Δεκαέξι ημέρες μετά την έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ενέκρινε, το μεσημέρι της Τετάρτης, και το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19.
Μετά το πράσινο φως από την ΕΜΑ, το τελικό στάδιο είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναμένεται άμεσα.
«Η EMA συστήνει να χορηγηθεί άδεια υπό όρους για την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 της Moderna προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια στα άτομα άνω των 18 ετών», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας, που εδρεύει στο Αμστερνταμ.
«Αυτό το εμβόλιο μας παράσχει ένα ακόμη εργαλείο για να ξεπεράσουμε την υφιστάμενη επείγουσα κατάσταση», διαβεβαιώνει η γενική διευθύντρια της ΕΜΑ, Εμερ Κουκ.
«Το γεγονός ότι προβαίνουμε σε αυτή τη δεύτερη θετική σύσταση για ένα εμβόλιο, λιγότερο από έναν χρόνο αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την πανδημία, μαρτυρά τις προσπάθειες και τη δέσμευση όλων όσοι εμπλέκονται», τόνισε η Κουκ.
Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων αναφέρει, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις στο χέρι, με διαφορά μεταξύ τους 28 ημερών.
Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ολλανδίας CBG, το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, ωστόσο προειδοποίησε ότι πρέπει να το επιβεβαιώσει αυτό με περαιτέρω έρευνα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτησε την απόφαση και δήλωσε ότι πρόκειται για «καλά νέα για τις προσπάθειές μας να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους περισσότερα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19».
H αρμόδια επιτροπή της EMA είχε συγκληθεί τη Δευτέρα για να συζητήσει την υπόθεση, ωστόσο δεν είχε καταλήξει σε συμπεράσματα και έτσι η σύσκεψη επαναλήφθηκε την Τετάρτη, όπως άλλωστε αναμενόταν —η 6η Ιανουαρίου είχε δοθεί ως καταληκτική ημερομηνία.
Σε ανακοίνωσή της, τη Δευτέρα, η ΕΜΑ είχε αναφέρει ότι οι ειδικοί της «εργάζονται σκληρά για να αποσαφηνίσουν εκκρεμή ζητήματα με την εταιρεία».
Η ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου και έξι ημέρες αργότερα, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η έγκριση ενός δεύτερου εμβολίου, έπειτα από εκείνο των Pfizer-BioNTech, θα δώσει ώθηση στις εκστρατείες εμβολιασμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπολείπονται σε σχέση με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Ισραήλ.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή, πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, μιας έκτακτης Συνόδου, μέσω τηλεδιάσκεψης, που θα είναι αφιερωμένη στην υγειονομική κρίση.
Σε συνέντευξη Τύπου από τη Λισαβόνα, με την ευκαιρία της έναρξης της εκ περιτροπής προεδρίας της Πορτογαλίας από την 1η Ιανουαρίου, ο Μισέλ αναφέρθηκε στην «τεράστια πρόκληση» που θέτει η ανάπτυξη των εμβολίων αυτών για έναν πληθυσμό 450 εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη στήριξη των κρατών μελών, εργάζεται νυχθημερόν για να εγγυηθεί ότι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων», διασφαλίζοντας παράλληλα «τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της ΕΜΑ», τόνισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει σύντομα το εμβόλιο, ανέφερε και η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
«Με την έγκριση από την ΕΜΑ του εμβολίου της Moderna, βρισκόμαστε πιο κοντά στον στόχο μας του να έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ακολουθήσει σύντομα».