Ο βροχερός καιρός μπορεί να χάλασε τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για ένα «πικνίκ στα Βαρώσια», αλλά δεν ήταν το μόνο εμπόδιο στη φιέστα που έστησε την Κυριακή κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα.
Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές, σε μια από τις σπάνιες ανοιχτές διαδηλώσεις κατά του τούρκου προέδρου, όπως σημειώνει η Ελένα Σμιθ στον Guardian, διαμαρτυρήθηκαν για τη μόνιμη εμπλοκή της Αγκυρας στις υποθέσεις τους.
Αν και οι αστυνομία είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τις διαδηλώσεις, πολλοί συγκεντρώθηκαν στο κατεχόμενο κομμάτι της Λευκωσίας. «Οχι πικνίκ πάνω από τον πόνο», έγραφε ένα από τα πανό.
Σε δηλώσεις του ο τουρκοκύπριος συνδικαλιστής Σενέρ Εντσίλ είπε ότι οι διαδηλωτές υψώνουν τη φωνή τους σε διαμαρτυρία. «Ή τώρα ή ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι θα εκλείψουμε αν δεν επανενωθεί η χώρα μας. Ο Ερντογάν είναι ικανός για όλα», πρόσθεσε.
Πολλοί από τους διαδηλωτές είχαν ψηφίσει τον Μουσταφά Ακιντσί κατά τις πρόσφατες «εκλογές» στο ψευδοκράτος, στις οποίες ο Ερσίν Τατάρ, εκλεκτός της Αγκυρας, κέρδισε με μια μικρή πλειοψηφία, της τάξης του 4%.
Τα μέλη του AKP, του κόμματος του Ερντογάν, είχαν φροντίσει να κάνουν εκστρατεία υπέρ του Τατάρ πηγαίνοντας πόρτα-πόρτα, ενώ υπάρχουν και αναφορές για εξαγορα ψήφων και απειλές εκτοπισμού κατά των εποίκων που δεν θα ψήφιζαν τον Τατάρ, ανέφερε ο Guardian.
Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφραζε την απορία του γιατί να μένουν κλειστά τα Βαρώσια. «Αφού είδα την κλειστή περιοχή του Βαρωσίου, είναι να προβληματίζεται κανείς γιατί, ως Βορράς και ως Νότος, αυτά τα μέρη με όλη αυτή την ομορφιά κρατήθηκαν μακριά από τον κόσμο», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι «και οι ελληνοκύπριοι γείτονες μας μέσω της “επιτροπής ακίνητης περιουσίας” θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους στο Βαρώσι και αφού γίνει αυτό, το θέμα εδώ θα λυθεί».
H επίσκεψη του τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι «είπαμε να κάνουμε ένα βήμα, να διανύσουμε μια απόσταση, γιατί η διεθνής κοινότητα ποτέ δεν έλαβε υπ’ όψιν τον δίκαιο διαμοιρασμό» για τους Τουρκοκύπριους. Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι μετά το δημοψήφισμα του 2004 και παρά τις προειδοποιήσεις, η ΕΕ έκανε μέλη της τη «νότια Κύπρο», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας την τουρκική προπαγάνδα, και άφησε τη «Βόρεια Κύπρο» στην απομόνωση.