Πριν από ελάχιστες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας μια πρώτη άποψη για τις εν εξελίξει συζητήσεις με τους Θεσμούς γύρω από την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, είχε μιλήσει επισταμένως για τη στάση που έχει κρατήσει το ΔΝΤ.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα Τα Νέα έκανε σύσταση στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ να σεβαστούν τα κοινωνικά κεκτημένα μιας ευρωπαϊκής χώρας, τονίζοντας ότι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου πρέπει να συζητηθεί το συνολικό πακέτο: αξιολόγηση και χρέος.
Φαίνεται πως εντός του Ταμείου υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των όρων που θέτουν οι Θεσμοί στην Ελλάδα υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Ενας εξ αυτών είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μόρις Ομπστφελντ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsbatt, ο κ. Ομπστφελντ έκανε με τη σειρά του έκκληση για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα λόγω του φόρτου που έχει υποστεί από το κύμα προσφύγων που δέχεται καθημερινά.
Χρέος και μεταρρυθμίσεις
Κατά την άποψή του, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, πρέπει να υπάρχει κάποια ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να αποφευχθούν δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει και μείωση του χρέους κάτι που είναι πάγια θέση της Ουάσιγκτον και μόνιμη πηγή διαφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και ιδιαιτέρως τη Γερμανία.
Ο κ.Ομπστφελντ προειδοποίησε ακόμα για την τάση που εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη υπέρ της απόρριψης της οικονομικής συνεργασίας και της αναζήτησης εθνικών λύσεων. «Χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη συνεργασία», σημείωσε.
Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό σύμφωνα με το στέλεχος του ΔΝΤ είναι ότι χτίζονται τείχη και φράχτες σε όλη την Ευρώπη μια πολιτική που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη νομισματική ένωση. Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια λύση για να μοιραστεί τις συνέπειες της ανθρωπιστικής καταστροφής με την αποδοχή και την ενσωμάτωση προσφύγων.
«Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση», πρόσθεσε ο οικονομολόγος και επανέφερε την πρόταση για μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, πρόταση που απορρίπτει το Βερολίνο.
Ασκησε, τέλος, κριτική στο γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει αναλάβει μόνη της το έργο τόνωσης της οικονομίας, χωρίς βοήθεια από δημοσιονομικές πολιτικές.