Ηταν πραγματικό θρίλερ. Με ανατροπές στο σκορ, εναλλαγές συναισθημάτων, μπόλικη αδρεναλίνη και σασπένς μέχρι το τέλος. Κρίθηκε στην παράταση, στους 192 πόντους (99-93). Χόρτασε τον κόσμο θέαμα και συγκινήσεις, μέσα σε μια υποδειγματική -παρά την πόλωση των τελευταίων μηνών- ατμόσφαιρα. Στο ευρωλιγκάτο ντέρμπι του ΟΑΚΑ νίκησε ο Παναθηναϊκός, κέρδισε πολλά ο Ολυμπιακός, και θριάμβευσε το μπάσκετ.
Καλές οι μάχες των «πράσινων» και των «κόκκινων» με τους κορυφαίους της Ευρώπης, υπέροχο και το ΝΒΑ, όμως σαν το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός… δεν υπάρχει. Πόσο πολύ μας είχε λείψει… Είχαν περάσει σχεδόν δέκα μήνες (296 μέρες, για την ακρίβεια) από το προηγούμενο ελληνικό classico, που έμεινε ημιτελές. Το ημερολόγιο έγραφε 13 Φεβρουαρίου 2019 όταν ο Ολυμπιακός άφησε στη μέση εκείνον τον «μαύρο» ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και τον ηλεκτρονικό πίνακα του γηπέδου παγωμένο στο αποτέλεσμα του πρώτου εικοσάλεπτου (40-25). Η συνέχεια, που παίχτηκε στα γραφεία της ΕΟΚ, του ΕΣΑΚΕ και του Αθλητικού Δικαστή, είναι γνωστή.
Το ελληνικό πρωτάθλημα (και το Κύπελλο) έμεινε ορφανό από μάνα: τη μητέρα των μαχών του. Ποιος ξέρει, για πόσον καιρό ακόμη… Κι όσοι δεν αντιλήφθηκαν αμέσως το κακό που είχε συμβεί, ασφαλώς το κατάλαβαν χθες (Παρασκευή), παρακολουθώντας ένα από τα καλύτερα ντέρμπι όλων των εποχών. Ανώτερο από τους δύο αλησμόνητους τελικούς πριν από τριάμισι χρόνια (Μάιος 2016), κι εφάμιλλο εκείνου στο Final-4 του Βερολίνου, την Πρωτομαγιά του 2009. Τότε που ο Βασίλης Σπανούλης έπαιζε, ακόμη, με τα πράσινα, δίπλα στον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, και ο Γιάννης Μπουρούσης στον Ολυμπιακό του Παναγιώτη Γιαννάκη – τι εποχές!
Εάν υπήρχε αστυνομία του μπάσκετ, θα ‘πρεπε να συλλάβει όλους όσοι -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- «κούρεψαν» τις μονομαχίες Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, και να τους στείλει στο… Μπασκετοδικείο. Με μάρτυρες κατηγορίας, το video του χθεσινού αγώνα και τις εικόνες που δείχνουν τους αντίπαλους πρωταγωνιστές να αποχωρούν αγκαλιασμένοι από το παρκέ.
Ηταν ένα «τρελό», απρόβλεπτο ντέρμπι, πέρα από κάθε ανάλυση που είχε προηγηθεί. Ο Παναθηναϊκός των 19,1 ασίστ μοίρασε μόλις 11, ενώ ο Ολυμπιακός, που (υποτίθεται ότι) έχει πρόβλημα στη δημιουργία, σχεδόν τις διπλάσιες (20). Ο Παναθηναϊκός έφτασε στην «κατοστάρα» (παρά έναν πόντο) με τον πιο χαρισματικό του σκόρερ, τον Φριντέτ, άφαντο. Και με τον Καλάθη αιχμάλωτο. Ο Ολυμπιακός κόντεψε να κερδίσει ένα ματς που ξέφυγε στο σκορ πάνω από τους 85 πόντους. Ο Παναθηναϊκός μάζεψε περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ. Απίθανο! Ο Ολυμπιακός είδε τους -άμαθους σε ντέρμπι- Αμερικανούς του να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του ελληνικού classico καλύτερα κι από τον Σπανούλη ή τον Πρίντεζη.
Ο Ολυμπιακός κατόρθωσε τρεις φορές να επιστρέψει από διαφορές 13, 11 και 10 πόντων, όμως στο τέλος ηττήθηκε. Επειδή είχε 11 χαμένες βολές. Στις πέντε από αυτές αστόχησε ο Πολ, που πέτυχε πέντε τρίποντα! Επειδή άφησε τον Παπαγιάννη να σκοράρει σε κρίσιμο σημείο, χωρίς να του γίνει φάουλ. Επειδή ο Παναθηναϊκός έκανε μόλις πέντε λάθη σε 45 λεπτά. Επειδή οι γηπεδούχοι πήραν ώθηση από τη… φλεγόμενη εξέδρα τους και την «αύρα» του Ρικ Πιτίνο. Αλλά και γιατί ο «Εξάστερος» έχει μεγαλύτερη ατομική ποιότητα, και περισσότερες λύσεις. Μπλοκάρεται ο Καλάθης; Δεν μπορεί ο Φριντέτ; Κανένα πρόβλημα. Ερχεται ο Ταϊρίς Ράις, να φορέσει τον μανδύα του Σούπερμαν.
Ο 32χρονος αμερικανός γκαρντ, που είχε μέσον όρο 8,6 πόντων στην Ευρωλίγκα, με season high τους 18 που είχε βάλει στην Εφές, πέτυχε 41, με οκτώ στα 16 τρίποντα. Ποτέ άλλοτε στη διοργάνωση δεν είχε σκοράρει τόσο πολύ. Με καμία άλλη φανέλα απ’ όσες φόρεσε πριν έρθει στον Παναθηναϊκό (Μακάμπι, Χίμκι, Μπαρτσελόνα, Μπάμπεργκ). Ο κόουτς του Ολυμπιακού είχε «σημαδέψει» τον Νικ Καλάθη, κατάφερε να τον περιορίσει όσο δεν πήγαινε άλλο, όμως «τη βρήκε» από τον Ράις, που έκανε «το ματς της ζωής του».
Ο Ολυμπιακός άγγιξε μια νίκη, που θα ήταν το πιο σπουδαίο του «παράσημο» στην εφετινή σεζόν, εφόσον δεν μπει στα πλέι-οφ. Κέρδισε, όμως, σε ηθικό και αυτοπεποίθηση. Απέδειξε, πρωτίστως στον εαυτό του, ότι δεν «ξόφλησε». Κέρδισε παίκτες και πίστη στο πλάνο του Κεμζούρα. Εδειξε ακόμη ένα σημάδι προόδου. Με ρεκόρ 5-7 βρίσκεται στην ένατη θέση της βαθμολογίας (μία νίκη κάτω από την όγδοη Χίμκι), παρέα με τον Ερυθρό Αστέρα, την Μπασκόνια, τη Φενέρμπαχτσε και τη Βιλερμπάν.
Με έξι νίκες στα επτά τελευταία του παιχνίδια ο Παναθηναϊκός μοιράζεται την τέταρτη θέση (8-4) με τη Μακάμπι Τελ-Αβίβ και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, και συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του προς τα πλέι-οφ. Πήρε μια βαθιά ανάσα για να δώσει τις δύσκολες μάχες που ακολουθούν: με Μπαρτσελόνα (13/12 εκτός), Φενέρμπαχτσε (17/12 εντός), Μακάμπι (19/12 εκτός), Ρεάλ (26/12 εντός), ΤΣΣΚΑ (3/1 εκτός) και Αρμάνι (9/1 εκτός).
Ο,τι κι αν λένε οι παράγοντες και οι φανατικοί κάθε πλευράς, οι φίλαθλοι «διψούν» γι’ αυτά τα ντέρμπι. Γι’ αυτό, άλλωστε, το ΟΑΚΑ γέμισε ασφυκτικά, με τιμές εισιτηρίων από 40 έως 1.500 ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και στην επόμενη συνάντηση Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, στις 3 Μαρτίου 2020 στο ΣΕΦ. Κάποτε, τα ντέρμπι μας έπεφταν πολλά. Είχαμε καμιά δεκαριά τέτοια, το χρόνο. Τώρα φτάσαμε στο αντίθετο άκρο: στο στερητικό σύνδρομο.