Η κραυγή αγωνίας από καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) να βρεθεί λύση στο «άβατο» της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου όπου κοινοί εγκληματίες δρουν ανεξέλεγκτοι απειλώντας ακόμα και την ίδια τη ζωή εργαζομένων, φοιτητών και περαστικών, φαίνεται να πιάνει τόπο καθώς τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν οι πρώτες συλλήψεις.
Μετά την έξαρση που παρουσίασαν οι ληστείες σε βάρος πολιτών στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, από την ΕΛ.ΑΣ. συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 26 Ιανουαρίου, δύο άτομα πλησίασαν 20χρονο αλλοδαπό και επιχείρησαν να τον ληστέψουν. Ο νεαρός, όμως, αντιστάθηκε και αστυνομικοί της ειδικής ομάδας που περιπολούσαν στην περιοχή καταδίωξαν τους επίδοξους ληστές και τελικά τους συνέλαβαν.
Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 34 και 36 ετών, οι οποίοι, όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, τις τελευταίες ημέρες, μαζί με ακόμη έναν συνεργό τους ο οποίος αναζητείται, εντόπιζαν τα θύματά τους μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και είτε προφασιζόμενοι τους αστυνομικούς, είτε αποσπώντας την προσοχή τους με διάφορα τεχνάσματα, τους ακινητοποιούσαν και στη συνέχεια με την απειλή μαχαιριού τους αφαιρούσαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα.
Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σουγιάς, κατσαβίδι, το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, ένα πορτοφόλι και άλλα κλεμμένα αντικείμενα. Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί έξι περιπτώσεις ληστειών και μία απόπειρα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, ενώ οι δράστες αναγνωρίστηκαν και από θύματά τους.
Όπως διαπιστώθηκε, ο 34χρονος είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για ληστείες και κλοπές, ενώ ο 36χρονος για κλοπές, ναρκωτικά και παράνομα παιχνίδια.
Είχε προηγηθεί η ανοικτή επιστολή του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Μάνου Στεφανίδη, προς τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οποία καλούσε για τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αυξανόμενη παραβατικότητα και στις εγκληματικές ομάδες που δρουν ανενόχλητες στην ευρύτερη περιοχή της Πανεπιστημιούπολης.
«Κάνω έκκληση να επέμβετε και να λάβετε μέτρα προτού ζήσουμε τα χειρότερα» γράφει στην επιστολή του προς τον πρύτανη ο κ. Στεφανίδης. «Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες που κακοποιοί και περιπολικό της αστυνομίας αντάλλασσαν πυροβολισμούς έξω από τη νέα φοιτητική εστία εμπρός από το αμφιθέατρο του ΜΙΘΕ! Είναι κοινό μυστικό ότι ομάδες παραβατικών μπαινοβγαίνουν στην κεντρική φοιτητική εστία επί της οδού Ούλωφ Πάλμε, και μέσω αυτής έχουν διαρρήξει τρεις φορές το συστεγαζόμενο πανεπιστημιακό γυμναστήριο-κολυμβητήριο! Προσωπικά είμαι από τους τυχερούς, αφού το γραφείο μου στον 9ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής έχει διαρρηχθεί μόνο μία φορά (!). Και μόνο μία φορά μου έσπασαν το αυτοκίνητο με την ασήμαντη […] απώλεια ενός λάπτοπ. Μάλλον η τέχνη προστατεύει τους ιστορικούς της… Την περασμένη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, η ώρα 6:30 μ.μ., μεταπτυχιακός φοιτητής του Φαρμακευτικού ληστεύεται, πορτοφόλι και λάπτοπ, μαχαιρώνεται και στέλνεται σε νοσοκομείο από τρεις τραμπούκους, οι οποίοι βέβαια παραμένουν ασύλληπτοι. Την επόμενη μέρα, 25 Ιανουαρίου, περί τις 4:30 μ.μ., οι ίδιοι τρεις τραμπούκοι (;) με ένα μπουλντόγκ με προπηλακίζουν σκαιά και με καθυβρίζουν όταν τους ζητώ να φύγουν από το πανεπιστημιακό γήπεδο του τένις, το οποίο ρύπαιναν.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Και η συγκάλυψη των αλλεπάλληλων κρουσμάτων βίας εξισούται με συνενοχή όλων ημών των εχόντων την ηθική αλλά και τη νομική ευθύνη. Πίσω από το αδειανό πουκάμισο ενός διάτρητου «ασύλου» ανεχόμαστε αποθρασυμένους εγκληματίες να ληστεύουν το ΑΤΜ του κτηρίου της Φιλοσοφικής υπό την απειλή περιστρόφου μπροστά στα μάτια έντρομων φοιτητών 8 το πρωί, ενώ όσοι αποχωρούν από τα μαθήματα στις 9 το βράδυ, μεταπτυχιακοί κυρίως φοιτητές και διδάσκοντες, οργανώνονται σε ομάδες για να καταφέρουν να φτάσουν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι στα συχνά παραβιασμένα αυτοκίνητά τους».
Στην επιστολή του ο καθηγητής κάνει ανοικτά λόγο για «αλβανική μαφία της Πανεπιστημιούπολης», με την οποία ήρθαν και εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι εργαζόμενοι και ειδικά οι φύλακες του Ιδρύματος, εκ των οποίων -όπως καταγγέλλει- ένας έχει ξυλοκοπηθεί εν ώρα υπηρεσία τουλάχιστον δύο φορές, με την αστυνομία να μην παρεμβαίνει προφασιζόμενη το κόλλημα του ασύλου.
«Κάποτε αυτή η υποκρισία πρέπει να σταματήσει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου», καταλήγει στην επιστολή του ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ.