Για πρώτη φορά στην Ισπανία ενδέχεται τα ηνία της χώρας μετά τις επόμενες γενικές εκλογές να τα κρατάει μια γυναίκα. Οι πιθανότητες αυξήθηκαν σημαντικά μετά την ταχύτατη ανάδειξη στην κεντρική πολιτική σκηνή μιας κομμουνίστριας πολιτικού που ανταγωνίζεται μία εξίσου ανερχόμενη και δυναμική πολιτικό, η οποία ανήκει στη συντηρητική παράταξη.
Εως πριν από μία διετία, η Γιολάντα Ντίαθ ήταν ελάχιστα γνωστή. Ωστόσο, οι επιδόσεις της από τότε που ανέλαβε (τον περασμένο Ιούλιο) χρέη δεύτερης αντιπροέδρου της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού της Ισπανίας, ώθησαν πολλούς αναλυτές και πολιτικούς σχολιαστές να αρχίσουν να την επικαλούνται ως μελλοντική αντίπαλο της Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο στη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας.
Η 43χρονη Αγιούσο άρχισε να αποσπά τον θαυμασμό των συντηρητικών Ισπανών τον περασμένο Μάιο, αφότου κέρδισε με ποσοστό 44,8% την περιφέρεια της Μαδρίτης, αναστατώνοντας τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, και θέτοντας ισχυρές βάσεις για τη διεκδίκηση της ηγεσίας στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν πως η 50χρονη Γιολάντα Ντίαθ (η οποία πέρα από αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης είναι επίσης υπουργός Εργασίας και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας) χαίρει της εκτίμησης των ισπανών πολιτών περισσότερο από κάθε άλλο ή άλλη πολιτικό της χώρας, περισσότερο και από τον πρωθυπουργό Σάντσεθ και από τον Πάμπλο Κασάδο, τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος.
Οι λονδρέζικοι Times αναφέρουν ενδεικτικά ότι η συντηρητική ισπανική εφημερίδα ABC αποφάνθηκε πρόσφατα πως η Γιολάντα Ντίαθ είναι «η πιο ισχυρή γυναίκα πολιτικός στη χώρα».
Οσον αφορά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της Ισπανίας, οι σχετικές φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως χάρη στον Ιβαν Ρεδόντο, πρώην προσωπάρχη του Σάντσεθ, ο οποίος έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα πως οι πολιτικές τάσεις που επικρατούν σήμερα στη χώρα, υποδηλώνουν ότι η Ντίαθ θα μπορούσε να είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Για τη θέση της δεύτερης αντιπροέδρου της κυβέρνησης την πρότεινε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, όταν αποφάσισε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση συνασπισμού για να διεκδικήσει την περιφέρεια της Μαδρίτης. Ωστόσο το χαμηλότατο ποσοστό που έλαβε το Unidas Podemos ανάγκασε τον Ιγκλέσιας να εγκαταλείψει οριστικά την πολιτική, παραδίδοντας τα ηνία του κόμματός του σε τρεις γυναίκες, μία εκ των οποίων είναι η Γιολάντα Ντίαθ.
Δεδομένης, ωστόσο, της αποδυνάμωσης των Podemos, εικάζεται ότι η Ντίαθ εργάζεται ήδη για τη δημιουργία μιας νέας ριζοσπαστικής, αριστερής πλατφόρμας, με στόχο τη διεκδίκηση της εξουσίας στις επόμενες εθνικές εκλογές, που εκτός απροόπτου θα διεξαχθούν σε μία διετία.
Καταλανική κομπανία
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σε μια μάζωξη πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς, η Αντα Κολάου, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, την προέτρεψε να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, δηλώνοντας πως «η Ισπανία χρειάζεται μία ηγέτιδα σαν τη Γιολάντα Ντίαθ».
Πριν εισέλθει στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιανουάριο του 2020, ως υπουργός Εργασίας, η Ντίαθ ήταν ουσιαστικά άγνωστη. Αρχισε, ωστόσο, να προσελκύει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ ως ικανότατη διαπραγματεύτρια, καθώς στην αρχή της πανδημίας διαπραγματεύτηκε με τα συνδικάτα και τα σωματεία τους όρους της αναγκαστικής αργίας των εργαζόμενων της Ισπανίας κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν, κατοχυρώνοντας σημαντικά δικαιώματα για τους διανομείς.
Οσον αφορά την πιθανή αντίπαλό της στη μάχη για την πρωθυπουργία, αποτελεί γεγονός πως στις όποιες φιλοδοξίες της αντιστέκονται κομματικοί σύντροφοί της. Oταν η Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο γνωστοποίησε την πρόθεσή της να διεκδικήσει την προεδρία του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, ο πρώτος που αντέδρασε αρνητικά ήταν ο Πάμπλο Κασάδο, ο εθνικός ηγέτης του συντηρητικού κόμματος. Ομως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της διαδικτυακής εφημερίδας Voz Populi, οι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος βαθμολογούν την Αγιούσο με 7,9 βαθμούς, ενώ τον Κασάδο με 7,2.
Αλλά προς το παρόν, η θέση του δεν απειλείται. Η Αγιούσο έχει δηλώσει ότι επιθυμία της είναι να αφοσιωθεί στη Μαδρίτη, εξελίσσοντας και εμπλουτίζοντας, παράλληλα, το προφίλ της, το οποίο σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, στερείται στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη διεκδίκηση της εξουσίας σε πανεθνικό επίπεδο.
Τα πρώτα πυρά
Ωστόσο, η σύγκρουση μεταξύ των δύο γυναικών έχει ήδη αρχίσει. Επικρίνοντας το προεκλογικό σλόγκαν της Αγιούσο «σοσιαλισμός ή ελευθερία», η Γιολάντα Ντίαθ ανέφερε πρόσφατα πως ένας νέος άνθρωπος που αμείβεται με 400 ευρώ τον μήνα στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, κάθε άλλο παρά ελεύθερος είναι.
Η περιφερειάρχης της Μαδρίτης από την πλευρά της έβαλε κατά της υπουργού Εργασίας, κατηγορώντας την για τη συχνή και, κατ’ επέκταση, επιβαρυντική για το περιβάλλον, χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους.