Ο υπ. Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης στην παρουσία του το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» | MegaTV
Επικαιρότητα

Δέσμευση Πλακιωτάκη: Δεν θα αυξηθούν τα εισιτήρια των πλοίων

O υπουργός Ναυτιλίας έδωσε το περίγραμμα των ακτοπλοϊκών ταξιδιών για το καλοκαίρι και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρόσβαση στα νησιά να επιτραπεί μαζί με το άνοιγμα της εστίασης
Protagon Team

To πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνουν οι μετακινήσεις προς τα νησιά επιχείρησε να περιγράψει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ενώ ήδη έχει προεξοφληθεί ότι τα ταξίδια προς την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα θα απελευθερωθούν από τις 18 Μαΐου –όταν θα επιτραπεί η μετακίνηση πολιτών μεταξύ νομών– καθώς τα συγκεκριμένα διαθέτουν τις νοσοκομειακές υποδομές για να ανταποκριθούν σε μια ενδεχόμενη κρίση κορονοϊού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» o κ. Πλακιωτάκης υπενθύμισε ότι ήδη από τη Δευτέρα έχει επιτραπεί η μετακίνηση στα νησιά σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και σε εργαζομένους. «Η μετακίνηση θα γίνει σταδιακά με ασφάλεια και προστασία» τόνισε ο υπουργός για να προσθέσει ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως τις επόμενες δυο με τρεις ημέρες.

Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (6 με 8 Ιουνίου) και αν μέχρι τότε θα έχει επιτραπούν οι μετακινήσεις στα νησιά, ο υπουργός δεν έδωσε μια σαφή απάντηση. Είπε το γνωστό, ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και να ακολουθούμε τις οδηγίες τους.

Ωστόσο είναι ένα ζήτημα, πώς από τη μία θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης από 1η Ιουνίου (ή και νωρίτερα), αλλά δεν θα επιτρέπεται ο εσωτερικός τουρισμός στα νησιά.

Απαντώντας στις ενστάσεις ο κ. Πλακιωτάκης υπενθύμισε ότι «επειδή πήραμε έγκαιρα μέτρα, τα κρούσματα στα νησιά ήταν πολύ περιορισμένα και αυτό αποτελεί μεγάλη κληρονομιά τα πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως τα εγκωμιαστικά σχόλια του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα οφείλονται στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.

Ερωτηθείς για αν θα αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων, καθώς τα πρωτόκολλα επιβάλλουν χωρητικότητες 50%, ο υπουργός επιβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Σχετικά με τον θαλάσσιο τουρισμό (επαγγελματικά σκάφη αναψυχής), υποστήριξε πως το άνοιγμά του θα συμπέσει με το άνοιγμα των νησιών, ενώ για την ενίσχυσή του θα γίνει αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας.