Είναι ένα βήμα. Δειλό, περιορισμένης εμβέλειας, αλλά σίγουρα βήμα. Για πρώτη φορά μετά την έξοδο από τα μνημόνια, για πρώτη φορά δηλαδή ύστερα από εννέα χρόνια κατά τα οποία η Ελλάδα δανειζόταν από τους εταίρους της σε αντάλλαγμα μιας αυστηρής επιτροπείας, η χώρα μας προχωρά σε απόπειρα να δανειστεί από τις αγορές.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι της Δευτέρας: η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή στους αναδόχους για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024, θα πρόκειται δηλαδή για πενταετές ομόλογο.
Ανάδοχοι είναι οι εξής έξι επενδυτικές τράπεζες: Bank of America Merrill Lynch (BofA), Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Société Générale Corporate Investment Bank (SG CIB).
Η έκδοση θα προχωρήσει στο «κοντινό μέλλον», όπως σημειώνεται, υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς.
Η έκδοση του νέου ομολόγου είχε αναβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση προβλέπεται να συγκεντρώσει 2 με 2,5 δισ ευρώ και επιθυμία των εκδοτών είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί κοντά στο 3,5% με 3,6%.
Εδώ κάπου τελειώνουν τα καλά νέα.
Διότι η έκδοση πενταετούς ομολόγου με τέτοια επιτόκια αποδεικνύει την άβυσσο που χωρίζει την Ελλάδα με άλλες χώρες που πέρασαν και βγήκαν από τα μνημόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου της Πορτογαλίας είναι στο 0,33%!
Επίσης η έκδοση πενταετούς δεν εδραιώνει την επαφή μιας χώρας με τις αγορές. Χρειάζονται επαναληπτικές και επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων, μέχρι να καταστεί δυνατό να εκδοθεί 10ετές με βιώσιμο επιτόκιο. Το 10ετές της Πορτογαλίας έχει επιτόκιο 1,66%.