Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 13 Δεκεμβρίου | Reuters
Επικαιρότητα

Το μυστικό της ευτυχίας; Εξάωρη και τετραήμερη εργασία «προτείνει» η φινλανδή πρωθυπουργός

Η Σάνα Μαρίν θέλει τους πολίτες της ευτυχισμένους και γι' αυτόν τον λόγο τα ΜΜΕ την εμφανίζουν ως έτοιμη να μειώσει δραστικά τόσο τις ημέρες όσο και τις ώρες που εργάζονται, διατηρώντας του ίδιους μισθούς!
Protagon Team

Είναι μια είδηση πολύ καλή για να είναι αληθινή; Τη μετέδωσε ο Guardian: η νεαρή πρωθυπουργός της Φινλανδίας σκοπεύει να θεσμοθετήσει, λέει, ένα νέο μοντέλο τετραήμερης εργασίας με εξάωρες μάλιστα βάρδιες!

Φαίνεται ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχει τελείως διαφορετική αντίληψη περί «αποδοτικότητας» του εργαζομένου στη μέση επιχείρηση, στις χώρες με ανεπτυγμένα οικονομικά συστήματα, η διαχείριση γίνεται σύμφωνα με όσα προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες, ειδικά για όσους εκτελούν πνευματική εργασία. Αλλωστε πρόσφατα η Microsoft στην (εργασιομανή) Ιαπωνία ανακοίνωσε πως η τετραήμερη εργασία αύξησε την παραγωγικότητα (εδώ).

Ετσι, η Σάσα Μαρίν, ηεότερη πρωθυπουργός του κόσμου, εμφανίζεται έτοιμη να εφαρμόσει στη Φινλανδία ένα αρκετά πρωτοποριακό πρόγραμμα εργασίας, που αναμένεται να νομοθετηθεί τους επόμενους μήνες και θα ζήλευαν όλα τα πραγματικά αριστερά κόμματα και σωματεία του κόσμου.

Τα ΜΜΕ του Ελσίνκι την εμφανίζουν να προτείνει εξάωρη αντί για οκτάωρη εργασία και τέσσερις -αντί για πέντε- ημέρες την εβδομάδα.

Η ίδια, μάλιστα, αναφέρει ότι αυτό που την ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ποιότητα ζωής των Φινλανδών, κάτι που εξαρτάται άμεσα από τις ώρες εργασίας τους και για αυτό ζητά περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

«Το οκτάωρο δεν είναι η υπέρτατη αλήθεια. Πιστεύω πως οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται λιγότερο προκειμένου να του προσφέρεται η δυνατότητα να έχουν περισσότερο χρόνο τους με τους αγαπημένους τους ή, τέλος πάντων, να κάνουν ό,τι επιθυμούν. Το εξάωρο είναι το επόμενο βήμα στα εργασιακά» υποστηρίζει η Σάνα Μαρίν.

Δοκιμασμένο και επιτυχημένο

Το 2015 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας είχε εφαρμοστεί η εξάωρη εργασία για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Μάλιστα, ο μισθός είχε παραμείνει ο ίδιος και αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος ήταν οι εργαζόμενοι να είναι πιο χαρούμενοι, πιο ικανοποιημένοι, πιο υγιείς και περισσότερο παραγωγικοί.