Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή την Τρίτη | INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Εκτός γραμμής ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis ο Σάκης Παπαδόπουλος

Ο βουλευτής Τρικάλων τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε» το πόρισμα για την αρχειοθέτηση των υποθέσεων Γεωργιάδη - Αβραμόπουλο , θέση που σχολιάστηκε από την κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ, αν και αργότερα ο ίδιος –ύστερα από απειλές ακόμα και για διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ– έκανε λόγο για παρερμηνεία!
Protagon Team

«Είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχθούμε το πόρισμα της Δικαιοσύνης» για τις υποθέσεις που αφορούν στις ποινικές ευθύνες υπουργών στην υπόθεση Novartis, τόνισε ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Κατά την τοποθέτησή του την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος για την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε» το πόρισμα για την αρχειοθέτηση του φακέλου του Αδωνι Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου –θέση που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, όπως συνέχισε ο ίδιος, «η Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχα κι εγώ, είχε καταλήξει στο ότι, από τις δέκα περιπτώσεις πολιτικών, για τρεις αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών (Αβραμόπουλου, Γεωργιάδη και Λοβέρδου)».

Ευχήθηκε, μάλιστα, και στον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να αθωωθεί στο δικαστήριο για το ποινικό μέρος της υπερκοστολόγησης δαπανών φαρμάκων.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τα μέλη της τότε προκαταρκτικής επιτροπής «θελήσαμε τη διερεύνηση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη και την οικονομική εισαγγελία διαφθοράς, η οποία έκανε άριστη δουλειά γιατί ουσιαστικά συμφώνησε ότι, μόνο για αυτές τις περιπτώσεις έπρεπε να διερευνηθούν οι ευθύνες και τώρα έβαλε στο αρχείο την υπόθεση την οποία γνωρίζουμε».

Πρόσθεσε επίσης ότι οφείλαμε μια καθαρή απάντηση εκ μέρους της ομάδας των βουλευτών που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή, περιλαμβανομένου του αείμνηστου Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε το σώμα ότι ως μέλος της τότε εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου στην υγεία και το φάρμακο θέλησε να τοποθετηθεί ενώπιον της Βουλής «για τα συμπεράσματα που αφορούν την πορεία των αποφάσεων που έβγαλε η Δικαιοσύνη και της δικής μου αντίληψης για το θέμα, για το αν υπάρχουν ευθύνες, τι είδους ευθύνες, πολιτικές, ενδεχόμενες ποινικές». Εξήγησε δε ότι «θέλω να δώσω μια καθαρή εξήγηση και δεν θα ήθελα να τη δώσω στα τηλεοπτικά δίκτυα, ήθελα να τη δώσω εδώ στη Βουλή και επειδή είναι η τελευταία φορά που βάζω υποψηφιότητα, δεν θα βάλω στις επόμενες εκλογές».

Τι σχολίασαν κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ

Οσα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν απαρατήρητα ούτε από την κυβερνητική πλευρά, ούτε και από το Κίνημα Αλλαγής.

Η τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ότι έχουν εκφράσει οι σχετικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Απευθυνόμενος μάλιστα στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι έγινε έρευνα, «στείλατε ανθρώπους να εξεταστούν, και τώρα που αρχειοθετούνται οι υποθέσεις, απορώ: Είναι δουλειά των βουλευτών να κάνουν νομικές παρατηρήσεις επί των πράξεων αρχειοθέτησης; Σας τιμά αυτό;».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου μίλησε για «νηφάλια τοποθέτηση» του κ. Παπαδόπουλου. Όπως είπε, είναι σημαντική, απέναντι στην παραφιλολογία συγκεκριμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κλίμα παράβλεψης των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, ότι δήθεν δεν σημαίνουν τίποτα, και ενώ συνεχίζουν να λένε ότι όταν θα έρθουν στη εξουσία, θα ανασύρουν ξανά τις υποθέσεις, εργαλειοποιώντας τη Δικαιοσύνη.

Ζητώντας εκ νέου τον λόγο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι ο ίδιος αναφέρθηκε στο σύνολο της Δικαιοσύνης: «Αναφέρθηκα στο γεγονός ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ερωτηματικά για το ποινικό μέρος, αλλά υπάρχει και η αναγκαιότητα για σεβασμό της Δικαιοσύνης… Ο Άδωνις Γεωργιάδης (πρέπει) να ζητήσει συγγνώμη τουλάχιστον από την (εισαγγελέα) κυρία Τουλουπάκη για όσα είπε ότι θα την καθίσει στο σκαμνί», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο κ. Παπαδόπουλος εξέδωσε δήλωση στην οποία τονίζει ότι όσα είπε παρερμηνεύτηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Ολγα Γεροβασίλη, γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου του ζητήθηκε να ανασκευάσει όσα είπε. Κατά το ρεπορτάζ, το μήνυμα της ηγεσίας της Κουμουνδούρου προς τον «εκτός γραμμής» βουλευτή ήταν «ή ανασκευάζεις ή διαγράφεσαι».

Ετσι, ο κ. Παπαδόπουλος εξέδωσε την παρακάτω δήλωση:

«1. Δήλωσα πολύ καθαρά ότι σέβομαι την ετυμηγορία της δικαιοσύνης στο σύνολο της για το ποινικό μέρος της διερεύνησης ευθυνών πολιτικών προσώπων για τα σκάνδαλα στην υγεία και στο φάρμακο. Η εισαγγελία κατά της διαφθοράς εξέτασε ως όφειλε τους φακέλους που σωστά απέστειλε στην Δικαιοσύνη η προανακριτική επιτροπή με βάση και την νομοθεσία και τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, καταλήγοντας να αρχειοθετήσει τις 7 από τις 10 περιπτώσεις ελέγχου.

2. Ζήτησα από την κυβέρνηση να απαντήσει αν σέβεται τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων.  

3. Για την αρχειοθέτηση των υποθέσεων Αβραμόπουλου – Γεωργιάδη, δήλωσα ότι σέβομαι την απόφαση της Δικαιοσύνης, παρά τα ερωτηματικά που συνεχίζουν να υπάρχουν. Ορθώς η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε να δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμα της Δικαιοσύνης.

4. Ζήτησα από τον Αδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για όσα απαράδεκτα είπε ότι θα την καθίσει στο σκαμνί.

5. Για το πολιτικό μέρος των ευθυνών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην Υγειά και στο Φάρμακο, η ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαμε στην εξεταστική Επιτροπή, καταλογίσαμε ευθύνη στις κυβερνήσεις Καραμανλή, Σαμαρά- Βενιζέλου και τονίσαμε ότι η υπόθεση NOVARTIS είναι παγκόσμιο σκάνδαλο αθέμιτου ανταγωνισμού, διαφθοράς συνειδήσεων, υπερτιμολογήσεων και δωροδοκιών με σαφή στοιχεία και για την Ελλάδα. 

6. Η κυβέρνηση οφείλει να καταλογίσει την υπόθεση Novartis στην Ελλάδα ως τεράστιο σκάνδαλο για να μπορούμε: (α)Να ζητήσουμε αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου ,όπως έκαναν οι ΗΠΑ. (β) Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι επενδυτές έρχονται σε μια χώρα που δεν επιτρέπει αθέμιτο ανταγωνισμό, μίζες, ρεμούλες, λαδώματα. και (γ) Να ξεκαθαρίσουμε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με νέο παραγωγικό πρότυπο, σεβασμό στα δημόσια αγαθά, νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την αξιοπρεπή καλά αμειβόμενη εργασία».