Η αφίσα καλεί τους Ελβετούς να εγκρίνουν με την ψήφο τους την απαγόρευση του εξτρεμισμού, ωστόσο η εικονογράφηση δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία περί τίνος πρόκειται... | REUTERS/Denis Balibouse
Επικαιρότητα

Δημοψήφισμα για απαγόρευση της μπούρκας στην Ελβετία

Η πρόταση που υποβλήθηκε σε ψηφοφορία βάσει του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, μιλάει γενικώς για κάλυμα του προσώπου και δεν αναφέρει ευθέως το Ισλάμ
Protagon Team

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι προβλέπεται να εγκρίνουν με μικρή πλειοψηφία την πρόταση της ακροδεξιάς να απαγορευθούν τα καλύμματα προσώπου, σε ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα και θεωρείται ως τεστ για τη στάση απέναντι στους μουσουλμάνους. Σύμφωνα με τις προβολές του δικτύου SRF, βάσει μερικών αποτελεσμάτων, το μέτρο εγκρίνεται με 51% έναντι 49% (αλλά και περιθώριο λάθους 2%).

Η πρόταση που υποβλήθηκε σε ψηφοφορία βάσει του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, δεν αναφέρει ευθέως το Ισλάμ και έχει σκοπό επίσης να απαγορεύσει τη χρήση μάσκας από βίαιους διαδηλωτές, όμως ντόπιοι πολιτικοί, ΜΜΕ και άλλοι την έχουν αποκαλέσει απαγόρευση της μπούρκα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μέτρο, το οποίο κατά την κυβέρνηση πάει πολύ μακριά, μπορεί να εγκριθεί και η απαγόρευση να γίνει νόμος του κράτους.

“Στην Ελβετία, η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Είναι μια ένδειξη των βασικών ελευθεριών μας”, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Βάλτερ Βόμπμαν, πρόεδρος της επιτροπής δημοψηφισμάτων και βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.

Αποκάλεσε την κάλυψη του προσώπου “σύμβολο αυτού του ακραίου, πολιτικού ισλάμ που διακρίνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και δεν έχει θέση στην Ελβετία”.

Η πρόταση είχε προηγηθεί χρονικά της πανδημίας της COVID-19 –εξαιτίας της οποίας απαιτείται από όλους τους ενήλικες να φορούν μάσκα σε πολλούς χώρους προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση της μόλυνσης– και συγκέντρωσε την απαραίτητη υποστήριξη το 2017 προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Η πρόταση επιδεινώνει την τεταμένη σχέση της Ελβετίας με το ισλάμ μετά την απαγόρευση κατασκευής νέων τεμενών που ψήφισαν οι πολίτες το 2009. Δύο καντόνια απαγορεύουν ήδη τη χρήση καλυμμάτων προσώπου.