Τη διαφωνία του με την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε ανοικτά ο Νίκος Κοτζιάς στέλνοντας από την Κομοτηνή όπου μίλησε σε εκδήλωση της πολιτικής κίνησης «Πράττω» (της οποίας προΐσταται), και ένα μήνυνα για τον «πολυαγαπημένο» του Πάνο Καμμένο.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών διαφώνησε με την εκλογή του Προέδρου από τον λαό και κατέθεσε την πρόταση του «Πράττω» που βασίζεται στη δημιουργία ενός ειδικού εκλεκτορικού σώματος.
Μιλώντας σε εκδήλωση της πολιτικής κίνησης της οποίας είναι επικεφαλής (δείτε την ομιλία κάτω στο βίντεο που ακολουθεί), ο κ. Κοτζιάς παρατήρησε πως όσες φορές είχαμε δυϊσμό στην πολιτική ιστορία του τόπου, δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα για να εξηγήσει περαιτέρω:
«Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα να εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Αυτό το σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά στη Λατινική Αμερική, αυτό το σύστημα που λειτουργεί μέτρια σε ορισμένες χώρες, όποτε λειτούργησε στη χώρα μας δεν είχε καλά αποτελέσματα. Διότι στη χώρα μας η διαρχία, ήταν διαρχία μικρού χρόνου με προεδρία και διαρχία μεγάλου χρόνου με μοναρχία. Και ξέρουμε πού οδηγήθηκε η Ελληνική Δημοκρατία κάθε φορά που υπήρχε ένα σύστημα διαρχίας».
Εξειδικεύοντας την πρότασή του τόνισε πως «για αυτό εμείς κάναμε μια διαφορετική πρόταση, όπως στη Γερμανία να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό εκλογικό σώμα που να αποτελείται 50% – 60% από τους βουλευτές, και το υπόλοιπο κομμάτι να είναι 30% εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών ώστε να σπάει οποιαδήποτε διαδικασία που μπορεί να πάει σε κομματικά αδιέξοδα. Το υπόλοιπο 10% προσθετικά προς το αυστριακό – γερμανικό μοντέλο, να είναι κληρωτοί. Να αξιοποιήσουμε την παράδοση της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Να είναι μέσα από την κλήρωση ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου ένα 10% του εκλεκτορικού σώματος. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε 6 μήνες να ψηφίζει η Βουλή, ή να διαλύεται η Βουλή».
Απάντηση σε Καμμένο για Σόρος
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Κοτζιάς είχε και μία απάντηση για τον συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο, για όσα είπε (ή δεν είπε -όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ) για τα λεφτά του Σόρος και την κυβέρνηση.
«Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι ουδέποτε υπήρξε χρηματοδότηση από το ίδρυμα Σόρος», του είπε ένας εκ των δημοσιογράφων που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, με τον κ. Κοτζιά να απαντά: «Τον κ. Καμμένο ρωτήστε, αν τα παίρνει πίσω χαρά μου»!
Κατά τα άλλα ο Νίκος Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο ΥΠΕΞ και της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Είμαστε οι μόνοι, που μπορούμε να αναπτύξουμε με τέτοιο τρόπο τη σχέση μας, που να ωφελεί και τη Μακεδονία μας και τους κατοίκους της γείτονος. Και τι άλλο; Αφήσαμε απ’ έξω τις επιρροές τρίτων δυνάμεων, που, στρατηγικά και γεωστρατηγικά, δε συμφέρουν τη χώρα. Και τι άλλο; Βάλαμε τέρμα στον αλυτρωτισμό. Για πρώτη φορά, η ίδια η χώρα αυτή των Σκοπίων ομολογεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο – το γράφει μέσα η συμφωνία- καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνισμό, ότι δε διεκδικεί πια τη συνέχεια του».
«Αυτό που πέτυχε η Συμφωνία μας», τόνισε, «είναι να διευκρινιστεί, ότι αυτός ο λαός εκεί δεν έχει καμία σχέση με την ελληνικότητα, με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ότι είναι Σλάβοι και η γλώσσα τους, που την έχει αποδεχθεί δυστυχώς η Ελλάδα από το 1977, είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές γλώσσες και καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία ελληνική».
«Όταν υπηρετείς το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον μπορεί να έχεις, ή να κάνεις και εχθρούς. Ας κάνουμε εχθρούς, αν είναι να υπερασπιστούμε την πατρίδα το δίκιο και τη δημοκρατία. Ας μας έχουν, οι άνθρωποι που δεν αγαπούν την πατρίδα και το δίκαιο, εχθρούς. Γιατί εμείς είμαστε πατριώτες της δημοκρατικής παράταξης και της αριστεράς», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του πρώην υπουργού Εξωτερικών με πολλαπλούς αποδέκτες.