Ο ψηφιακός «ψυχρός πόλεμος» των ΗΠΑ επισημοποιείται με την πρώτη έκθεση σχετικά με την υπόθεση του ρωσικού χάκινγκ που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ (ODNI) την Παρασκευή. Στο πόρισμά τους οι συντάκτες της έκθεσης οι οποίοι έλαβαν τις πληροφορίες τους από το FBI, τη CIA και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας NSA, σημειώνουν ότι η Ρωσία, με εντολή του ίδιου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν υπεύθυνη για την εκτενή εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης που δέχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα κατά την προεκλογική περίοδο. Τονίζουν ότι στόχος της Μόσχας ήταν να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και ότι επιδίωξε στοχευμένα να υποστηρίξει τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ. Στην έκθεση σημειώνεται ότι το χάκινγκ ήταν μόνο ένα μέρος της εκστρατείας κατά του Δημοκρατικού Κόμματος και ότι αυτή είναι μόνο η αρχή…
Τρεις υπηρεσίες πληροφοριών, το FBI, η CIA και η NSA καταλήγουν ότι ο ρώσος πρόεδρος προσωπικά έδωσε την εντολή για το χάκινγκ και ότι ο στόχος ήταν η ενίσχυση της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, η αμερικανική «κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών» δίνει μία εξήγηση για τη συμπεριφορά του «θιγμένου και εξαγριωμένου» Πούτιν: ήθελε ταπεινώσει την αμερικανική κυβέρνηση όπως ταπεινώθηκε και ο ίδιος σε μία σειρά σκανδάλων που έπληξαν το κύρος του. Σύμφωνα με την έκθεση, ο ίδιος προσβλήθηκε όταν τα Panama Papers αποκάλυψαν τον μυστικό του λογαριασμό των 2 δισ. δολαρίων και όταν αποκλείστηκαν όλοι οι ρώσοι αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο λόγω σκάνδαλου ντόπινγκ. Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι ο πανίσχυρος Πούτιν πληγώθηκε και ήθελε να εκδικηθεί την αμερικανική κυβέρνηση.
Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε πληροφορίες στο WikiLeaks και η έκθεση «ρίχνει φως» στον τρόπο με τον οποίο έφτασαν τα email της Κλίντον στα χέρια του Τζούλιαν Ασάνζ. Οι πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό οι πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU να επέλεξαν την οργάνωση του Ασάνζ ως μέσο διαρροής της αλληλογραφίας και να τους προώθησαν το επίμαχο υλικό. Ο -κρατούμενος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο- Ασάνζ είχε διαψεύσει επισήμως ότι πηγή των διαρροών που έκανε η οργάνωσή του ήταν η ρωσική κυβέρνηση. Αλλά σύμφωνα με την έκθεση είναι πολύ πιθανό οι πράκτορες του Κρεμλίνου να απέκρυψαν την ταυτότητά τους –και να ξεγέλασαν έναν άπταιστο χάκερ!- και να επικοινώνησαν με τον ίδιο μέσω μίας ψεύτικης περσόνας, του ρωμανικού λογαριασμού Guccifer 2.0, μία «βιτρίνα» των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Τρολ της Ρωσίας ήταν προετοιμασμένα να «χτυπήσουν» την Κλίντον σε περίπτωση που εκλεγόταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο είχε και Plan B. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, αν εκλεγόταν η Χίλαρι Κλίντον, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τρολ που χρηματοδοτούνται από τη ρωσική κυβέρνηση θα εξαπέλυαν «μία μαζική εκστρατεία προπαγάνδας με σκοπό να υποδαυλίσουν τη νομιμότητα των εκλογών και να ενισχύσουν το σενάριο που προωθούσε και ο Τραμπ, ότι δηλαδή οι εκλογές στις ΗΠΑ ήταν στημένες». Μάλιστα οι μπλόγκερς είχαν έτοιμο το hashtag από το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου: #DemocracyRIP («Αναπαύσου εν ειρήνη Δημοκρατία»).
Ο ρωσικός ιστότοπος RT και η σύνδεση με το Κρεμλίνο. Οι συντάκτες της έκθεσης παρατήρησαν ότι το ρωσικό ειδησεογραφικό σάιτ RussiaToday καθώς και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik άρχισαν να προωθούν περιεχόμενο υπέρ του Τραμπ και κατά της Κλίντον τον Μάρτιο του 2016, δηλαδή την ίδια περίοδο που άρχισε το ρωσικό χάκινγκ. Αναζήτησαν και εντόπισαν συνδέσεις ανάμεσα στους συντάκτες του RT και τα στελέχη του Κρεμλίνου. Ανακάλυψαν ότι ο επικεφαλής της αραβόφωνης έκδοσης του RT, Αϊντάρ Αγανίν, είχε υπηρετήσει στο διπλωματικό σώμα της Ρωσίας και ότι το γραφείο του RT στο Λονδίνο βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Ντάρια Πούσκοβα, η οποία είναι κόρη του Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Δούμας.
Η έκθεση καταλήγει σε προειδοποιητικό τόνο: αυτή είναι μόνο η αρχή. «Εκτιμούμε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών θα έχουν εκλάβει την επιρροή τους στο εκλογικό αποτέλεσμα ως μία επιτυχία, λόγω της ικανότητάς τους να επηρεάζουν τη δημόσια συζήτηση». Οπότε, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, θα το ξανακάνουν με χαρά στις εκλογές του 2020.
Ο Τραμπ κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα για αμέλεια!
Πώς αντέδρασε ο Ντόναλντ Τραμπ; Επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν αποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης στις αμερικανικές εκλογές επηρέασε το αποτέλεσμα. Μάλιστα κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα ότι από δικό του λάθος -από «τεράστια αμέλεια»- κατόρθωσαν οι χάκερς να αποκτήσουν πρόσβαση στην αλληλογραφία της Κλίντον. Φρόντισε να μην σχολιάσει το χάκινγκ καθεαυτό και να επισημάνει ότι ο μόνος λόγος που συζητούνται τόσο πολύ οι κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκε η επιτροπή του κόμματος είναι επειδή η ήττα των Δημοκρατικών ήταν ταπεινωτική.
Μήνυμα του Ομπάμα προς Τραμπ
Χωρίς να είναι τυχαία η χρονική συγκυρία, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα υπενθυμίζει στον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ ότι «είναι στην ίδια ομάδα» και ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν είναι με το μέρος τους». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC για την εκπομπή This Week και η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή, ο κ. Ομπάμα τονίζει ότι ο ίδιος «πιστεύει ότι είναι αλήθεια ότι οι Ρώσοι είχαν σκοπό να επέμβουν και επενέβησαν» στην προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού Κόμματος.
«Θα είμαι ειλικρινής, ένα από τα πράγματα για τα οποία ανησυχώ είναι ο βαθμός στον οποίο γίνονται πολλά σχόλια τώρα τελευταία από Ρεπουμπλικάνους, ειδικούς ή πολιτικούς σχολιαστές, οι οποίοι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Βλαντίμιρ Πούτιν παρά στους συμπολίτες τους, αν αυτοί οι συμπολίτες είναι Δημοκρατικοί. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται», καταγγέλλει.