Σωματικές κακουχίες; Εξαντλητικές πρακτικές διατροφής; Περίτεχνα καψόνια; Γενικότερος εκφοβισμός;
Απ’ όλα έχει ο μπαξές για τους δεκάδες μαθητές της Κρατικής Σχολής Μπαλέτου του Βερολίνου (SBB), οι οποίοι ζουν καθημερινά έναν πραγματικό εφιάλτη, καθώς φημολογείται πως υπόκεινται σε στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση προκειμένου να γίνουν επαγγελματίες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RBB του Βερολίνου, συχνές είναι οι αιτιάσεις για υπερβολικές απαιτήσεις σχετικά με το σωματικό βάρος των νέων χορευτών και χορευτριών.
Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες της σχολής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φέρεται να προτρέπουν τους επίδοξους χορευτές και τις χορεύτριες (ηλικίας από 12 έως 18 ετών) να τρώνε όσο λιγότερο γίνεται μέσα στην ημέρα, ώστε να έχουν τα κατάλληλα για το μπαλέτο σώματα.
Μάλιστα γίνεται λόγος και για περιστατικά ακραίου υποσιτισμού, με κατανάλωση μόλις… 100 θερμίδων την ημέρα, που είναι απαγορευτικό για κάθε ανθρώπινο οργανισμό, και δη έναν εφηβικό που είναι στην ανάπτυξη!
Στα αρνητικά της όλης κατάστασης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι γονείς των παιδιών δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, αφού η Κρατική Σχολή Μπαλέτου λειτουργεί ως οικοτροφείο και τα παιδιά είναι ουσιαστικά εσώκλειστα.
Εντονη ανησυχία προκαλούν επίσης τα απάνθρωπα ωράρια χορού, συνήθως από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.
Σύμφωνα με το RBB, οι χορευτές και οι χορεύτριες αναγκάζονται να πηγαίνουν στα μαθήματα ακόμη κι αν είναι άρρωστοι ή υποφέρουν από σοβαρούς μυϊκούς τραυματισμούς, αναγκάζοντας τους επικριτές της να μιλήσουν ανοικτά για το ότι «η σχολή έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο σκληρότητας και απανθρωπιάς».
Οι ισχυρισμοί από τους μαθητές της «ελίτ» σχολής μπαλέτου είναι συγκλονιστικοί:
Μια μπαλαρίνα δήλωσε ότι με το που ενηλικιώθηκε διαγνώστηκε με οστεοπόρωση λόγω της διαρκούς λιμοκτονίας καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας της – μια πάθηση που εμφανίζεται συνήθως μετά τα 60.
Η Κάτια Βιλ, πρώην δασκάλα στη σχολή, δήλωσε ότι οι χορευτές συχνά έκαναν εξάσκηση επί 13 ώρες, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία των μαθητών μετά την αποφοίτησή τους, όχι απλώς δεν συνέχιζε το μπαλέτο κάπου αλλού, αλλά αποσυρόταν σε μικρή ηλικία λόγω σοβαρών τραυματισμών.
«Από ψυχολογικής απόψεως, οι μαθητές βρίσκονται διαρκώς σε μια πίεση να πρέπει πάντα να είναι τέλειοι και να μην μπορούν ποτέ να είναι άρρωστοι ή ασθενείς», πρόσθεσε η κυρία Βιλ.
Μια πρώην μπαλαρίνα, η Σόφι, αγνώστων λοιπών στοιχείων για ευνόητους λόγους, δήλωσε ότι πλέον πάσχει από νευρική ανορεξία, ως αποτέλεσμα των διαταγών από τους καθηγητές της να λιμοκτονεί προκειμένου να είναι εξαιρετικά λεπτή, ενώ άλλοι συμμαθητές της υποφέρουν από βουλιμικά επεισόδια.
«Κάποιοι δάσκαλοι μας είπαν ότι δεν πρέπει να τρώμε βραδινό, καμία ημέρα της εβδομάδας», είπε.
«Ζούσαμε και εξασκούμασταν με το πολύ 100 θερμίδες την ημέρα», κατέληξε.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, 60 εργαζόμενοι στην Κρατική Σχολή Μπαλέτου απέστειλαν αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές για καλύτερες συνθήκες φροντίδας των παιδιών που φοιτούν εκεί.
Στην επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας, έκαναν λόγο για «υψηλό φόρτο εργασίας» σε παιδιά και εφήβους, «ελλιπή προστασία της υγείας τους», αλλά και μια γενικότερη «κουλτούρα φόβου».
Αλλά το Βερολίνο δεν αποτελεί εξαίρεση.
Παρόμοιες αιτιάσεις είχαν διατυπωθεί και για την αντίστοιχη Σχολή Μπαλέτου της Βιέννης, με την καλλιτεχνική διευθύντρια της κορυφαίας αυστριακής σχολής να έχει παραιτηθεί από πέρσι.
Και εκεί είχαν ακουστεί κατηγορίες για σοβαρές διατροφικές διαταραχές σε νεαρές χορεύτριες και χορευτές, νευρική ανορεξία ή βουλιμικά επεισόδια.
Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τον έλεγχο της βιεννέζικης Σχολής Μπαλέτου, έκρινε ότι οι συνθήκες μέριμνας των χορευτών δεν ήταν επαρκείς κι έτσι αποφάσισε ότι έπρεπε να προσληφθεί ειδικός υπάλληλος για την επιτήρηση της προστασίας των παιδιών.
Πλέον, ενδέχεται να συσταθεί και στο Βερολίνο μια αντίστοιχη επιτροπή, ώστε να διερευνήσει τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στις αίθουσες χορού της διάσημης κρατικής σχολής και να σταματήσουν επιτέλους τα καψόνια και το «μπούλινγκ».