«Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της υποψηφιότητάς μου για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ είναι προσωπική τιμή και ευθύνη, αλλά κυρίως είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας στην εξωστρεφή δυνατότητα της χώρας». Αυτό τονίζει σε άρθρο της στα «Νέα» η Αννα Διαμαντοπούλου, εξηγώντας γιατί αποδέχτηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διεκδικήσει την ηγεσία του ΟΟΣΑ και να διαδεχτεί τον Ανχελ Γκουρία.
Η πρόταση του Πρωθυπουργού –μία ακόμη υπερκομματική επιλογή του, καθώς φαίνεται να συνεχίζει να αλιεύει στελέχη από την Κεντροαριστερά– είναι, κατά την κυρία Διαμαντοπούλου, «μια σπουδαία ευκαιρία για την προβολή των θετικών μας πεπραγμένων. Πέρα από τον σπουδαίο προορισμό, υπάρχει ένα θαυμάσιο ταξίδι. Για την Ελλάδα», όπως γράφει.
Το άρθρο της πρώην υπουργού και πρώην Επιτρόπου στα «Νέα» έχει ως εξής:
«Η πολιτική, λένε, είναι υπόθεση τοπική! Είναι αλήθεια! Οι πολίτες κατανοούν και ασχολούνται με το εδώ και τώρα που τους αφορά. Οι απαντήσεις όμως σε αυτά που μας αφορούν εξαρτώνται από το τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και από αποφάσεις που παίρνονται από κέντρα που είναι μακριά από εμάς, όπως οι διεθνείς οργανισμοί. Γι’ αυτό πρέπει ως Ελλάδα να είμαστε παντού με τη δική μας ιστορία, με τις δικές μας αξίες.
Σήμερα, ο κόσμος θυμίζει ταραγμένη θάλασσα. Μεγάλη ρευστότητα, υψηλοί κίνδυνοι, αλλά και νέες ευκαιρίες.
Ομως το ελληνικό πνεύμα διαχρονικά, διαμορφώθηκε με άξονα αναφοράς τη θάλασσα, που ήταν και παραμένει η μεγάλη μήτρα του οικουμενισμού και της εξωστρέφειας. Για τους Ελληνες, όμως, η οικουμενικότητα δεν ήταν απλά μια συναναστροφή συναλλακτικών σχέσεων, αλλά μια ανθρωποκεντρική επιδίωξη. Οικουμένη σήμαινε γι’ αυτούς εκεί που κατοικούν άνθρωποι. Επιδίωξη επαφής, λοιπόν, βαθύτατα ενωτική, συνεργατική χωρίς διχασμούς και αποκλεισμούς. Σχέση αμφίπλευρου εκπολιτισμού και όχι κυριαρχίας και υποταγής. Αυτή είναι η κουλτούρα που μπορούμε να μεταφέρουμε από τα βάθη της Ιστορίας μας.
Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών σε αυτήν τη μεταβατική και ταραχώδη φάση της Ιστορίας, με τις γεωπολιτικές αλλαγές, την ψηφιακή επανάσταση και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, είναι καθοριστικός και επιδραστικός για έναν συντονισμένο και καλύτερο κόσμο. Κι εμείς, πιστεύω, ότι έχουμε όλα τα εφόδια να πλοηγήσουμε με επιτυχία έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό, όπως ο ΟΟΣΑ, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Η Ελλάδα σήμερα, μετά τη σκληρή δοκιμασία της τελευταίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, ανέκαμψε και απέδειξε την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών της και τη συνοχή της κοινωνίας της. Η στάση της αυτή αναγνωρίζεται και ανοίγει ευκαιρίες. Τώρα καλείται ν’ αναπτύξει τις δυνατότητές της για μια θαρραλέα, αλλά και εποικοδομητική εξωστρέφεια. Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της υποψηφιότητάς μου για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ είναι προσωπική τιμή και ευθύνη, αλλά κυρίως είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας στην εξωστρεφή δυνατότητα της χώρας.
Και μόνη η πορεία της διεκδίκησης της ηγεσίας ενός σημαντικού διεθνούς οργανισμού, αξίζει την οργανωμένη κοινή μας προσπάθεια. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την προβολή των θετικών μας πεπραγμένων. Πέρα από τον σπουδαίο προορισμό, υπάρχει ένα θαυμάσιο ταξίδι. Για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα, που ακράδαντα πιστεύω ότι μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής διεθνών εξελίξεων, παρά το μικρό της μέγεθος, συμβάλλοντας με το δημιουργικό πνεύμα της, αλλά και τις πλούσιες εμπειρίες της. Με συμπόρευση των εθνικών δυνάμεων, με αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων του ανθρώπινου δυναμικού της και με εξασφάλιση εκείνων των διεθνών συμμαχιών, που οραματίζονται έναν κόσμο ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας»