Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν | REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
Επικαιρότητα

ΕΕ και ΗΠΑ βάζουν τέλος στους εμπορικούς δασμούς και ζητούν νέα έρευνα για την προέλευση της πανδημίας

Προσχέδιο των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν οι ηγέτες ΕΕ και ΗΠΑ σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, παρουσίασε το Reuters
Protagon Team

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ αναμένεται να δεσμευθούν σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα σε τερματισμό των διατλαντικών εμπορικών διαφωνιών και να ζητήσουν μια νέα έρευνα για την προέλευση της COVID-19, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης.

Το επτασέλιδο προσχέδιο, που είδε το Reuters, επιδιώκει να δείξει απτά αποτελέσματα του «νέου ξεκινήματος» που χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.

Το προσχέδιο, που θα συζητηθεί σήμερα από τους πρεσβευτές της ΕΕ, δεσμεύεται σε τερματισμό της μακράς διαμάχης για τις επιδοτήσεις προς εταιρίες κατασκευής αεροσκαφών πριν από τις 11 Ιουλίου και στην άρση των δασμών στον χάλυβα που επιβλήθηκαν πριν από τρία χρόνια έως τον Δεκέμβριο.

Παρά την πίεση από αμερικανικές χαλυβουργίες να διατηρηθούν οι φόροι εθνικής ασφάλειας που επέβαλε ο Τραμπ, το προσχέδιο ανέφερε: «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την άρση πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 όλων των πρόσθετων/τιμωρητικών δασμών και στις δύο πλευρές που συνδέονται με τη διαμάχη μας για τον χάλυβα και το αλουμίνιο».

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες παγκοσμίως εμπορικές δυνάμεις, μαζί με την Κίνα, αλλά ο Τραμπ προσπάθησε να θέσει την ΕΕ στο περιθώριο.

Αφού τερμάτισε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, η κυβέρνηση Τραμπ επικεντρώθηκε στη συρρίκνωση του αυξανόμενου αμερικανικού ελλείμματος στο εμπόριο αγαθών. Ο Μπάιντεν, ωστόσο, θεωρεί την ΕΕ σύμμαχο στην προώθηση του ελεύθερου εμπορίου καθώς και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον τερματισμό της πανδημίας της COVID-19.

Στη σύνοδο των Βρυξελλών και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν για την πολιτική απέναντι στην Κίνα και να ζητήσουν επίσης νέα έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της COVID-19, που αρχικά εντοπίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν, σύμφωνα με το προσχέδιο.

«Ζητούμε πρόοδο σε μια διαφανή, βασιζόμενη σε αποδείξεις… έρευνα για την προέλευση της COVID-19, που να είναι ελεύθερη από παρεμβάσεις», ανέφερε το προσχέδιο.

Οι δύο επικρατούσες θεωρίες είναι ότι ο ιός πέρασε από τα ζώα, πιθανόν τις νυχτερίδες, στους ανθρώπους, ή ότι διέρρευσε από εργαστήριο ιολογίας στην Ουχάν. Μέλη της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκαν την Κίνα φέτος για να ερευνήσουν την προέλευση της COVID-19 είπαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία.

Εάν υπάρξει συμφωνία, η κοινή στάση για την Κίνα θα αποτελέσει ώθηση για την κυβέρνηση Μπάιντεν, που αναζητά φίλους για να υψώσουν το ανάστημά τους στο Πεκίνο αλλά έχει πει ότι δεν θα αναγκάσει κανένα σύμμαχο να διαλέξει πλευρά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έως τώρα προσπαθήσει να διατηρήσει μια στρατηγική ισορροπία που αποφεύγει την αποξένωση της Κίνας ή των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η στρατιωτική επέκταση της Κίνας, οι κυριαρχικές της διεκδικήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας και οι μαζικές κρατήσεις μουσουλμάνων Ουιγούρων στη βορειοδυτική Κίνα έχουν αλλάξει το κλίμα στις Βρυξέλλες.

«Σκοπεύουμε να διαβουλευθούμε και να συνεργαστούμε στενά σε ένα πλήρες εύρος θεμάτων στο πλαίσιο των αντίστοιχων πολύπλευρων προσεγγίσεών μας στην Κίνα, που περιλαμβάνουν στοιχεία συνεργασίας, ανταγωνισμού και συστημικής αντιπαλότητας», ανέφερε το προσχέδιο.

Στο προσχέδιο υπάρχει επίσης η υπόσχεση να καταβληθούν προσπάθειες για τον εμβολιασμό τουλάχιστον των δύο τρίτων του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της COVID-19 έως τα τέλη του 2022.