Σώστε τη Ζεϊνάμπ... | Διεθνής Αμνηστία
Επικαιρότητα

Διεθνής κατακραυγή για την επικείμενη εκτέλεση 22χρονης Ιρανής

Μια 22χρονη Ιρανή, η οποία έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία τού συζύγου της που την κακοποιούσε, πρόκειται να εκτελεστεί. Μια ιστορία για κινηματογραφική ταινία - και πολλά δάκρυα…
Σπύρος Σεραφείμ

Εκκληση απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία κι άλλες οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα για να ανακληθεί η εκτέλεση δι’ απαγχονισμού της 22χρονης Ιρανής Ζεϊνάμπ Σεκαανβάντ, η οποία έχει κριθεί ένοχη για τη δολοφονία του συζύγου της. Η Ζεϊνάμπ ήταν μόλις 15 ετών όταν έγινε νύφη και, στα 17 της, τον Φεβρουάριο του 2012, σκότωσε τον σύζυγό της. Λεπτομέρεια ουσίας: εκείνος την έδερνε και την κακοποιούσε συστηματικά.

Η Ζεϊνάμπ παντρεύτηκε ξανά στη φυλακή και έμεινε έγκυος. Το βλέπεις σε ταινίες και λες «δεν είναι αλήθεια, πώς το σκέφτηκε αυτό ο σεναριογράφος;». Η εκτέλεσή της είχε αναβληθεί λόγω της εγκυμοσύνης, αλλά στις 13 Οκτωβρίου 2015 η 22χρονη γέννησε. Δυστυχώς, το παιδί γεννήθηκε νεκρό και η Ζεϊνάμπ κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της. Οι γιατροί λένε ότι το μωρό πέθανε στη μήτρα της μητέρας δύο ημέρες πριν από τη γέννα. Εκτιμούν ότι ο θάνατος του μωρού οφείλεται στο σοκ της μητέρας που είδε τη φίλη και συγκρατούμενη στο κελί της να οδηγείται στην αγχόνη.

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Λούθερ, διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Ζεϊνάμπ μεγάλωσε σε μια φτωχή και συντηρητική οικογένεια. Εγκατέλειψε το σπίτι της σε ηλικία 15 ετών για να παντρευτεί τον Χοσεΐν Σαρμαντί ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Από τους πρώτους μήνες τού γάμου ο άνδρας χτυπούσε και κακοποιούσε καθημερινά την ανήλικη σύζυγό του.

Η Ζεϊνάμπ πήγε πολλές φορές στην Αστυνομία για να καταγγείλει την ενδοοικογενειακή βία του συζύγου της, αλλά η ιρανική αστυνομία δεν ερεύνησε ποτέ τις καταγγελίες. Ζήτησε διαζύγιο και ο σύζυγός της αρνήθηκε. Επιχείρησε να γυρίσει στην οικογένειά της, η οποία, όμως, την είχε αποκηρύξει επειδή είχε παντρευτεί χωρίς γονεϊκή συγκατάθεση. Σε ηλικία 17 ετών η Ζεϊνάμπ σκότωσε τον άντρα της. Συνελήφθη και φέρεται να ομολόγησε πως τον μαχαίρωσε.

Η ίδια καταγγέλλει ότι για 20 μέρες κρατείτο στο αστυνομικό τμήμα, όπου τη βασάνιζαν. Στο δικαστήριο ανακάλεσε την ομολογία της ενοχής της. Δήλωσε ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από τον αδελφό του θύματος, ο οποίος είχε κατ’ επανάληψη βιάσει την 22χρονη Ζεϊνάμπ. Ο αδελφός είχε υποσχεθεί στη Ζεϊνάμπ να τη συγχωρέσει εάν έπαιρνε πάνω της την ευθύνη του φόνου. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο ένας μέλος της οικογένειας του θύματος μπορεί να δεχθεί χρηματική αποζημίωση αντί της εκτέλεσης, αρκεί να έχει συγχωρέσει τον θύτη. Τώρα, οι ιρανικές αρχές τής έχουν ανακοινώσει πως θα εκτελεστεί αφού, πλέον, δεν είναι έγκυος. Η Σεκανβάντ ήταν ανήλικη με βάση τα κριτήρια του Διεθνούς Δικαίου όταν υποτίθεται ότι διέπραξε το έγκλημα. «Οχι μόνο ήταν κάτω από 18 ετών, αλλά δεν της επιτράπηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο, ενώ βασανίστηκε κατά τη σύλληψή της από άνδρες αστυνομικούς, οι οποίοι την χτύπησαν σε όλο της το σώμα», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ. Η συνέχεια γράφτηκε σε μια δικαστική αίθουσα, σε μια δίκη η οποία χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά άδικη». Εκεί, η Ζεϊνάμπ καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού, με την εκτέλεσή της να έχει οριστεί για την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.

Η προκλητικά άδικη δίκη ενισχύεται από ιρανικό νόμο, βάσει του οποίου όσοι έχουν καταδικαστεί για φόνο με qesas (αντίποινα σε είδος) δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ζητήσουν χάρη ή μετατροπή της ποινής του θανάτου τους από το κράτος, όπως προβλέπεται από άρθρο τού Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι το Ιράν οφείλει σεβασμό στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Επίσης, αναφέρει ότι είναι αντίθετη στην θανατική ποινή για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις. Καλεί τις αρχές τού Ιράν να ορίσουν ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις με ορίζοντα την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Η Ζεϊνάμπ… Σαν πρόσωπο από αρχαιοελληνική τραγωδία

Από τη στιγμή που η Διεθνής Αμνηστία γνωστοποίησε αυτή την υπόθεση, στα σόσιαλ μίντια ξεκίνησαν να ακούγονται αμέτρητες φωνές συμπαράστασης προς την 22χρονη και, εννοείται, ξεπήδησε -μέσα από άπειρα ποσταρίσματα- κόλαφος προς τις πρακτικές και την ανύπαρκτη Δικαιοσύνη του Ιράν. Η κατακραυγή, όμως, δεν έσωσε πέρυσι τη ζωή της 17χρονης Φατίμα Σαλμπέχι η οποία επίσης ήταν ανήλικη και εκτελέστηκε κατηγορούμενη για τον φόνο του συζύγου της – ο οποίος ήταν εξίσου ένα αντίστοιχο καλόπαιδο.

Κατά την τελευταία δεκαετία το Ιράν έχει εκτελέσει τουλάχιστον 73 ανήλικους, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, η ενηλικίωση καθορίζεται από την εφηβεία: στην ηλικία των 15 ετών για τα αγόρια και στα 9 για τα κορίτσια.

Πολιτισμός…