Φωτογραφία της Αννας Πιτσικάλη που συμμετέχει στην έκθεση | ΠΙΟΠ
Επικαιρότητα

Εκθεση/ Διασχίζοντας πολιτιστικά τοπία

Φωτογραφίες όπου αποτυπώνεται αποκαλυπτικά η σχέση του ανθρώπου με τη φύση παρουσιάζονται στην έκθεση που επιμελήθηκε ο γνωστός φωτογράφος Πλάτων Ριβέλλης για το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Protagon Team

Τι είναι πολιτιστικό τοπίο; Η απάντηση περιλαμβάνει αποκλεισμό των εύκολων αναφορών στον πολιτισμό  όπως εκφράζεται αποκλειστικά μέσα από τις τέχνες. Αφορά στη συνεχή αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση της φύσης με τον άνθρωπο. Πολιτιστικό τοπίο είναι η περιοχή της λίμνης Στυμφαλίας. Πολιτιστικό τοπίο είναι οι αμπελώνες της Γαλλίας. Η αποτύπωσή τους, όπως διακρίνει κανείς στις φωτογραφίες της έκθεσης «Πολιτιστικά τοπία – Η προσωπική ματιά του φωτογράφου», φέρουν την ιδιότητα του ανάγλυφου, του πολυεπίπεδου.

Φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μιαρή που συμμετέχει στην έκθεση

 Η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο από τις 17 Μαΐου έως την Παρασκευή 3 Ιουνίου, αποτελείται από επιλεγμένες φωτογραφικές δημιουργίες που προέκυψαν στο πλαίσιο σεμιναρίων φωτογραφίας, με τίτλο «Πολιτιστικά τοπία: Η προσωπική ματιά του φωτογράφου», του θεωρητικού της φωτογραφίας Πλάτωνα Ριβέλλη, σε Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ στην ελληνική περιφέρεια, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (στην Αθήνα) και στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πλάτων Ριβέλλης ανέλυσε τα στάδια φωτογραφικής αποτύπωσης των μυστικών ενός πολιτιστικού τοπίου, δηλαδή ενός τοπίου που προέκυψε από τη συνεχή αλληλεπίδραση φύσης και ανθρώπου, όπως για παράδειγμα η περιοχή της Λίμνης Στυμφαλίας ή οι αμπελώνες της Γαλλίας. Τα σεμινάρια έγιναν στο πλαίσιο των δράσεων του ΠΙΟΠ για τον φετινό εορτασμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία».

Ασπρόμαυρη φωτογραφία του Πλάτωνα Ριβέλλη

Τα πολιτιστικά τοπία έχουν αναγνωριστεί ως φυσική έκταση με φυσικά χαρακτηριστικά και με στοιχεία δημιουργημένα και/ή τροποποιημένα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με υλικά ή άυλα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία που διατάσσονται στο τοπίο και αντικατοπτρίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με το τοπίο αυτό. Κρίσιμη προϋπόθεση για την ταυτοποίηση ενός πολιτιστικού τοπίου είναι η αναγνώριση της σχέσης που είχαν (ή συνεχίζουν να έχουν) οι άνθρωποι με τα μέρη τα οποία δημιουργούν και στα οποία ζουν.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Στέργιος Παπαδάκης, Ρέα Παπαδοπούλου, Σταύρος Νταγιούκλας, Άννα Πιτσικάλη, Δημήτριος Σεϊταρίδης, Κωνσταντίνος Μίαρης, Κωνσταντίνος Ντόστογλου, Σπύρος Γιαρμενίτης, Πλάτων Ριβέλλης, Φανή Τσακυρίδου, Χαρά Κουρμπανά, Αλέκος Βρεττάκος, Σάκης Δαζάνης, Αγγελική Φωτούχου, Έλενα Γεωργοπούλου, Ηλίας Νόκας.

Ιnfo:
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος,
Είσοδος ελεύθερη