| Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Alco: Στις 8,9 μονάδες η διαφορά υπέρ της ΝΔ

Οι πολίτες δηλώνουν στην πλειονότητά τους δύσπιστοι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ακρίβεια, ενώ τονίζουν ότι με δυσκολία μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας
Protagon Team

Υποχώρηση στα ποσοστά της ΝΔ, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί διαφορά σχεδόν εννέα μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ που μένει στάσιμος, καταγράφει η δημοσκόπηση της Alco. Οι πολίτες, όπως δείχνει η ίδια έρευνα εκφράζουν την ανησυχία τους για την ακρίβεια, αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του Open, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,1% (έναντι 31,8% της περασμένης δημοσκόπησης) και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2% (χωρίς αλλαγή). Το ΚΙΝΑΛ είναι στο 13% (από 14,1%).

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 2,8%. Το ΚΚΕ και η Ελ.Λύση έχουν αυξημένα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Στο ερώτημα για το ποιον πρωθυπουργό εμπιστεύονται περισσότερο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο 36%, έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα  και 33% του «κανένα».

Η πλειονότητα των πολιτών δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων δεν βοήθησαν στο νοικοκυριό τους. «Καθόλου» λέει το 46%, «λίγο» το 29% και «αρκετά» το 17%.

Επιπλέον, το 84% δηλώνει ότι καλύπτει με δυσκολία τους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου (55% «μεγάλη» δυσκολία, 29% «μικρή»), , ενώ το 10% δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Τέλος, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οικονομία, το 60% δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ και το 33% ότι ανησυχεί αρκετά.