Κάθε φορά που μια τουρκική NAVTEX ή ΝΟΤΑΜ δέσμευε «αμφισβητούμενες» κατά την Αγκυρα περιοχές στο Αιγαίο, το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών γίνονταν άνω κάτω. Στη συνέχεια το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας προχωρούσε στα σχετικά διαβήματα προς την Τουρκία για να τα ακούσει η κοινή γνώμη στην Ελλάδα.
Ο ορυμαγδός τουρκικών αμφισβητήσεων που άπτεται όλων των «ανοικτών» ζητημάτων στο Αιγαίο (πεδία βολής, χωρικά ύδατα, εύρος εναέριου χώρου) και ξεδιπλώθηκε με μεγαλειώδη τρόπο από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, δεν είναι πρωτόγνωρος. Πρωτόγνωρη είναι η σιωπή – ή, μήπως, ψυχραιμία; – της Αθήνας.
Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Ξαφνικά ωριμάσαμε και δεν δίνουμε σημασία στις προκλήσεις των Τούρκων θεωρώντας ότι είναι «μία από τα ίδια»; Σημειωτέον ότι ούτε ο… σαλαμινομάχος Πάνος Καμμένος δεν δημιούργησε θέμα, ενώ είναι σαφές ότι στο υπουργείο Εξωτερικών τηρούν σιγή ιχθύος και υποβαθμίζουν τις νέες έμπρακτες αμφισβητήσεις του καθεστώτος στο Αιγαίο από τους Τούρκους. Η ειρωνεία είναι ότι στις 23 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας – ο πρώτος από τον Σεπτέμβριο του 2014 – κατόπιν πολιτικής εντολής τα ελληνοτουρκικά να προχωρήσουν (δεν είπαμε ότι θα τα λύσουμε και αύριο το πρωί…).
Πίσω από τις κλειστές πόρτες το παρασκήνιο οργιάζει και η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Κυπρίους και πιο διακριτικά με τους Τούρκους
Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στον «X factor», το Κυπριακό το οποίο τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και δεν αποκλείεται καρποφορήσει με σχέδιο επίλυσης μέχρι την άνοιξη. Οι πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν θα είναι μεγάλες. Η καμπάνα δεν θα χτυπήσει τόσο για την Τουρκία, όσο για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Αγκυρα έχει φροντίσει να περάσει προς όλους τους διεθνείς παίκτες τη γραμμή ότι δεν ήταν δική της ευθύνη η απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, αλλά των Ελληνοκυπρίων. Άρα, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνοκυπριακής και ελληνικής πλευράς, όπου οι τρέχουσες συνομιλίες παρουσιάζονται ως «τελευταία ευκαιρία». Με απλά λόγια, είτε έτσι (με λύση), είτε αλλιώς (χωρίς λύση), το 2016 θα είναι σίγουρα έτος Κυπριακού.
Ευτυχώς δεν το έχει καταλάβει μόνο η Λευκωσία, αλλά και η Αθήνα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες το παρασκήνιο οργιάζει και η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Κυπρίους και πιο διακριτικά με τους Τούρκους. Ενδεχομένως αυτός να είναι ο βασικός λόγος που δεν θέλει να εμπλακεί στο γνωστό μπρα ντε φερ διαβημάτων με την Άγκυρα. Εξάλλου, η γείτων είναι αυτές τις μέρες και η αγαπημένη της Ευρώπης, ελέω ελέγχου των προσφυγικών ροών.
Την ίδια ώρα, οι κακές διπλωματικές γλώσσες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα του Ασφαλιστικού και με ολίγη από statesman εξωτερικού (εντός του μήνα έχει προγραμματισμένα ταξίδια για το Νταβός και το Ισραήλ, ενώ τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί το Ιράν), δεν θέλει να χαλάσει την ατμόσφαιρα, ειδικά με την Τουρκία. Εκκρεμεί και εκείνη η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας (Τσίπρας-Μέρκελ-Νταβούτογλου) για το Προσφυγικό, την οποία η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί έστω και για το photo op…
Αλλά κυρίως, εκκρεμεί η εμφάνιση του έλληνα πρωθυπουργού στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (21-22 Ιανουαρίου), όπου δεν θα βρεθεί μόνο η Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και οι Νίκος Αναστασιάδης, Αχμέτ Νταβούτογλου και Μουσταφά Ακιντζί. Αν το όλο σκηνικό θυμίζει πενταμερή Διάσκεψη, είναι γιατί μπορεί να συμβεί. Ομως, όχι επισήμως. «Κοινωνικά»….Ήταν το ίδιο «κοινωνικά» που απέφευγε ο Πέτρος Μολυβιάτης στο Μπούργκενστοκ. Κλείστηκε στο δωμάτιό του για να μην αναγκαστεί να πιει ποτά με τους Τούρκους. Η συνέχεια είναι γνωστή.