Προηγήθηκαν οι δηλώσεις – κινήσεις καλής θέλησης του Νίκολα Ντιμιτρόφ (υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ), ακολούθησε η αποκήρυξη της αρχαιολατρίας της κυβέρνησης Γκρουέφσκι με την επιχείρηση αποκαθήλωσης των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τώρα στο προσκήνιο ήρθε το απαγορευμένο βίντεο του πρώτου προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ για την εθνική καταγωγή των Σκοπιανών.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για μία ακόμα κίνηση της κυβέρνησης Ζάεφ στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους για τη συνολική διευθέτηση του ονοματολογικού ζητήματος και της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα, ενώ επίκειται ο νέος γύρος συνομιλιών υπό τον Μάθιου Νίμιτς στις Βρυξέλλες (11 και 12 Δεκεμβρίου).
Το επίμαχο βίντεο με τη δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ από το «μακρινό» 1992, επανέφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Βέτσερ προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στη γειτονική χώρα.
Στο βίντεο ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ δηλώνει δημοσίως ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο.
«Σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ η κατά της “μακεδονικής” ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε», σημειώνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι τρία χρόνια αργότερα, «η χώρα μας άλλαξε την εθνική της σημαία με ένα νεοσύστατο σχέδιο από τον Μιροσλάβ Γκάρτσεφ, καθώς και το όνομα του κράτους μας σε ΦΥΡΟΜ (στο κείμενο ФИРОМ)».
Επί κυβερνήσεως Γκρούεφσκι η συγκεκριμένη δήλωση Γκλιγκόροφ (σ.σ. απάντηση σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου) είχε «θαφτεί», ενώ υπήρξε και απόπειρα να παρουσιαστεί ο πρώτος πρόεδρος της χώρας ως γραφικός ή ακόμα και προδότης.
«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκόροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια. Ας την δούμε και να την ακούσουμε τώρα», καταλήγει το δημοσίευμα της Βέτσερ.