Θέση υπέρ της απεμπλοκής της επένδυσης, χωρίς άλλες ατέρμονες διαδικασίες, πήρε ο Γιάννης Δραγασάκης, οι αρχαιολόγοι όμως ακούν; | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Διαβεβαιώσεις για την επένδυση στο Ελληνικό με το μυαλό στους αρχαιολόγους

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι το έργο στην έκταση του πρώην αεροδρομίου θα προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις
Protagon Team

«Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει, χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες, ούτε αυτές όμως να διαρκούν αενάως», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, την ώρα που είναι σε εξέλιξη μία ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το θέμα.

Κοιτάζοντας με αγωνία προς την πλευρά των αρχαιολόγων, ο κ. Δραγασάκης επιχείρησε να αναλάβει ρόλο γεφυροποιού λέγοντας πως «κάθε πλευρά πρέπει να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης» και για να αμβλύνει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, έφερε ως παράδειγμα το έργο του Μετρό, όπου, όπως είπε, υπήρξε σεβασμός στις αρχαιότητες που βρέθηκαν, και το έργο προχώρησε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Σε μια προσπάθεια επίσης να αποτραπούν ανάλογες καταστάσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έβαλε στο τραπέζι την εφαρμογή ενός λειτουργικού μοντέλου διαβούλευσης, στο προσεχές μέλλον, όπου θα περιλαμβάνονται οι απόψεις και των ειδικών και των αρμοδίων αρχών ώστε να μην καθυστερούν τα έργα αλλά να κινούνται σε ένα πλαίσιο κανόνων.

Μετά από δύο διακοπές κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης υπό το φόβο του διαφαινόμενου αδιεξόδου για τη λήψη θετικής απόφασης, η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεχίζεται με θέμα την «έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νοτίου ΑΤομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής».

Στη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου, που διακόπηκε ύστερα από σχεδόν 8 ώρες,  το κύριο θέμα συζήτησης ήταν κατά πόσο μπορούν να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χωρίς να προηγηθεί κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.

Σε αγωνιστικό τέμπο συνεχίζει και εν όψει της σημερινής συζήτησης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), «λόγω της σοβαρότητας του θέματος», καλώντας τα μέλη του σε παναττική στάση εργασίας από τις 14:30 έως τη λήξη του ωραρίου και σε συγκέντρωση στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το κτήριο του ΥΠΠΟΑ στις 15:00,  με αίτημα:

Όπως είναι γνωστό, οι συνδικαλιστές αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου και της επενδύτριας εταιρείας Lamda είναι άκυρο και πως η κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη δεν εμποδίζει την επένδυση.

Χαρακτηριστική της «τρικυμίας» που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (και της κυβέρνησης) για το θέμα, είναι η παρέμβαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά,ο οποίος με άρθρο του στην «Αυγή» υποστηρίζει πως η μη κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη εγκυμονεί κινδύνους και για το Δημόσιο και για τον επενδυτή. Όπως γράφει, «η αντίστοιχη επένδυση θα εκτεθεί στον κίνδυνο να μπλοκαριστεί αν γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για μη τήρηση του αρχαιολογικού νόμου. Είπαμε ότι, ενόψει χωρικών ρυθμίσεων όπως το ΣΟΑ του Ελληνικού, ο νόμος προβλέπει ρητά την εξέταση της κήρυξης-οριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων».

Την Τρίτη η τεχνική επιτροπή εξέτασης αντιρρήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (δευτεροβάθμια επιτροπή) ολοκλήρωσε την πολύωρη κατάθεσή της χωρίς να καταλήξει επί του θέματος της προσφυγής του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και της Ελληνικόν ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά περί ύπαρξης δασικής περιοχής σε 37 στρέμματα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά με το ίδιο θέμα την ερχόμενη Δευτέρα.