| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Εφιάλτης διαρκείας με το ρεύμα και την ενέργεια – Υψηλές τιμές για τα επόμενα τρία χρόνια!

Εκθεση της Κομισιόν περιγράφει μια τρομακτική εικόνα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς προειδοποιεί για υψηλές τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου, ίσως έως το 2025. Μάλιστα αναφέρει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τους επόμενους μήνες!
Protagon Team

Ενα τρομακτικό σκηνικό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, βεβαίως και στην Ελλάδα, περιγράφει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προειδοποιεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ίσως έως και τα μέσα της δεκαετίας!

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στη σχετική μελέτη της Κομισιόν αναφέρεται ότι «οι τυπικές τιμές δεκαετίας των προθεσμιακών συμβολαίων (στην περιοχή των 15-25 ευρώ/MWh) δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επόμενα δύο – τρία χρόνια».

Εκτίμησε, μάλιστα, η Επιτροπή ότι «οι τιμές λιανικής –τόσο για το ρεύμα όσο και για το αέριο– θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι δεν έχουν μετακυλήσει στην κατανάλωση οι υψηλές τιμές του δ’ τριμήνου 2021»!

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από τα στοιχεία που παρέθεσε η Κομισιόν, αναδεικνύονται «οι αδυναμίες του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, δηλαδή η οριακή επάρκεια, αλλά και το ακριβό μείγμα καυσίμου».

Στο μεταξύ, η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου Brent έφθασε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας στα futures –συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης– που διατίθενται στις ασιατικές αγορές, εν μέσω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, των προβλημάτων στην προσφορά και της αύξησης της ζήτησης, παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού.

Η τιμή του βαρελιού Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας έφθασε τα 89,03 δολάρια περί τις 05:08 (ώρα Ελλάδας), ξεπερνώντας τα 86,84 δολάρια, το επίπεδο που είχε φθάσει την προηγουμένη, για πρώτη φορά από το 2014.

Το πρόβλημα των τιμών της ενέργειας περιγράφεται ως εκρηκτικό. Η Αθήνα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης σε σχέση με το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τη μηνιαία έρευνα που διενεργούν η αυστριακή ρυθμιστική αρχή ενέργειας (Energie-Control) και η Ουγγρική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Δημόσιας Χρήσης (MEKH) μέσω της εταιρείας αναλύσεων VaasaETT, που συνεργάζεται με την Κομισιόν.

Ετσι, τον Δεκέμβριο του 2021 ακριβότερη πόλη της Ευρώπης ήταν η Κοπεγχάγη, με τιμή περίπου 0,40 ευρώ / κιλοβατώρα. Ακολούθησαν το Λονδίνο με 0,396 ευρώ, οι Βρυξέλλες με λίγο πάνω από τα 0,37 ευρώ, το Βερολίνο με 0,362 ευρώ και το Αμστερνταμ με περίπου 0,343 ευρώ. Ακολουθεί στην 6η θέση η Αθήνα με 0,315 ευρώ.

Παράλληλα, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή χρήση στην ΕΕ των 27 ήταν σχεδόν στα 0,24 ευρώ ανά κιλοβατώρα και στις 33 πόλεις της Ευρώπης περίπου στα 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τιμές προ κρίσης, οι αυξήσεις στο κόστος για τον Ελληνα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 350% (ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Στον αντίποδα, το πιο φθηνό ρεύμα έχουν οι κάτοικοι στο Κίεβο της Ουκρανίας, με 0,0546 ευρώ ανά κιλοβατώρα, στο Βελιγράδι της Σερβίας με 0,0811 ευρώ, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας με 0,105 ευρώ, στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου με 0,105 ευρώ την κιλοβατώρα, στη Βαλέτα της Μάλτας και στη Σόφια της Βουλγαρίας, με 0,123 ευρώ.

Επίσης σε σχέση με το φυσικό αέριο, η Αθήνα είναι στην 7η υψηλότερη, με τους οικιακούς καταναλωτές να πληρώνουν το φυσικό αέριο προς 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ακριβότερη πόλη ήταν η Στοκχόλμη, με 0,234 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η Κοπεγχάγη με 0,194 ευρώ, το Αμστερνταμ, με τιμή του φυσικού αερίου στα σχεδόν 0,19 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η Βέρνη της Ελβετίας με 0,143 ευρώ, η Ρώμη με 0,13 ευρώ και η Βιέννη με 0,125 ευρώ.

Στις φθηνότερες πόλεις της Ευρώπης συναντάμε με τιμές από 0,025 ευρώ έως 0,05 ευρώ το Κίεβο, τη Βουδαπέστη, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τη Βαρσοβία, την Μπρατισλάβα, το Ζάγκρεμπ και τη Ρίγα.