Το 2008, ο Τζο Μπάιντεν, ως γερουσιαστής, είχε μεταβεί στο Αφγανιστάν σε μία από τις πολλές επισκέψεις του στην εμπόλεμη χώρα. Το ελικόπτερο που τον μετέφερε, μαζί με άλλους αμερικανούς γερουσιαστές, έπεσε σε χιονοθύελλα και έκανε αναγκαστική προσγείωση σε μία κοιλάδα, όπου ήταν εύκολος στόχος για τους Ταλιμπάν.
Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχε και ένας αφγανός διερμηνέας, που συνέβαλε στο να μεταφερθούν με ασφάλεια στον προορισμό τους οι γερουσιαστές.
Ο Αμάν Χαλίλι είχε απευθύνει έκκληση στον Μπάιντεν τις χαοτικές ημέρες της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Καμπούλ για να φύγει από τη χώρα, αλλά αυτό αποδείχθηκε αδύνατο τότε. Τελικά κατάφερε να διαφύγει τις τελευταίες ημέρες, αφού κρυβόταν για εβδομάδες από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Αμάν Χαλίλι πέρασε τα σύνορα με το Πακιστάν μαζί με την οικογένειά του πριν μεταφερθούν με αεροπλάνο στην Ντόχα του Κατάρ, όπου χιλιάδες αφγανοί πολίτες περιμένουν να λάβουν βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αμερικανοί και αφγανοί εθελοντές, καθώς και αμερικανοί βετεράνοι, βοήθησαν τον διερμηνέα, τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά τους να ταξιδέψουν αεροπορικώς.
Το χρονικό της διάσωσης Μπάιντεν
Με ορμητήριο την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, ο Χαλίλι ήταν μέρος μιας μονάδας που πήγε να βοηθήσει τρεις αμερικανούς γερουσιαστές, τους Μπάιντεν, Τζον Κέρι και Τσακ Χάγκελ, που επισκέφθηκαν το Αφγανιστάν, τον Φεβρουάριο του 2008.
Το ελικόπτερο που μετέφερε τους τότε γερουσιαστές έπεσε σε χιονοθύελλα και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση σε μια κοιλάδα περίπου 30χιλιόμετρα από τη βάση.
Μόλις οι τρεις γερουσιαστές ήταν ασφαλείς, ο διερμηνέας ανέλαβε να φρουρεί για 30 ώρες το ελικόπτερο, μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες ώστε να απογειωθεί ξανά.
Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στα μέσα Αυγούστου, η οικογένειά του έφτασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου οι ΗΠΑ οργάνωναν μια τεράστια αερογέφυρα για να απομακρύνουν αμερικανούς και αφγανούς πολίτες, που είχαν συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις. Ομως, οι στρατιώτες αρνήθηκαν να επιτρέψουν στην οικογένειά του να εισέλθει στον ασφαλή χώρο του αεροδρομίου.
Ζήτησε τότε βοήθεια από τον πρόεδρο Μπάιντεν, με μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου από την Wall Street Journal.
«Καλησπέρα σας κύριε Πρόεδρε: Σώστε εμένα και την οικογένειά μου. Μη με ξεχάσετε εδώ», παρακαλούσε, λέγοντας ότι φοβόταν για τη ζωή του.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, διαβεβαίωσε τότε ότι οι ΗΠΑ θα τον βοηθήσουν. «Σας ευχαριστούμε που πολεμήσατε μαζί μας τα τελευταία 20 χρόνια», είπε. «Θα σας βοηθήσουμε να φύγετε».
Στο τέλος των επιχειρήσεων της αερογέφυρας, κατά την οποία απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν πάνω από 120.000 άνθρωποι, ο Αμάν Χαλίλι και η οικογένειά του κρύφτηκαν σε ένα ασφαλές μέρος στην Καμπούλ. Αφού επιχείρησαν να μπουν σε ένα αεροπλάνο στο βόρειο Αφγανιστάν χωρίς επιτυχία, πέρασαν κρυφά τα σύνορα με το Πακιστάν στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα.
Η Wall Street Journal διευκρίνισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ξεκινήσει μια επείγουσα διαδικασία ώστε η οικογένεια να λάβει ειδική θεώρηση μετανάστευσης για να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.