Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν παρακολουθεί τη δοκιμή | REUTERS/Kyodo
Επικαιρότητα

Πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Αψηφώντας κυρώσεις και διεθνείς αντιδράσεις, η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που πιθανόν κατάφερε να θέσει σε τροχιά δορυφόρο. Οργισμένη η αντίδραση από το νότιο γείτονά της και τις ΗΠΑ που συγκαλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Protagon Team

Κάθε φορά που η Δύση -όχι οι κυβερνήσεις πάντως- αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και ελαφρά θυμηδία τις απειλές της Βόρειας Κορέας για νέα πυρηνικά και πυραυλικά όπλα, η Πιονγκγιανγκ φαίνεται να απαντά με άλλη μία απόπειρα να αναπτύξει αυτές τις τεχνολογίες.

Η τελευταία εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, που πιθανόν έθεσε σε τροχιά δορυφόρο, μεταβάλλει μάλιστα το τοπίο. Δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα εργάζεται για να μπορέσει να πλήξει στόχους πολύ πέρα από τη κορεατική χερσόνησο και πιθανόν σε αμερικανικές βάσεις στον Ειρηνικό, ακόμα και εδάφη της χώρας (Χαβάη, Αλάσκα, πιθανόν και ηπειρωτικές ΗΠΑ).

Η δοκιμή από την Βόρεια Κορέα έγινε γύρω στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας). Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η εκτόξευση στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία». Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ανέφερε ακόμα και προστίθεται ότι στο μέλλον η χώρα θα στείλει και άλλους δορυφόρους στο διάστημα.

Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο Yonhap μετέδωσε μάλιστα ότι ο πύραυλος έχει δραστικό βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων, με το οποίο θα μπορεί να πλήξει -θεωρητικά πάντα- και τις ΗΠΑ.

Η τροχιά του πυραύλου πέρασε πάνω από την Οκινάουα, όπου υπάρχει και μεγάλη βάση των ΗΠΑ, αν και οι ιαπωνικές δυνάμεις δεν προσπάθησαν να τον καταρρίψουν.

Στιγμιότυπο από την εκτόξευση, όπως το μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (Reuters/Kyodo)

Για ώρα επικρατούσε σύγχυση για το αν η Βόρεια Κορέα κατάφερε τον στόχο της για αποστολή σε τροχιά του δορυφόρου, από ό,τι φαίνεται όμως, η προσπάθεια ήταν επιτυχημένη. Νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι δεξαμενές του πρώτου και του δεύτερου ορόφου του πυραύλου έπεσαν στη θάλασσα, αν και αμερικανός αξιωματούχος έλεγε αργότερα ότι ο πύραυλος έφθασε στο διάστημα.

Η Στρατηγική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ακόμη ότι παρακολούθησε την πορεία του πυραύλου και ότι δεν αποτέλεσε απειλή για τη βόρεια Αμερική.

Αργότερα μέσα στην ημέρα έγινε γνωστό ότι η Νότια Κορέα βρήκε έναν κώνο ρύγχους πυραύλου που πιστεύεται ότι έπεσε από τον βορειοκορεατικό. Ο κώνος ρύγχους προστατεύει το ωφέλιμο φορτίο ή τον δορυφόρο που μεταφέρεται από έναν πύραυλο στο διάστημα.

Αψηφώντας την απαγόρευση

Η Βόρειος Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση κατά παράβαση των κυρώσεων που της έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ σχετικά με τη χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας. Η Πιονγιάνγκ είχε απλά ενημερώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο παρατήρησης, μια ενέργεια που για τις δυτικές χώρες θεωρήθηκε συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου.

Η εκτόξευση κινητοποίησε διπλωματικά δυτικές χώρες και περισσότερο αυτές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και αισθάνονται πλέον να απειλούνται από τις ενέργειες του ανεξέλεγκτου γείτονά τους.

«Ασυγχώρητη προκλητική ενέργεια» είδε στην κορεατική δοκιμή η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει το ταχύτερο δυνατόν κυρώσεις. Για απαράδεκτη ενέργεια μίλησε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε, ενώ την ανησυχία του για την επιδείνωση που θα φέρει στην χερσόνησο εξέφρασε σε σχόλιο το πρακτορείο Xinhua που κατά κανόνα απηχεί την επίσημη θέση της κινεζικής κυβέρνησης. Ακόμη και η Ρωσία εκτίμησε ότι «ενέργειες αυτού του είδους οδηγούν σε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στην βορειοανατολική Ασία στο σύνολό της».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της όπως και των συμμάχων της. Είναι μια «αποσταθεροποιητική και προκλητική ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα κατέθεσαν αίτημα για την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα γίνει μέσα στην Κυριακή. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί και η διατύπωση ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγιάνγκ στις 6 Ιανουαρίου.

Κατά της Βόρειας Κορέας έχουν αποφασιστεί διεθνείς κυρώσεις με αφορμή τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει — τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.