Ενα βιντεάκι εννέα δευτερολέπτων, που ανέβηκε στο Τwitter και έγινε viral, δίχασε τα social media. Δείχνει τον Λιονέλ Μέσι στο κέντρο του γηπέδου να παρακολουθεί απαθής έναν αντίπαλό του (Ολεξάντρ Αντριέφσκι) τη στιγμή που επιχειρεί μια από τις τελευταίες προσπάθειες της Ντινάμο Κιέβου να ισοφαρίσει το σκορ (2-1) στο «Καμπ Νου». Ο Ουκρανός, με την μπάλα στα πόδια, περνάει δίπλα από τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα, όμως εκείνος δεν κάνει την παραμικρή κίνηση για να τον εμποδίσει.
«Κανείς δεν μπορεί να παίξει με το ζόρι, ούτε, καν, ο Μέσι». «Μα είναι δυνατόν, να αδιαφορεί τόσο προκλητικά;». «Επρεπε να τον είχαν αφήσει να φύγει». «Το μυαλό του βρίσκεται, ήδη, στο Μάντσεστερ». «Μήπως είμαστε άδικοι απέναντι σε ‘κείνον που κρατάει την ομάδα όρθια τα τελευταία χρόνια». «Είναι αχαριστία, να τα βάζουμε τώρα και με τον Μέσι». Αυτά ήταν μερικά από τα σχόλια οπαδών της Μπάρτσελόνα, ενδεικτικά της διαμάχης που ξέσπασε στις τάξεις της.
Κάτι παρόμοιο έκανε, την ίδια μέρα, και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, στο ματς της Γιουβέντους εναντίον της Φερεντσβάρος (υπάρχει φωτογραφία – ντοκουμέντο), όμως κανείς δεν το σχολίασε. Οχι μόνον επειδή το σκορ ήταν 4-1, αλλά -κυρίως- γιατί η «Γηραιά Κυρία» δεν περνάει αγωνιστική κρίση, όπως η Μπαρτσελόνα, κι ας ηττήθηκε (0-2) στο πρόσφατο (28/10) ματς με τους Καταλανούς στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Η δοίκηση Μπαρτομέου έπεσε, την τελευταία πενταετία ο σύλλογος άλλαξε πέντε προπονητές κι άλλους τόσους αθλητικούς – τεχνικούς διευθυντές, παίκτες έφυγαν και ήρθαν άλλοι στη θέση τους… Ε, κάποτε θα ερχόταν η ώρα, που η κριτική θα άγγιζε και τον… μαέστρο της ξεκούρδιστης ορχήστρας.
Αυτή η συζήτηση, για το αν ο Μέσι δίνει το 100% στους αγώνες της ομάδας του, δεν είναι καινούργια. Κρατάει από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ακόμη το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα πλησίαζε την τελειότητα. Στο ματς με την Αρσεναλ στο «Εμιρεϊτς» ο «Λίο» είχε σκοράρει και τα δυο γκολ της νίκης των Καταλανών, όμως είχε τρέξει λιγότερο από κάθε άλλον στο γήπεδο – με εξαίρεση τους δυο τερματοφύλακες. Η εφημερίδα Sport είχε δημοσιεύσει ένα γράφημα με τα χιλιόμετρα που είχαν διανύσει οι ποδοσφαιριστές των «Μπλαουγκράνα», με τον Μέσι να έρχεται προτελευταίος. Τελευταίος ήταν ο γκολκίπερ, Τερ Στέγκεν. Στατιστικά στοιχεία που είχε αναδείξει, τότε, η Marca αποδείκνυαν πως αυτό συνέβαινε σε όλη τη διάρκεια του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της σεζόν. Μόνον ο Νάλντο (της Βόλφσμπουργκ) είχε τρέξει λιγότερο από τον σούπερ-σταρ της Μπαρτσελόνα, που κάλυπτε απόσταση 7,9 χιλιομέτρων ανά ματς.
Ενάμισι χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2017, στο «clasico» κόντρα στη Ρεάλ για το ισπανικό πρωτάθλημα, ο Μέσι διάνυσε 8,03 χιλιόμετρα. Στα 6,67 εξ αυτών, περπατούσε. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να σκοράρει, να λάμψει με την απόδοσή του, και να οδηγήσει την ομάδα του σε θρίαμβο (3-0) επί της μισητής αντιπάλου.
Τα ίδια και με την Αργεντινή. Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014 (που ήταν 27 ετών), ο Μέσι είχε δεχθεί δριμύτατη κριτική για την κινητικότητά του μέσα στο γήπεδο. Παρόλα αυτά, αν και οι υπόλοιπες «φίρμες» της είχαν μετριότατη απόδοση σε εκείνο το τουρνουά, η ομάδα έφτασε στον τελικό και έχασε το τρόπαιο στην παράταση (από τους Γερμανούς), με τον «Λίο» να αναδεικνύεται σε MVP της διοργάνωσης. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 ένας παίκτης είχε τρέξει λιγότερο από οποιονδήποτε άλλον, οποιασδήποτε ομάδας, σε οποιαδήποτε θέση (πλην εκείνης του τερματοφύλακα). Ηταν ο Μέσι, με 7,6 χιλιόμετρα ανά αγώνα (κατά μέσον όρο).
Αυτός ήταν, πάντοτε, ο τρόπος παιχνιδιού του Αργεντινού. Δεν θα «σκοτωθεί» στο γήπεδο, όπως -για παράδειγμα- ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, που είναι μόλις 14 μήνες νεώτερος, αλλά σε 7 αγώνες του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ είχε διανύσει -συνολικά- πάνω από 70 χιλιόμετρα, έναντι 48,6 του Μέσι. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ισχυριστεί οτι ο τρόπος του δεν αποδίδει. Εάν κάποιοι ανακάλυψαν σήμερα οτι ο «Pulga» δεν τρέχει πολύ, υπονοώντας πως αδιαφορεί για την ομάδα του, είναι επειδή το καλοκαίρι εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από τον σύλλογο, και τελικά παρέμεινε επειδή δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
Η αγωνιστική συμπεριφορά του Μέσι είναι κλασική, κι έχει μελετηθεί και από την επιστήμη. Στην αρχή ελέγχει τους χώρους και τις αποστάσεις γύρω του, ενώ είναι σχεδόν ακίνητος. Καθώς οι συμπαίκτες του αλλάζουν «αδιάφορες» πάσες, εκείνος αρχίζει να περπατάει. Οι αντίπαλοι δεν νιώθουν τον παραμικρό κίνδυνο. Τότε, σε μια μπροστινή μεταβίβαση, σπριντάρει, υπολογίζοντας ακριβώς σε ποιο σημείο της πορείας της μπάλας θα τη συναντήσει. Είναι η στιγμή που οι αμυντικοί αιφνιδιάζονται, κι εκείνος έχει όλη την άνεση να σκοράρει. Αυτό το τελευταίο στάδιο απαιτεί το 100% της ενέργειάς του, γι’ αυτό φροντίζει να μην τη σπαταλά σε άσκοπα τρεξίματα.
Δεν κάνει κάτι διαφορετικό απ’ όσα δίδασκε ο Γιόχαν Κρόιφ: «Ολοι οι προπονητές μιλούν για κίνηση, για διαρκές τρέξιμο. Εγώ λέω οτι το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ που παίζεται με το μυαλό. Πρέπει να βρίσκεσαι στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Οι παίκτες χρειάζεται να δουλεύουν όσο γίνεται λιγότερο, ούτως ώστε να εξοικονομούν ενέργεια για την αποφασιστική στιγμή». Εφαρμόζοντας τη θεωρία του «Ιπτάμενου Ολλανδού», η ομάδα του Γκουαρντιόλα -κατά πολλούς η καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών- νικούσε, τρέχοντας λιγότερο από κάθε αντίπαλό της.
Στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Μπέτις, εκπρόσωποι των media προσπάθησαν να εξασφαλίσουν μια «είδηση» που θα ήταν πρωτοσέλιδη: να κάνουν τον Ρόναλντ Κούμαν να καταφερθεί εναντίον του Μέσι. Αλλά ο ολλανδός προπονητής δεν είπε όσα ήλπιζαν να ακούσουν: «Ο καθένας μπορεί να απομονώσει μια εικόνα που τον δείχνει να περπατάει. Εάν σας αρέσει η ίντριγκα, είναι δικό σας πρόβλημα. Δεν θα συμμετάσχω. Εγώ τον βλέπω δυνατό και καθοριστικό, όπως πάντα, να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Είναι ένας παίκτης – νικητής».
Ενα 24ωρο αργότερα «απάντησε» στους επικριτές του ο ίδιος ο αργεντινός άσος. Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Μπέτις στο «Καμπ Νου» ο Αντουάν Γκριεζμάν είχε χάσει τέσσερις ευκαιρίες για γκολ -ανάμεσά τους κι ένα πέναλτι-, και το σκορ ήταν στο 1-1. Ο Μέσι μπήκε ως αλλαγή και στο 49′ έγινε το 2-1: άφησε την μπάλα να περάσει, από την πάσα του Σέρζι Ρομπέρτο, ξεγελώντας τρεις αντιπάλους και δίνοντας την ευκαιρία στον Γκριεζμάν να την σπρώξει σε κενή εστία. Στο 61′ ευστόχησε σε πέναλτι. Και στο 82′ σούταρε από τη μικρή περιοχή για το 4-1. Για πολλοστή φορά ο «μάγος» των γηπέδων είχε κάνει τα δύσκολα, απλά.