Ψηφοφόρος σε εκλογικό κέντρο του Μιλάνου | REUTERS/Alessandro Garofalo
Επικαιρότητα

Σε αναζήτηση πυξίδας: Η Ιταλία ψηφίζει – ομιχλώδης η επόμενη μέρα

Ο φόβος της αποχής και τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη ιταλική κυβέρνηση
Protagon Team

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής οι Ιταλοί προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή και τη Γερουσία. Οι ιταλικές βουλευτικές διεξάγονται για πρώτη φορά με νέο σύστημα και με τα βλέμματα στραμμένα στο τελικό ποσοστό της αποχής.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και η ψηφοφορία για την ανάδειξη των 618 βουλευτών, 309 γερουσιαστών και 18 εκπροσώπων των απόδημων Ιταλών, ολοκληρώνεται στις 11 το βράδυ (στο βίντεο κάτω ο ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη).

Βάσει του νέου εκλογικοί νόμου, τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.

Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία). Στο Παλέρμο της Σικελίας, λόγω λάθους με τα ονόματα υποψήφιων της περιφέρειας, το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, τυπώθηκαν ξανά 200.000 εκλογικά ψηφοδέλτια.

Παρά την παραδοσιακή «ημέρα της σιωπής», το Σάββατο, ο επανακάμπτων Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέλεξε να βρεθεί στον ιταλικό νότο και συγκεκριμένα τη Νάπολη, προκειμένου να συνομιλήσει με κατοίκους και να… διαφημίσει το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης του κόμματός του, Φόρτσα Ιτάλια, με προμετωπίδα τη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας στο 23%.

Από την πλευρά τους, στελέχη του κόμματος των Πέντε Αστέρων ανέβασαν στο Διαδίκτυο ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με δηλώσεις του υποψήφιου πρωθυπουργού του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, και τους υποψήφιους υπουργούς.

Πέντε είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την ετυμηγορία της κάλπης: νίκη της Κεντροδεξιάς, συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, του Φόρτσα Ιταλια και των κεντρώων κομμάτων, συνασπισμός του Ρέντσι με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και την ακροαριστερά, και των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά ή την ακροδεξιά, με τα δύο τελευταία να θεωρούνται ως εξαιρετικά απίθανα.

Λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει και η συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ αντίθετα ως ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να μην υπάρξει σχηματισμός  στην ιταλική βουλή που να καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία του 40% για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στα διάφορα μετεκλογικά σενάρια υπάρχει και κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή δηλαδή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά.

Τέλος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, έστω και αν η εκστρατεία που μόλις τελείωσε, κούρασε τους Ιταλούς σε σημείο που όλοι περιμένουν με αγωνία το τελικό ποσοστό στο οποίο θα διαμορφωθεί η αποχή.