Ο Βούτσιτς μιλά σε οπαδούς του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων | REUTERS/Antonio Bronic
Επικαιρότητα

Τι σημαίνει η άνετη επικράτηση Βούτσιτς στις προεδρικές εκλογές στη Σερβία

Η νίκη του ως σήμερα πρωθυπουργού στις προεδρικές εκλογές της Σερβίας επιβεβαιώνει την προσπάθεια της χώρας να διατηρήσει τις γεωπολιτικές της ισορροπίες σε μια κρίσιμη συγκυρία
Protagon Team

Ως ένα αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει την προσπάθεια της Σερβίας να ισορροπήσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στους κόλπους της οποίας επιθυμεί να ενταχθεί, και στην παραδοσιακή σύμμαχο Ρωσία ερμηνεύουν οι αναλυτές την ευρεία νίκη του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Ο συντηρητικός Βούτσιτς κέρδισε από τον πρώτο γύρο την αναμέτρηση, καθώς με επίσημα καταμετρημένο λίγο πάνω από το 10% των ψήφων προηγείται με 59,79% των ψήφων.

Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση ο Σάσα Γιάνκοβιτς με 13,18%, ο Λούκα Μαξίμοβιτς, ένας σατιρικός ηθοποιός που προκάλεσε αίσθηση για την απήχηση που είχε η υποψηφιότητα-παρωδία που έστησε, με 8,35 %, ο Βουκ Γέρεμις με 5,24% και ο Βόισλαβ Σέσελι με 4,36%.

Νωρίτερα, τα exit polls είχαν δείξει και αυτά ότι ο Βούτσιτς θα μπορούσε να εξασφαλίσει την προεδρία χωρίς επαναληπτική αναμέτρηση.

Σε δηλώσεις του ο Βούτσιτς, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων έξω από τις κάλπες, επισήμανε ότι οι Σέρβοι ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της πορείας προς την ΕΕ, με την παράλληλη διατήρηση των στενών σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα, όπως ζητούσε στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Ο ως σήμερα πρωθυπουργός θα αναλάβει τον κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο του προέδρου στα τέλη Μαΐου, αλλά αναμένεται εκ των πραγμάτων να διατηρήσει την ισχύ του μέσω του ελέγχου του κυβερνώντος σερβικού Προοδευτικού Κόμματος.

Οι αντίπαλοί του τον έχουν κατηγορήσει ως τόσο ότι ασκούσε την εξουσία με τρόπο όλο και πιο αυταρχικό.

Ο 47χρονος Βούτσιτς είχε αρχίσει την πολιτική του καριέρα δίπλα στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το 2008 αποχώρησε από τον Ριζοσπαστικό Κόμμα που είχε ιδρύσει ο Σέσελι και ακολούθησε μια περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στάση μέσα από το Προοδευτικό Κόμμα που ίδρυσε. Κέρδισε εύκολα τις εκλογές και έγινε πρωθυπουργός το 2014. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ποτέ δεν θέλησε να κρύψει το εθνικιστικό πολιτικό παρελθόν του.