Ανοικτά κατά του ανοίγματος του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ομοίως, υπογράμμισε, δεν πρέπει να ανοίξουν ούτε οι εκκλησίες και λοιποί λατρευτικοί χώροι.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Τρίτη, ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε την ελπίδα «να μην έχουμε μετέωρα βήματα» (σ.σ. η τελική απόφαση για το λιανεμπόριο και τη λειτουργία των εκκλησιών αναμένεται να ληφθεί την Παρασκευή).
«… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Ηπειρο, που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα.
»Νομίζω για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα, πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει, δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
«Ο αριθμός κρουσμάτων έφτασε σε οροφή νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε και επιμένει. Το ένα είναι συνάρτηση του αλλού. Μετά τις γιορτές θα δούμε αποκλιμάκωση έτσι όπως φαίνεται», εκτίμησε θεωρώντας προτιμότερο το άνοιγμα της αγοράς να πάει τουλάχιστον μία εβδομάδα πιο πίσω.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επανέλαβε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ακόμα και στις περιοχές με καλή εικόνα κρουσμάτων. «Η Θεσσαλονίκη του 1,5 εκατ. πληθυσμού στις 7 Οκτωβρίου είχε επτά κρούσματα και στις 22 είχε αν θυμάμαι καλά 300, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες», παρατήρησε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει:
«Θα είναι δύσκολα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πρέπει να βρούμε τρόπο να απαλύνουμε τη δυσκολία στο μέτρο του δυνατού».
Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης κρίνει ότι το καλύτερο θα ήταν να μην ανοίξει η αγορά.
«Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ανοίγουμε. Το ασφαλές θα ήταν να μην ανοίξουμε την αγορά. Πρέπει να “αγοράσουμε” χρόνο και να μη θέσουμε σε κίνδυνο τους πολίτες», δήλωσε στην τηλεόραση του Open, εκφράζοντας την ανησυχία του για την Αττική, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει να μη μειώνεται.
«Βασικός λόγος ανησυχίας είναι η Αττική. Εδώ και 4 με 5 μέρες είμαστε σε σταθερότητα στην Αττική και η πανδημία παρουσιάζει απειροελάχιστη τάση μείωσης, που σημαίνει ότι ή υπήρξαν φαινόμενα διασποράς πριν από 15 μέρες που δεν τα είχαμε λάβει υπ’ όψιν ή υπάρχει κάτι άλλο. Ισως μια χαλάρωση των μέτρων από τους πολίτες, που οδηγεί σε πιο αργή αποκλιμάκωση. Αν κάτι πάει στραβά στη μεγάλη δεξαμενή πληθυσμού της χώρας, τότε», τόνισε, «υπάρχει πρόβλημα».
Παρά το lockdown των τεσσάρων εβδομάδων, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, όπως και στις αρχές Νοεμβρίου, με τη διαφορά όμως ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε πολύ πιο δυσχερή θέση από εκείνη στις αρχές του περασμένου μήνα.
Αυτό άλλωστε υπογράμμισαν τη Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Την κατάσταση θα εξετάσουν, σε συνάντηση που θα έχουν το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας τους.
Η συνάντηση θα γίνει στις 9:00 στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο «Φάρος».
Ο ιός «βράζει», η φωτιά σιγοκαίει ακόμα, θα ήταν καταστροφικό να χαλαρώσουμε τώρα και να δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, υπογράμμισε με τη σειρά του ένας από τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, ο διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, υποστηρίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι τον Μάιο και το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με πολύ μικρά και προσεκτικά βήματα.
«Ο ιός εξακολουθεί να μας αφορά όλους. Είμαστε κουρασμένοι. Θέλουμε επιτέλους να προχωρήσουμε, να ζήσουμε όπως είχαμε συνηθίσει, αλλά ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Η χαλάρωση εφαρμογής μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε όμως να οδηγήσει σε υπερβολική πίεση στο σύστημα Υγείας, που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή και το κουρασμένο σύστημα Υγείας που έχουμε αυτή τη στιγμή, από ένα πλήρους πίεσης επιδημικό κύμα, δεν θα μπορέσει να αντέξει εάν και εφόσον ξαναπεράσουμε σε μία εκρηκτική φάση», προειδοποίησε τη Δευτέρα και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η συρρίκνωση των ενεργών κρουσμάτων είναι μικρότερη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει για πρώτη φορά ταχύτερο ρυθμό πτώσης της επιδημιολογικής καμπύλης, σε σχέση με την Αττική, παρόλο που το συνολικό επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλότερο.
Την πίεση στο ΕΣΥ μαρτυρά ο επίμονα υψηλός αριθμός διασωληνωμένων, με το 43,5% (261 ασθενείς) να είναι ηλικίας 39-64 χρόνων. Αυξημένος σε σχέση με την περασμενη εβδομάδα είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων ηλικίας 18-39 χρόνων (17 από 13).