«Σίγησε» έπειτα από, περίπου, έναν αιώνα το Δημοτικό Σχολείο της Ερεικούσσας, που με τους ελάχιστους μαθητές του σκόρπιζε χαρά και ελπίδα, στους κατοίκους των Διαπόντιων Νησιών της Κέρκυρας.
Το πέτρινο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της Ερεικούσσας ήταν και το μόνο που είχε απομείνει «ζωντανό» στα Διαπόντια Νησιά, τα τελευταία βορειοδυτικά ακρωτήρια της Ελλάδας, καθώς στους Οθωνούς και το Μαθράκι, τα σχολεία έκλεισαν πριν από πολλά χρόνια, λόγω της μετανάστευσης των κατοίκων στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, οι δύο από τους τρεις, πέρυσι, μαθητές του σχολείου μετοίκησαν με την οικογένειά τους στην Αθήνα, ενώ ο τρίτος ο Ρενάτο, αλβανικής καταγωγής, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Ερεικούσσας, φέτος ακολουθεί τις σπουδές του στο Γυμνάσιο.
Το Δημοτικό Σχολείο της Ερεικούσσας, που είχε χτιστεί το 1920, με δωρεά της οικογένειας Α. Συγγρού, «κλείδωσε» μέσα του ιστορία περίπου εκατό χρόνων, αφήνοντας σήμερα πίσω του ένα νησί γερόντων που αναπολούν τα παιδικά τους χρόνια και τις στιγμές που το νησί έσφυζε από παιδικές φωνές και από ζωή.
Κατά την περσινή περιοδεία του στο βορειοδυτικό σύνορο της χώρας, τα Διαπόντια νησιά, την Ερεικούσσα και τους Οθωνούς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, επισκεπτόμενος το δημοτικό σχολείο, είχε ανακοινώσει την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας να δώσει τη δυνατότητα σε δύο πολύτεκνες άνεργες ελληνικές οικογένειες, εφόσον το επιθυμούν, να εγκατασταθούν στο νησί με τη στέγη και όλα τα έξοδα διαβίωσης καλυμμένα, ώστε να αποκτήσει το σχολείο περισσότερους μαθητές.
Αυτό αναμένουν σήμερα και οι κάτοικοι της Ερεικούσσας.
«Η παρουσία των ακριτών στα νησιά είναι ένα εθνικό έργο διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας και αν τα νησιά εγκαταλειφθούν, τότε δεν θα πάψει μόνο να υπάρχει ζωή εκεί, αλλά θα πάψει να υπάρχει η παρουσία της πατρίδας και η έπαρση της ελληνικής σημαίας» δήλωσε τον περυσινό Δεκέμβριο κατά την επίσκεψή του στην Ερεικούσσα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Οπως ανέφερε τη Δευτέρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, Χρήστος Ανθης, «το σχολείο δεν θα λειτουργήσει λόγω έλλειψης μαθητών», ενώ -όπως επεσήμανε- «η νέα σχολική χρονιά στην Κέρκυρα ξεκινά χωρίς προβλήματα σε όλα στα σχολεία του νησιού».