Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών (και αντικαγκελάριο) Ολαφ Σολτς, στο Βερολίνο, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής χωρίς δηλώσεις, με πηγές του έλληνα υπουργού να μιλούν για «καλό κλίμα» και άλλα τέτοια τετριμμένα.
Η επίσημη αντίδραση Σολτς, όμως, για όσα άκουσε από τον κ. Τσακαλώτο στην πρώτη τους συνάντηση μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, ήρθε διά στόματος του εκπροσώπου του και δεν ήταν και τόσο ευχάριστη για την Αθήνα.
«Για τη συνάντηση δεν έχω να πω τίποτα. Γενικά για το θέμα Ελλάδα, οι αποφάσεις θα ληφθούν με το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου. Τότε θα ασχοληθούμε με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Θα περιμένουμε την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μέχρι τις θερινές διακοπές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, που άφησε το… «καλύτερο» για το τέλος, συμπληρώνοντας σε αυστηρό τόνο:
«Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα».
Στον λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου στο Twitter αναρτήθηκε και μία φωτογραφία από τη συνάντηση των δύο υπουργών, με χαμογελαστό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (ουδείς γνωρίζει αν τα χαμόγελα έσβησαν μετά το τέλος της συνάντησης).
«Με καλές συνομιλίες προς μια νέα ισχυρή σχέση. Ο ομοσπονδιακός υπoυργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς συναντά τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Βερολίνο» έγραφε το σχετικό tweet του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επέμειναν πάντως ότι η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε σε καλό κλίμα. Μια αντίστιξη με τις παλαιότερες συναντήσεις των ελλήνων υπουργών Οικονομικών με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα χρόνια της κρίσης.
Κατά τους ίδιους παράγοντες, στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων επί όλων των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Πηγές στο Βερολίνο επιβεβαίωσαν ότι έγιναν κάποιες νύξεις για το θέμα του ελληνικού χρέους και βεβαίως για την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια. Αλλωστε το ραντεβού των δύο έγινε μία ημέρα αφότου ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε το περίγραμμα του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο –ένα προσχέδιο που δεν έπεισε πολλούς, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.