To πρώτο φορτίο των ρωσικών S-400 βρίσκεται ήδη σε αεροπορική βάση της Αγκυρας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Αμυνας (εδώ).
«Η παράδοση του πρώτου φορτίου με εξοπλισμό του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Αγκυρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η παραλαβή θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, διευκρινίζεται.
Eπικαλούμενα πηγές ασφαλείας, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα χρειαστεί από έναν έως και ενδεχομένως έξι μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της παράδοσης όλων των τμημάτων των δύο πρώτων συστοιχιών των S400.
Παρά τα σενάρια πάντως περί «αποθήκευσής τους», σε μια προσπάθεια κατευνασμού των ΗΠΑ, τα ίδια μέσα ανέφεραν ότι οι S-400 θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εγκατάσταση θα γίνει στην αεροπορική βάση Ακιντζί της Αγκυρας, η οποία είχε κλείσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Πλέον όμως ανοίγει και πάλι ώστε αποτελέσει τη βάση των S400.
Σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, το ρωσικό σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία χωρίς να συνδεθεί με τα ραντάρ του NATO και εκτός από τη βάση Ακιντζί, θα διαμοφωθούν ειδικές υποδομές και σε άλλες περιοχές, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Αναμένεται πλέον η αντίδραση της Ουάσινγκτον για την παράδοση του ρωσικού συστήματος στην Τουρκία.
Στιγμιότυπα από την παράδοση των S-400
Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Οσάκα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ρίξει το… φταίξιμο για την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, στον Μπαράκ Ομπάμα (περισσότερα εδώ).
«Ο πρόεδρος Ερντογάν ήθελε να αγοράσει τον πυραυλο Patriot. Η ομάδα του προέδρου Ομπάμα είπε όχι. Συνέχιζε να θέλει να το αγοράζει. Συνέχισαν να λένε όχι, όχι, όχι. Δεν μπορούσε να το αγοράσει. Τώρα, το χρειαζόταν για την άμυνα του. Το χρειαζόταν. Έτσι πήγε στη Ρωσία και αγόρασε τους S-400. Έκανε μια συμφωνία για να το αγοράσει επειδή δεν μπορούσε να το πάρει (εννοεί από τις ΗΠΑ). Δεν του επέτρεπαν να το αγοράσει. Δεν το επέτρεπαν. Αυτή η κυβέρνηση, εννοώ η κυβέρνηση πριν από τη δική μου, δεν τον άφηνε να το αγοράσει. Έτσι πηγαίνει έξω, πηγαίνει στη Ρωσία, και κάνει μια συμφωνία για τους S-400», ήταν το χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ που προσπάθησε να καλύψει τον τούρκο ομόλογό του και να βάλει στην άκρη το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για το οποίο υπήρξαν συγκεκριμένες και ξεκάθαρες προειδοποιήσεις από Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πεντάγωνο και Κογκρέσο.
«Μόλις ακούσαμε από τον Τραμπ ότι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δεν θα επιβληθούν», δήλωσε από την πλευρά του, εμφανώς ικανοποιημένος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο αργότερα ωστόσο ήρθε νέα σαφής δήλωση τόσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και από το Πεντάγωνο που δεν άφηνε περιθώρια ερμηνειών για τη στάση που θα τηρήσει η αμερικανική πλευρά έναντι της Αγκυρας.