιήσουν τα δεδομένα κάθε συνδρομητή. Με αυτόν τον τρόπο κάθε άτομο που έχει διαγνωστεί ότι έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό θα μπορεί να διαπιστώνεται πού βρίσκεται, ποια μέρη έχει επισκεφτεί και με ποια άτομα έχει έρθει σε επαφή. Ετσι θα δημιουργείται ένας χάρτης με τα σχετικά δεδομένα του κάθε ασθενούς.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια μυστικοπαθής εταιρεία που υποστηρίζει ότι μπορεί να λύσει την πανδημία την ίδια στιγμή που αρνείται να αναφέρει ποιοι είναι οι πελάτες της» αναφέρει ο Τζον Σκοτ Ράιλτον της οργάνωσης Citizen Lab στον Καναδά που ασχολείται με την παραβίαση της ιδιωτικότητας και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Το λογισμικό

Η NSO Group έκανε στους δημοσιογράφους του BBC μια παρουσίαση του λογισμικού με τηλεδιάσκεψη. Παρουσιάστηκε ένας χάρτης του Ισραήλ στον οποίο εμφανίζονταν περιοχές της χώρας όπου υπήρχε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Ζουμάροντας στον χάρτη γινόταν χαρτογράφηση των κινητών τηλεφώνων ασθενών με τον κορονοϊό χωρίς να φαίνεται το όνομα τους αλλά ένας αριθμός που αντιστοιχούσε σε κάθε έναν εξ αυτών.

Σύμφωνα με την εταιρεία το λογισμικό μπορεί να προβλέπει σε ποια περιοχή είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνιση τους μαζικά νέα κρούσματα αλλά και σε ποια περιοχή η κατάσταση είναι πολύ καλή και μπορεί να βγει από την καραντίνα. Το λογισμικό μπορεί επίσης να δείχνει πώς να διανέμεται με τον πιο αποδοτικό τρόπο ο ιατρικός εξοπλισμός όπως ,για παράδειγμα, σε ποια νοσοκομεία πρέπει να δοθούν επιπλέον αναπνευστήρες.

Η εταιρεία αναφέρει ότι αρκετές κυβερνήσεις έχουν προμηθευτεί και λειτουργούν πιλοτικά το λογισμικό της αλλά δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία. Υποτίθεται ότι η χρήση του λογισμικού γίνεται με τους όρους του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού προστασίας των προσωπικών δεδομένων GDBR.