Αντίστροφα φαίνεται ότι μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με το έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στον Τύπο, το εξοπλιστικό πακέτο περιλαμβάνει την αγορά 18 μαχητικών Rafale (εδώ) αλλά και νέων φρεγατών Belharra από την Γαλλία, καθώς επίσης τον πλήρη εκσυχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, την αγορά τορπιλών και άλλων πυρομαχικών, καθώς επίσης τεσσάρων ελικοπτέρων ΜΗ-60.
«Εντολή του Πρωθυπουργού είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους, να είμαστε κοντά στα χαμηλά στρώματα και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Εχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις -και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα», συμπλήρωσε, την ώρα που φέρεται να έχει «κλειδώσει» η απόφαση της κυβέρνησης να δαπανήσει 10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για την ενίσχυση της Εθνικής Αμυνας.
Εξ αυτών, κονδύλια ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών, ελικοπτέρων και άλλων υλικών άμεσης προτεραιότητας.
Στις πρώτες θέσεις της λίστας η αγορρά ανταλλακτικών για τα Mirage και τα ελικόπτερα του Στρατού και του Ναυτικού, όπως και η προμήθεια σύγχρονων τορπιλών για τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 («Παπανικολής»).
Εν τω μεταξύ στο προσκήνιο επανήλθε η αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra, η οποία είχε παγώσει στα τέλη του περασμένου Ιουλίου (κυρίως λόγω υψηλού κόστους).
«Τώρα η τιμή για τις δύο φρεγάτες είναι κάτω από δύο δισ. ευρώ», ανέφερε πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σημειώνοντας με νόημα:
«Δεν θα αποφασίσουμε χωρίς να διαπραγματευτούμε, αλλά αυτοί που μας στήριξαν είναι οι Γάλλοι. Τους ζητήσαμε πλοία, έφεραν πλοία. Ζητήσαμε μαχητικά αεροσκάφη, έφεραν αεροσκάφη».
«Οι γαλλικές φρεγάτες έχουν νόημα για να χτίσεις μια ισχυρή συμμαχία», εξηγεί άλλη διπλωματική πηγή που μίλησε στην ίδια εφημερίδα.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος – Γαλλίας, ακόμα και μέσα στις προσεχείς ημέρες, με πιθανότερη ημερομηνία όπως έγραψε η «Καθημερινή», την 10η Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου στην Κορσική.
Έτοιμοι για «σκηνικό Έβρου» στην Αν. Μεσόγειο
Το μπαράζ εξοπλισμών εντάσσεται προφανώς στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μάλιστα, να φέρεται ότι έχει ενημερώσει τα κυβερνητικά στελέχη ότι από την 1η Σεπτεμβρίου οι σχέσεις με τη γείτονο περνούν σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο. Ο λόγος είναι ότι έχουν προγραμματιστεί έρευνες από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ σε θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνονται στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ένα «σκηνικό Έβρου» στην Αν. Μεσόγειο, παραπέμποντας τόσο στα όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάρτιο στα σύνορα, όσο όμως και και στον τρόπο «απάντησης» της ελληνικής πλευράς.
Το «σενάριο Έβρου» θα σημαίνει αναχαίτιση-απώθηση, δηλαδή στρατιωτική απάντηση εφόσον δεν βρεθεί διπλωματική διέξοδος. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά καθοριστική η παρουσία στην περιοχή του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» (εδώ).