Οσο βαθαίνει η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όσο η Αγκυρα βλέπει να αυξάνονται οι δυνάμεις που στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας (εδώ) , ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να χάνει την ψυχραιμία του. Μιλώντας την Τετάρτη με αφορμή την 949η επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ, ο «Σουλτάνος» συνέχισε την πολεμική ρητορική του υπουργού των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (εδώ) εξαπολύοντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ευθείες απειλές για την Ελλάδα και τους Ελληνες.
Μεταξύ άλλων μίλησε για «ψευτομαγκιές» της Ελλάδας στο Αιγαίο, στις οποίες η Τουρκία είναι έτοιμη να απαντήσει στρατιωτικά.
«Εάν (η Ελλάδα) θέλει να πληρώσει ένα τίμημα, αφήστε τους να έρθουν και να μας αντιμετωπίσουν. Εάν δεν έχουν το θάρρος για αυτό, θα πρέπει να φύγουν από τον δρόμο μας», ήταν η πολεμική ιαχή του.
Οπως είπε, η Ελλάδα δεν έχει πάρει μαθήματα από το παρελθόν, ενώ αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε αρκετές φορές πως «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο στρατιωτικά».
«Αυτoί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε άθλια κατάσταση την Ανατολία, τώρα κάνουν ψευτομαγκιές στο Αιγαίο, είναι σαν να σφυρίζουν μέσα σε νεκροταφείο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε σε Μαύρη θάλασσα, Μεσόγειο και Αιγαίο».
«Καλούμε τους συνομιλητές μας να μείνουν μακριά από λάθη που θα τους προκαλέσουν καταστροφή», διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος και σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει «καμία παραχώρηση» -αντιθέτως, είπε, θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει τα δικαιώματά της.
«Δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτά που είναι δικά μας… Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο», επανέλαβε ο Ερντογάν.
Τι έγινε στη μάχη του Μαντζικέρτ
Η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο Μαντζικέρτ (σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία).
Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ’ Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους.
Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.