Και στη Γερμανία, επιστήμονες της εταιρείας CureVac δηλώνουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην παρασκευή εμβολίου | REUTERS/Andreas Gebert
Επικαιρότητα

Εγινε η πρώτη δοκιμή εμβολίου για κορονοϊό σε 45 εθελοντές στις ΗΠΑ

Στο Σιάτλ ξεκίνησαν σήμερα οι πρώτες κλινικές δοκιμές στον κόσμο. Το εμβόλιο παρασκευάστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και την εταιρεία Moderna
Protagon Team

Ξεκίνησαν οι πρώτες κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τον κορονοϊό σε ανθρώπους, σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Η πρώτη πειραματική δόση θα χορηγηθεί τη Δευτέρα» (σήμερα), αναφέρει ο Guardian.

Η μελέτη γίνεται σε ερευνητικό ινστιτούτο του Σιάτλ και συμμετέχουν 45 νέοι, υγιείς εθελοντές, που θα πάρουν την πρώτη δόση του πολυπόθητου εμβολίου. Η είδηση διέρρευσε από το πρακτορείο Associated Press.

Το εμβόλιο παρασκευάστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna.

Σκοπός της μελέτης είναι ο προσδιορισμός της ασφάλειας και της πρώιμης αποτελεσματικότητας του νέου εμβολίου που φέρει την κωδική ονομασία mRNA-1273.

Οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να μολυνθούν από τον ιό, καθώς το νέο εμβόλιο δεν περιέχει, όπως τα κλασικά, τμήματα ή ολόκληρο τον ιό.

Το καινοτόμο εμβόλιο δρα με το αγγελιαφόρο RNA (mRNA) που περιέχει και κωδικοποιεί την πρωτεΐνη S, η οποία είναι απαραίτητη για να εισβάλει ο κορονοϊός στα φυσιολογικά κύτταρα του ξενιστή, δηλαδή του ανθρώπου.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν για άλλους κορονοϊούς που προκάλεσαν τις επιδημίες MERS και SARS.

Οπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, ακόμη και αν πετύχει η παρασκευή του με την πρώτη δοκιμή, χρειάζεται ακόμη τουλάχιστον ένας χρόνος για να βγει στην παραγωγή. Ωστόσο, λόγω της θνησιμότητας που έχει ο κορονοϊός, μπορεί και αυτό να αλλάξει.