Τα χαμόγελα ανάμεσα σε Ερντογάν-Μέρκελ έχουν παγώσει | REUTERS/Kai Pfaffenbach
Επικαιρότητα

Οικονομικές (και όχι μόνο) κυρώσεις κατά της Άγκυρας ανακοίνωσε το Βερολίνο

Οξύνεται η ένταση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, μετά τις νέες συλλήψεις ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων και Γερμανού. O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωί μία πρώτη δέσμη μέτρων για τη χώρα του «σουλτάνου»
Protagon Team

O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωί, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, αυστηροποίηση των ελέγχων στις μετακινήσεις από και προς την Τουρκία, την επανεξέταση όλων των εγγυήσεων εξαγωγικών πιστώσεων της γερμανικής κυβέρνησης σε ημεδαπές επιχειρήσεις για εμπορική δραστηριοποίηση στην Τουρκία, την επανεξέταση όλων των αρχικά προβλεφθέντων δανείων αλλά και της οικονομικής βοήθειας προς και για την Τουρκία στο δρόμο της τελευταίας προς την ένταξη της στην ΕΕ και τέλος το πάγωμα των συζητήσεων για μία συμφωνία στο ζήτημα των δασμών με την χώρα του Ερντογάν.

H σύλληψη στην Τουρκία του γερμανού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πέτερ Στέουντνερ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.  Η γερμανική κυβέρνηση προέβη την Τετάρτη, μετά την σχετική ενημέρωση, σε σκληρές δηλώσεις απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν καλώντας μάλιστα εκτάκτως τον τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτόν κατέστη ξεκάθαρο, όπως τουλάχιστον η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει, ότι η σύλληψη του Στέουντνερ και άλλων ακτιβιστών είναι ακατανόητη, απαράδεκτη και μη επιδεχόμενη εξήγησης. Σύμφωνα με γερμανικούς κύκλους, οι απευθυνόμενες προς τον γερμανό ακτιβιστή κατηγορίες είναι «τραβηγμένες από τα μαλλιά». Η Άγκυρα οφείλει «να τον αφήσει άμεσα ελεύθερο».

Ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς ζήτησε επισήμως την αναστολή όλων των οικονομικών βοηθημάτων προς την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική κυβέρνηση μελετά την αυστηροποίηση των ταξιδιωτικών οδηγιών από και προς την Τουρκία, με τον ίδιο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι ο «χρόνος της υπομονής» ανήκει πια στο παρελθόν. Η Die Zeit αναφέρεται μάλιστα σε δήλωση του τουρκικής καταγωγής αρχηγού των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «έφθασε ο καιρός να επιβληθούν ισχυρές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία».

Η τουρκική πλευρά αντέτεινε πως «οι δηλώσεις της γερμανικής πλευράς αποτελούν μία άμεση παρέμβαση σε υποθέσεις, οι οποίες αφορούν αποκλειστικώς την τουρκική δικαιοσύνη. Η Γερμανία ξεπέρασε τα όρια με αυτές της τις ενέργειες».