Τσίπρας και Μητσοτάκης στην τελευταία σύγκρουσή τους στη Βουλή. Η πανδημία φθείρει και τους δύο | SOOC
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Pulse: Η ΝΔ χάνει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει

Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ κατέδειξε την εύλογη φθορά της κυβέρνησης αλλά και ένα άλλο φαινόμενο: την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη δυσθυμία των πολιτών από το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Protagon Team

Οι πολίτες ανησυχούν για την επιδημία του κορονοϊού όσο και τον περασμένο Απρίλιο. Θέλουν παράταση των περιοριστικών μέτρων (lockdown). Και δίνουν στη ΝΔ μια διαφορά 17% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ! Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της Pulse, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να απολαμβάνει ένα ευρύ προβάδισμα στο ερώτημα περί καταλληλότητας σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, όμως σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του περασμένου Οκτωβρίου, έχει χάσει δύο μονάδες —αυτό που αυξάνει είναι η απάντηση «κανένας», που θα πρέπει να προβληματίσει τους πολιτικούς αρχηγούς, εν μέσω γενικότερου κλίματος δυσθυμίας των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος Πρωθυπουργός η διαφορά μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα ανέρχεται στις 22 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του Πρωθυπουργού (ήταν 23 τον περασμένο Οκτώβριο), με 45% έναντι 23%. Κανένας από τους δυο απαντά το 28% των ερωτηθέντων (έναντι 25%), ενώ 4% (σταθερό) δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει απώλειες, όμως απώλειες καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που θα συνεχίσει να προβληματίζει την ηγεσία -και την εσωκομματική αντιπολίτευση- της Κουμουνδούρου, πώς δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση… καταφέρνει να μην αποκομίζει δημοσκοπικά ωφέλη από την αναπόφευκτη από ένα σημείο και έπειτα φθορά της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά η ΝΔ συγκεντρώνει 38% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να ανέρχεται στις 17 ποσοστιαίες μονάδες στην αναγωγή ψήφου.

Η ΝΔ υποχώρησε έναντι της δημοσκόπησης του Οκτωβρίου (είχε 39,5%) με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί και αυτός από το 22,5% του Οκτωβρίου. Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 6,5% (σταθερό), το ΚΚΕ 5,5% (σταθερό), η Ελληνική Λύση 5% (από 4,5% στην προηγούμενη έρευνα), το ΜέΡΑ 25 3% (από 3%), ενώ άλλο κόμμα απαντά το 6% των ερωτηθέντων (6% τον Οκτώβριο), 5% απαντά λευκό/άκυρο/αποχή (έναντι 5%) ενώ το 9% των ερωτώμενων δεν απαντά ή δηλώνουν αναποφάσιστοι (έναντι 8%).

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 40% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να ανέρχεται στις 17 ποσοστιαίες μονάδες. Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 5%, το ΜέΡΑ25 3%, ενώ άλλο κόμμα απαντά το 6,5% των ερωτηθέντων. 9,5% των ερωτώμενων δεν απαντά ή δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Ενδιαφέροντα είναι και τα «μη πολιτικά» ευρήματα της έρευνας της Pulse.

Oκτώ στους δέκα πολίτες (78%) εκφράζουν ανησυχία για τον κορoνοϊό, —ποσοστά ανάλογα με αυτά της περασμένης άνοιξης—ενώ προβληματισμό προκαλούν οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αναφορικά με την προθυμία των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο αναμένεται το προσεχές διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των πολιτών (76%) τάσσεται υπέρ της παράτασης των περιοριστικών μέτρων (lockdown).

Αρκούντως διχασμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες όσον αφορά στο εάν και πότε θα κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, όταν αυτό εγκριθεί και είναι διαθέσιμο. Το 30% απαντά αρνητικά, ενώ απόλυτη βεβαιότητα διαμηνύει ότι έχει το 37% στο να κάνει το εμβόλιο.

Αξιοσημείωτη είναι η ηλικιακή διάσταση του θέματος, καθώς οι μισοί (51%) εκ των ερωτηθέντων ηλικίας από 17 έως 29 ετών δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να το κάνουν. Το ποσοστό αυτό μειώνεται όσο ανεβαίνει η ηλικιακή ομάδα. Όχι στο εμβόλιο λέει το 36% της ηλικιακής ομάδας 30-44 ετών, το 26% στους 45-59 ετών και 15% στους 60 ετών και άνω.

Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις αναφορικά με το χρόνο που θα κάνουν το εμβόλιο. Το 34% απαντά «το συντομότερο δυνατό», ενώ το 21% «μετά από 2-3 μήνες». «Αρκετά αργότερα» απαντά το 21%, ενώ «Ποτέ» δηλώνει ο 16%. Το 8% δεν έχει καταλήξει και επιλέγει το «Δεν γνωρίζω/δεν απαντά».